Doorgaan naar hoofdcontent

Vertrouw op het systeem

Hoe behaal je je doelen? Door elke dag ernaar toe te werken.

Men stelt me nogal eens de vraag, hoe ik er bijvoorbeeld in slaag om (meer dan) 130 boeken op een jaar te lezen. Ik heb in eerdere blogartikels voor een aantal doelstellingen al in meer detail aangegeven wat ik precies doe. Zoals voor de boeken: luister naar audioboeken (op dubbele snelheid), lees in plaats van naar (reclame op) tv te kijken, en zorg ervoor dat je vaak lang in de auto zit van en naar het werk...

Ik heb gelijkaardige tips gegeven voor stappen, eten en schrijven. Maar eigenlijk komt het voor alle mogelijke doelstellingen op hetzelfde neer: zorg ervoor dat je een systeem hebt dat werkt. Dat heb ik ook beschreven in mijn stappenplan voor 10.000 stappen per dag. Ik heb eerst met verschillende systemen geëxperimenteerd voordat ik een systeem vond dat voor mij werkte: een jaardoelstelling die ik dagelijks bijhoud in een cumulatief overzicht. 

Je start met een aantal doelstellingen die je wilt bereiken: zoals gezond zijn, of gelukkig, of belezen. Dan maak je het concreter: hoe ga je die doelstellingen behalen? Hoe ga je bijvoorbeeld "gezond" zijn? Wel, ondermeer door een gezond gewicht te behouden, met een BMI tussen de 18,5 en 25. vervolgens bepaal je: wat ga je hiervoor concreet doen?
Voor mij betekent het: 
  • gemiddeld 19 "punten" van 50 kcal per dag; fruit en groenten tel ik niet mee, die eet ik zoveel als ik wil; en voor elke 1000 stappen mag ik een extra punt)
  • en minstens 1 dag op 2 niet meer dan 25 punten.

Maar voor jou kan het iets compleet anders zijn. Belangrijk is dat je een systeem hebt dat eenvoudig meetbaar is, dat je regelmatig kunt bijhouden en corrigeren wanneer nodig, en dat ook op langere termijn houdbaar is.

Eenmaal dat je een systeem hebt dat voor je werkt, en dat ook effectief is in het behalen van je uiteindelijke doel (zoals "gezond zijn"), kun je daar voorlopig abstractie van maken, en je focussen op het systeem voor je dagdagelijkse activiteiten.
Dus voor alle duidelijkheid: het systeem is niet het doel op zich; ik leef er bijvoorbeeld niet voor om x aantal stappen te zetten, of x aantal boeken te lezen. Maar door elke dag een concrete kleine actie te doen, door te vertrouwen op het systeem en niet constant te hoeven denken over "the big picture", behaal je uiteindelijk wel je uiteindelijke doelstellingen.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels