Doorgaan naar hoofdcontent

Scherpe wetgeving

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets gepost heb op mijn blog (veel bezig geweest met de bouw en in de tuin). Zal ik het nog eens hebben over het rijgeschiktheidsattest. Recent is daar een hele heisa rond geweest, ik heb er ook over geschreven in "Geschifte wetgeving". Nu zijn de werkgevers en masse hun personeel aan het sturen voor medische schiftingen, uit (terechte) vrees dat ze anders fikse boetes gaan moeten betalen. Ik ga er niet verder over uitweiden, ik heb in het eerder blogartikel al genoeg gezanikt over het feit dat de wetgeving niet duidelijk is.
Er gaat nu wel een wetswijziging komen om hieraan te verhelpen. (Aan de onduidelijke wetgeving, niet aan mijn gezanik.) Ondertussen hebben de werkgevers wel al het geld voor de extra schiftingen mogen ophoesten, maar bon. Beter laat dan nooit. Voor de vrachtwagenchauffeurs verandert er alleszins niets. De voorwaarden voor een medische schifting bij rijbewijs C blijven hetzelfde. De schifting voor rijbewijs B zou daarentegen enkel nog nodig zijn bij openbaar vervoer, taxivervoer, verhuur van voertuigen met chauffeur, vervoer met ambulance en bezoldigd leerlingenvervoer. Dus niet voor verkopers die potentiële klanten meenemen voor een proefritje. Of bediendes die enkele malen per jaar met de bedrijfswagen een collega meenemen naar een bijscholing. En zelfs niet voor arbeiders die elke dag als ploeg naar de werf rijden.
Ik ben benieuwd of dat laatste ook daadwerkelijk het geval gaat zijn. Dat zou echt wel een aardverschuiving zijn voor de medische schiftingen. Duizenden werknemers die volgens de huidige wetgeving wel degelijk een schifting nodig hebben, zouden hiervan worden vrijgesteld. Eerst zien en dan geloven.

Enkele jaren geleden is er ook een heksenketel rond de schiftingen geweest. De vereisten voor de gezichtsscherpte werden verstrengd, in navolging van de Europese normen. Dus in plaats van een zicht van acht op tien met het beste oog en één op twintig met het slechtste oog, moest het slechtste oog opeens minimaal vijf op tien halen!
Natuurlijk begrijp ik de redenering achter deze strengere normgeving. Beeld je in, een vrachtwagenchauffeur zit op de snelweg te rijden. En plots raakt er een stofje in zijn goede oog. Hij ziet plots heel wazig uit zijn resterende (luie) oog, schrikt zich hierdoor een bult, gaat wild aan zijn stuur draaien en op het gaspedaal duwen, botst tegen een andere vrachtwagen aan die beladen is met nucleaire raketten. En daar zit je dan. Een nucleaire holocaust door een stofje in het oog. Maar goed dat deze cycloop-chauffeurs geweerd worden van de baan.
De gevolgen waren echter dermate groot, tal van (vrachtwagen)chauffeurs die al jaren en jaren hun beroep uitoefenden, opeens door een lui oog hun broodwinning kwijt, dat men een stapje heeft teruggenomen. De chauffeurs die hun schifting hebben van vóór 1998, worden beoordeeld volgens de Belgische wetgeving. Maar heb je die schifting pas nà '98 gekregen? Brute pech dan.
Waarom ben ik zo moeilijk aan het doen, vraag je je misschien af. De wetgeving is er toch voor het groter goed. Hoeveel dodelijke ongelukken zouden er niet méér gebeuren, moesten er mensen met een mindere gezichtsscherpte op de baan komen? Wel, waarschijnlijk geen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat mensen met slechter zicht niet méér ongelukken veroorzaken. Volgens één onderzoek zou het aantal ongevallen bij hen zelfs ietsje lager zitten, mogelijk omdat zij voorzichtiger rijden. Die gezichtsscherpte is dus niet zaligmakend.
Ik hou me desalniettemin aan de wetgeving. Als het zicht onvoldoende is, verwijs ik naar de oogarts. Hier raakt de onfortuinlijke werknemer soms onder optimale omstandigheden nét aan de vereiste scherpte. En dan kan ik hem wél een schifting geven. Paraplu opsteken? Jazeker. Maar tja, zo is de wet.
En de wet is de wet.
Behalve als ze wordt gewijzigd.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd risico, en begin

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels