Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf tips waarmee je 120 boeken op een jaar kunt lezen

120 boeken lezen op een jaar. Van al mijn doelstellingen is deze blijkbaar degene die het meest tot de verbeelding spreekt, want ik krijg hierbij vaak de vraag “wanneer ik eigenlijk slaap”.
Hieronder geef ik mee hoe ik het doe.


Kijk niet naar tv

Of ga niet op café, of zit niet op Facebook. Kies om het even welke activiteit waar je heel veel tijd aan besteedt, en vraag jezelf af of je niet beter iets anders zou doen. Stel je prioriteiten.

Het heeft achteraf beschouwd nog lang geduurd voordat ik stopte met voor de elfde keer te kijken naar een herhaling van een comedyserie die ik niet eens zo goed vond, en die dan nog eens herhaaldelijk onderbroken werd met ergerlijke reclamespots en aankondigingen van andere series die ik niet goed vond. Ik verlies dus geen tijd meer met “klassieke”* tv; moest het niet zijn dat mijn dochters graag naar Nick Jr kijken, en mijn echtgenote naar het nieuws, dan had ik al lang ons kabelabonnement opgezegd.

Voorzie een leesmoment

Voor mij is dat sowieso elke avond, net voor het slapengaan. Let wel, gebruik hiervoor een speciale ebooklezer of een ouwerwets papieren exemplaar; niét je tablet. Het blauwe licht dat die toestellen uitstralen, onderdrukt je melatonine en brengt je slaapritme in de war. Zelf gebruik ik een Kindle Paperwhite. Dit toestel heeft een ingebouwde en aanpasbare schermverlichting, waardoor ik in alle comfort ook ’s avonds kan lezen.

Volg het op

Meten is weten. Als je een einddoel voor ogen hebt, kun je mits opvolging van je stand van zaken evalueren of je niet dringend wat tijd moet gaan vrijmaken om te lezen. Hier kan ik Goodreads aanraden: een online community met een overzicht van zowat àlle boeken. Je kunt hier ingeven hoeveel boeken je tegen het eind van het jaar gelezen wilt hebben, en Goodreads geeft aan hoeveel boeken je voor- of achterstaat.

Wees wel eerlijk tegenover jezelf; ga niet enkel novella's lezen om aan je aantallen te geraken, en geef ook enkel de boeken in die je daadwerkelijk helemaal gelezen hebt.

Luister naar audioboeken

Dit is de tip met de meeste impact. 78 van de 120 boeken die ik in 2016 verslonden heb, waren audioboeken. Dit zijn boeken die ingelezen worden door een professioneel voorlezer of de auteur zelf, en die je kunt downloaden in mp3 of een gelijkaardig formaat. De meest uitgebreide verzameling vind je op audible.com. Ik heb gehoord dat zulke boeken zelfs illegaal als torrents te vinden zijn, maar daar weet ik voor het overige uiteraard niets van af.

Ik beluister audioboeken tijdens het autorijden. Ik zit elke werkdag minstens twee uur in de auto, nu is dat niet langer volledig tijdverlies. “Maar is dat niet gevaarlijk?” Niet gevaarlijker dan luisteren naar de radio, so stop bugging me about it. Bellen tijdens het rijden is daarentegen wél gevaarlijk, zelfs handenvrij (meer hierover in “Het dodelijk sms’je”).

En je kunt ook naar audioboeken luisteren terwijl je andere activiteiten uitvoert, zoals grasmaaien, joggen, de kippen voeren, of terwijl je in een saaie vergadering zit**.

Bonus: die activiteit is dan ook verbonden met het luisterboek. Wanneer ik bijvoorbeeld kijk naar de isolatie op onze zolder, beleef ik ook telkens flarden van J.K. Rowling's Harry Potter, die ik beluisterde terwijl ik de rotswol plaatste. En wanneer ik terugdenk aan The Dark Tower van Stephen King, zie ik voor mijn geestesoog weer de kasseien passeren, die ik destijds uit onze tuin recupereerde.

Voor gevorderden

Audioboeken zijn heel leuk, maar o zo traag. Het duurt een uur voordat de lezer 35 pagina’s heeft voorgelezen; wanneer ik een boek lees, kom ik aan 80 pagina’s per uur. Vroeger had ik een speciale mp3-speler, een Sandisk Clip, waarmee je audioboeken 25% sneller kunt afspelen. En nu zijn er ook prima apps die nog meer tweaking toelaten!
Voor de Android gebruiker kan ik zeker de Smart Audiobook Player aanraden. Momenteel beluister ik hiermee fictieboeken aan 1.6x de normale snelheid, en non-fictie publicaties aan 1.8x. Voor een gebruiker van het iOS-platform is de app Bookmobile een goede optie. Niet zo veelzijdig als de Android app, en een heel gedoe om een audioboek op je iPhone te krijgen, maar al bij al zeker ok.

*Netflix daarentegen, daar ben ik van bij de aanvang een enorme fan van. Een aantal aanraders: Stranger Things, Black Mirror, Luther, Sherlock, House of Cards, Jessica Jones, Broadchurch, River, Breaking Bad.
**Dat laatste valt wel meestal een beetje te veel op, met de oortjes en zo; still working on that.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m