Doorgaan naar hoofdcontent

Senior griep

De griepprik. Is het wel effectief? Verzwakt het je afweer niet? Is het wel nodig? Ik heb het er nog uitvoerig over gehad in mijn blogartikel "De vaccinatiemaffia". Als je snel de antwoorden wil weten: ja, nee, en ja.

Een griepvaccin is algemeen beschouwd wel degelijk bewezen effectief. Alle degelijk uitgevoerde onderzoeken (zijnde dubbelblind: noch de patiënt, nog de onderzoeker weet of een actief geneesmiddel wordt toegediend) hebben dit keer op keer aangetoond, alle bezweringen van homeopatie ten spijt. De houding van homeopaten tegenover vaccinaties is eigenlijk onlogisch. Elk vaccin is gebaseerd op het principe dat het lichaam van een bepaalde aandoening een zeer kleine, onschadelijke hoeveelheid toegediend krijgt, waardoor wel volledige bescherming ontstaat tegen de aandoening. En dit is nu eens exact waarop het gelijkheidsprincipe gebaseerd is, de grondslag van homeopatie. Maar dat terzijde.

Oudere mensen zijn gevoeliger voor aandoeningen, door een vermindere afweer. Griep kan sneller leiden tot complicaties en de dood. Griepvaccins zijn dus vooral voor hen belangrijk. Maar is het griepvaccin wel even effectief bij ouderen? Die vraag is al heel vaak gesteld. Juist door hun vermindere afweer gaan ze minder reageren op een griepspuit, minder antistoffen aanmaken. Is de griepprik wel nog effectief genoeg?

Onze Noorderburen hebben een uitgebreid onderzoek uitgevoerd bij mensen "op hoge leeftijd", zijnde mensen ouder dan 60 jaar. Ik heb "op hoge leeftijd" tussen aanhalingstekens geschreven, want mijn vader, die 72 jaar jong is, zal die omschrijving van zijn leeftijdscategorie niet appreciëren. De Nederlandse huisartsgeneeskundigen volgden 1838 60-plussers op. De helft kreeg een griepspuit, de andere helft een zoutoplossing. Dit laatste is om het placebo-effect (je denkt dat het werkt, dus werkt het) uit te sluiten. En wat vonden ze? Griepvaccinatie werkt. Sterker nog, iemand die jaren achtereen een griepprik haalt, bouwt steeds meer bescherming op.

Amerikaanse onderzoekers hebben de voorbije drie jaar 3500 65-plussers onderzocht, en zeggen nu dat het griepvaccin toch niet zo goed beschermt tegen longontsteking als doorgaans gedacht. De auteurs besluiten wel dat het de moeite blijft om ook bij ouderen griepspuitjes te plaatsen, ook al helpt het slechts een beetje, omdat het vaccin wel heel veilig is. Een "baat het niet, schaadt het niet"-houding.

Dit is alleszins een dilemma. Ouderen zijn vatbaarder voor complicaties van griep, door een verzwakt immuunstelsel. Maar hierdoor is het vaccin ook minder effectief naarmate je ouder wordt. Juist die doelgroep die het meeste nood heeft aan een effectief middel tegen griep, kan het minst bereikt worden. De oplossing? Vaccineer alle anderen. Alle zorgverstrekkers in ziekenhuizen en rusthuizen. Iedereen die zijn of haar hulpbehoevende ouder thuis verzorgt. En zelfs alle kleinkinderen, want zij zijn werkelijke broeihaarden van infecties, en minder terughoudend in het verspreiden van de ziektekiemen.

Wat, kinderen gaan vaccineren tegen griep? Dit concept is niet nieuw. In Japan werden destijds alle kinderen jaarlijks gevaccineerd tegen griep. Jarenlang. Zonder probleem. Maar her en der kwamen stemmen op, betweters die het niet verantwoord vonden om minderjarigen aan een voor hen onnodige vaccinatie bloot te stellen. Dit werd politiek zulk een hot item, dat het beleid werd gewijzigd. Kinderen kregen niet langer een griepprik. Gevolg? Een enorme toename in sterfte bij senioren. Maar de kindjes moeten wel niet meer die o zo pijnlijke prik van de stoute dokter krijgen. Dus de moraalridders kunnen op beide oren slapen.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn