Doorgaan naar hoofdcontent

Vertrouw op het systeem

Hoe behaal je je doelen? Door elke dag ernaar toe te werken.

Men stelt me nogal eens de vraag, hoe ik er bijvoorbeeld in slaag om (meer dan) 130 boeken op een jaar te lezen. Ik heb in eerdere blogartikels voor een aantal doelstellingen al in meer detail aangegeven wat ik precies doe. Zoals voor de boeken: luister naar audioboeken (op dubbele snelheid), lees in plaats van naar (reclame op) tv te kijken, en zorg ervoor dat je vaak lang in de auto zit van en naar het werk...

Ik heb gelijkaardige tips gegeven voor stappen, eten en schrijven. Maar eigenlijk komt het voor alle mogelijke doelstellingen op hetzelfde neer: zorg ervoor dat je een systeem hebt dat werkt. Dat heb ik ook beschreven in mijn stappenplan voor 10.000 stappen per dag. Ik heb eerst met verschillende systemen geëxperimenteerd voordat ik een systeem vond dat voor mij werkte: een jaardoelstelling die ik dagelijks bijhoud in een cumulatief overzicht. 

Je start met een aantal doelstellingen die je wilt bereiken: zoals gezond zijn, of gelukkig, of belezen. Dan maak je het concreter: hoe ga je die doelstellingen behalen? Hoe ga je bijvoorbeeld "gezond" zijn? Wel, ondermeer door een gezond gewicht te behouden, met een BMI tussen de 18,5 en 25. vervolgens bepaal je: wat ga je hiervoor concreet doen?
Voor mij betekent het: 
  • gemiddeld 19 "punten" van 50 kcal per dag; fruit en groenten tel ik niet mee, die eet ik zoveel als ik wil; en voor elke 1000 stappen mag ik een extra punt)
  • en minstens 1 dag op 2 niet meer dan 25 punten.

Maar voor jou kan het iets compleet anders zijn. Belangrijk is dat je een systeem hebt dat eenvoudig meetbaar is, dat je regelmatig kunt bijhouden en corrigeren wanneer nodig, en dat ook op langere termijn houdbaar is.

Eenmaal dat je een systeem hebt dat voor je werkt, en dat ook effectief is in het behalen van je uiteindelijke doel (zoals "gezond zijn"), kun je daar voorlopig abstractie van maken, en je focussen op het systeem voor je dagdagelijkse activiteiten.
Dus voor alle duidelijkheid: het systeem is niet het doel op zich; ik leef er bijvoorbeeld niet voor om x aantal stappen te zetten, of x aantal boeken te lezen. Maar door elke dag een concrete kleine actie te doen, door te vertrouwen op het systeem en niet constant te hoeven denken over "the big picture", behaal je uiteindelijk wel je uiteindelijke doelstellingen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m