Doorgaan naar hoofdcontent

Vertrouw op het systeem

Hoe behaal je je doelen? Door elke dag ernaar toe te werken.

Men stelt me nogal eens de vraag, hoe ik er bijvoorbeeld in slaag om (meer dan) 130 boeken op een jaar te lezen. Ik heb in eerdere blogartikels voor een aantal doelstellingen al in meer detail aangegeven wat ik precies doe. Zoals voor de boeken: luister naar audioboeken (op dubbele snelheid), lees in plaats van naar (reclame op) tv te kijken, en zorg ervoor dat je vaak lang in de auto zit van en naar het werk...

Ik heb gelijkaardige tips gegeven voor stappen, eten en schrijven. Maar eigenlijk komt het voor alle mogelijke doelstellingen op hetzelfde neer: zorg ervoor dat je een systeem hebt dat werkt. Dat heb ik ook beschreven in mijn stappenplan voor 10.000 stappen per dag. Ik heb eerst met verschillende systemen geëxperimenteerd voordat ik een systeem vond dat voor mij werkte: een jaardoelstelling die ik dagelijks bijhoud in een cumulatief overzicht. 

Je start met een aantal doelstellingen die je wilt bereiken: zoals gezond zijn, of gelukkig, of belezen. Dan maak je het concreter: hoe ga je die doelstellingen behalen? Hoe ga je bijvoorbeeld "gezond" zijn? Wel, ondermeer door een gezond gewicht te behouden, met een BMI tussen de 18,5 en 25. vervolgens bepaal je: wat ga je hiervoor concreet doen?
Voor mij betekent het: 
  • gemiddeld 19 "punten" van 50 kcal per dag; fruit en groenten tel ik niet mee, die eet ik zoveel als ik wil; en voor elke 1000 stappen mag ik een extra punt)
  • en minstens 1 dag op 2 niet meer dan 25 punten.

Maar voor jou kan het iets compleet anders zijn. Belangrijk is dat je een systeem hebt dat eenvoudig meetbaar is, dat je regelmatig kunt bijhouden en corrigeren wanneer nodig, en dat ook op langere termijn houdbaar is.

Eenmaal dat je een systeem hebt dat voor je werkt, en dat ook effectief is in het behalen van je uiteindelijke doel (zoals "gezond zijn"), kun je daar voorlopig abstractie van maken, en je focussen op het systeem voor je dagdagelijkse activiteiten.
Dus voor alle duidelijkheid: het systeem is niet het doel op zich; ik leef er bijvoorbeeld niet voor om x aantal stappen te zetten, of x aantal boeken te lezen. Maar door elke dag een concrete kleine actie te doen, door te vertrouwen op het systeem en niet constant te hoeven denken over "the big picture", behaal je uiteindelijk wel je uiteindelijke doelstellingen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h