Doorgaan naar hoofdcontent

Scherpe wetgeving

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets gepost heb op mijn blog (veel bezig geweest met de bouw en in de tuin). Zal ik het nog eens hebben over het rijgeschiktheidsattest. Recent is daar een hele heisa rond geweest, ik heb er ook over geschreven in "Geschifte wetgeving". Nu zijn de werkgevers en masse hun personeel aan het sturen voor medische schiftingen, uit (terechte) vrees dat ze anders fikse boetes gaan moeten betalen. Ik ga er niet verder over uitweiden, ik heb in het eerder blogartikel al genoeg gezanikt over het feit dat de wetgeving niet duidelijk is.
Er gaat nu wel een wetswijziging komen om hieraan te verhelpen. (Aan de onduidelijke wetgeving, niet aan mijn gezanik.) Ondertussen hebben de werkgevers wel al het geld voor de extra schiftingen mogen ophoesten, maar bon. Beter laat dan nooit. Voor de vrachtwagenchauffeurs verandert er alleszins niets. De voorwaarden voor een medische schifting bij rijbewijs C blijven hetzelfde. De schifting voor rijbewijs B zou daarentegen enkel nog nodig zijn bij openbaar vervoer, taxivervoer, verhuur van voertuigen met chauffeur, vervoer met ambulance en bezoldigd leerlingenvervoer. Dus niet voor verkopers die potentiële klanten meenemen voor een proefritje. Of bediendes die enkele malen per jaar met de bedrijfswagen een collega meenemen naar een bijscholing. En zelfs niet voor arbeiders die elke dag als ploeg naar de werf rijden.
Ik ben benieuwd of dat laatste ook daadwerkelijk het geval gaat zijn. Dat zou echt wel een aardverschuiving zijn voor de medische schiftingen. Duizenden werknemers die volgens de huidige wetgeving wel degelijk een schifting nodig hebben, zouden hiervan worden vrijgesteld. Eerst zien en dan geloven.

Enkele jaren geleden is er ook een heksenketel rond de schiftingen geweest. De vereisten voor de gezichtsscherpte werden verstrengd, in navolging van de Europese normen. Dus in plaats van een zicht van acht op tien met het beste oog en één op twintig met het slechtste oog, moest het slechtste oog opeens minimaal vijf op tien halen!
Natuurlijk begrijp ik de redenering achter deze strengere normgeving. Beeld je in, een vrachtwagenchauffeur zit op de snelweg te rijden. En plots raakt er een stofje in zijn goede oog. Hij ziet plots heel wazig uit zijn resterende (luie) oog, schrikt zich hierdoor een bult, gaat wild aan zijn stuur draaien en op het gaspedaal duwen, botst tegen een andere vrachtwagen aan die beladen is met nucleaire raketten. En daar zit je dan. Een nucleaire holocaust door een stofje in het oog. Maar goed dat deze cycloop-chauffeurs geweerd worden van de baan.
De gevolgen waren echter dermate groot, tal van (vrachtwagen)chauffeurs die al jaren en jaren hun beroep uitoefenden, opeens door een lui oog hun broodwinning kwijt, dat men een stapje heeft teruggenomen. De chauffeurs die hun schifting hebben van vóór 1998, worden beoordeeld volgens de Belgische wetgeving. Maar heb je die schifting pas nà '98 gekregen? Brute pech dan.
Waarom ben ik zo moeilijk aan het doen, vraag je je misschien af. De wetgeving is er toch voor het groter goed. Hoeveel dodelijke ongelukken zouden er niet méér gebeuren, moesten er mensen met een mindere gezichtsscherpte op de baan komen? Wel, waarschijnlijk geen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat mensen met slechter zicht niet méér ongelukken veroorzaken. Volgens één onderzoek zou het aantal ongevallen bij hen zelfs ietsje lager zitten, mogelijk omdat zij voorzichtiger rijden. Die gezichtsscherpte is dus niet zaligmakend.
Ik hou me desalniettemin aan de wetgeving. Als het zicht onvoldoende is, verwijs ik naar de oogarts. Hier raakt de onfortuinlijke werknemer soms onder optimale omstandigheden nét aan de vereiste scherpte. En dan kan ik hem wél een schifting geven. Paraplu opsteken? Jazeker. Maar tja, zo is de wet.
En de wet is de wet.
Behalve als ze wordt gewijzigd.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal