Doorgaan naar hoofdcontent

Vertrouw op het systeem

Hoe behaal je je doelen? Door elke dag ernaar toe te werken.

Men stelt me nogal eens de vraag, hoe ik er bijvoorbeeld in slaag om (meer dan) 130 boeken op een jaar te lezen. Ik heb in eerdere blogartikels voor een aantal doelstellingen al in meer detail aangegeven wat ik precies doe. Zoals voor de boeken: luister naar audioboeken (op dubbele snelheid), lees in plaats van naar (reclame op) tv te kijken, en zorg ervoor dat je vaak lang in de auto zit van en naar het werk...

Ik heb gelijkaardige tips gegeven voor stappen, eten en schrijven. Maar eigenlijk komt het voor alle mogelijke doelstellingen op hetzelfde neer: zorg ervoor dat je een systeem hebt dat werkt. Dat heb ik ook beschreven in mijn stappenplan voor 10.000 stappen per dag. Ik heb eerst met verschillende systemen geëxperimenteerd voordat ik een systeem vond dat voor mij werkte: een jaardoelstelling die ik dagelijks bijhoud in een cumulatief overzicht. 

Je start met een aantal doelstellingen die je wilt bereiken: zoals gezond zijn, of gelukkig, of belezen. Dan maak je het concreter: hoe ga je die doelstellingen behalen? Hoe ga je bijvoorbeeld "gezond" zijn? Wel, ondermeer door een gezond gewicht te behouden, met een BMI tussen de 18,5 en 25. vervolgens bepaal je: wat ga je hiervoor concreet doen?
Voor mij betekent het: 
  • gemiddeld 19 "punten" van 50 kcal per dag; fruit en groenten tel ik niet mee, die eet ik zoveel als ik wil; en voor elke 1000 stappen mag ik een extra punt)
  • en minstens 1 dag op 2 niet meer dan 25 punten.

Maar voor jou kan het iets compleet anders zijn. Belangrijk is dat je een systeem hebt dat eenvoudig meetbaar is, dat je regelmatig kunt bijhouden en corrigeren wanneer nodig, en dat ook op langere termijn houdbaar is.

Eenmaal dat je een systeem hebt dat voor je werkt, en dat ook effectief is in het behalen van je uiteindelijke doel (zoals "gezond zijn"), kun je daar voorlopig abstractie van maken, en je focussen op het systeem voor je dagdagelijkse activiteiten.
Dus voor alle duidelijkheid: het systeem is niet het doel op zich; ik leef er bijvoorbeeld niet voor om x aantal stappen te zetten, of x aantal boeken te lezen. Maar door elke dag een concrete kleine actie te doen, door te vertrouwen op het systeem en niet constant te hoeven denken over "the big picture", behaal je uiteindelijk wel je uiteindelijke doelstellingen.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn