Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf tips waarmee je 120 boeken op een jaar kunt lezen

120 boeken lezen op een jaar. Van al mijn doelstellingen is deze blijkbaar degene die het meest tot de verbeelding spreekt, want ik krijg hierbij vaak de vraag “wanneer ik eigenlijk slaap”.
Hieronder geef ik mee hoe ik het doe.


Kijk niet naar tv

Of ga niet op café, of zit niet op Facebook. Kies om het even welke activiteit waar je heel veel tijd aan besteedt, en vraag jezelf af of je niet beter iets anders zou doen. Stel je prioriteiten.

Het heeft achteraf beschouwd nog lang geduurd voordat ik stopte met voor de elfde keer te kijken naar een herhaling van een comedyserie die ik niet eens zo goed vond, en die dan nog eens herhaaldelijk onderbroken werd met ergerlijke reclamespots en aankondigingen van andere series die ik niet goed vond. Ik verlies dus geen tijd meer met “klassieke”* tv; moest het niet zijn dat mijn dochters graag naar Nick Jr kijken, en mijn echtgenote naar het nieuws, dan had ik al lang ons kabelabonnement opgezegd.

Voorzie een leesmoment

Voor mij is dat sowieso elke avond, net voor het slapengaan. Let wel, gebruik hiervoor een speciale ebooklezer of een ouwerwets papieren exemplaar; niét je tablet. Het blauwe licht dat die toestellen uitstralen, onderdrukt je melatonine en brengt je slaapritme in de war. Zelf gebruik ik een Kindle Paperwhite. Dit toestel heeft een ingebouwde en aanpasbare schermverlichting, waardoor ik in alle comfort ook ’s avonds kan lezen.

Volg het op

Meten is weten. Als je een einddoel voor ogen hebt, kun je mits opvolging van je stand van zaken evalueren of je niet dringend wat tijd moet gaan vrijmaken om te lezen. Hier kan ik Goodreads aanraden: een online community met een overzicht van zowat àlle boeken. Je kunt hier ingeven hoeveel boeken je tegen het eind van het jaar gelezen wilt hebben, en Goodreads geeft aan hoeveel boeken je voor- of achterstaat.

Wees wel eerlijk tegenover jezelf; ga niet enkel novella's lezen om aan je aantallen te geraken, en geef ook enkel de boeken in die je daadwerkelijk helemaal gelezen hebt.

Luister naar audioboeken

Dit is de tip met de meeste impact. 78 van de 120 boeken die ik in 2016 verslonden heb, waren audioboeken. Dit zijn boeken die ingelezen worden door een professioneel voorlezer of de auteur zelf, en die je kunt downloaden in mp3 of een gelijkaardig formaat. De meest uitgebreide verzameling vind je op audible.com. Ik heb gehoord dat zulke boeken zelfs illegaal als torrents te vinden zijn, maar daar weet ik voor het overige uiteraard niets van af.

Ik beluister audioboeken tijdens het autorijden. Ik zit elke werkdag minstens twee uur in de auto, nu is dat niet langer volledig tijdverlies. “Maar is dat niet gevaarlijk?” Niet gevaarlijker dan luisteren naar de radio, so stop bugging me about it. Bellen tijdens het rijden is daarentegen wél gevaarlijk, zelfs handenvrij (meer hierover in “Het dodelijk sms’je”).

En je kunt ook naar audioboeken luisteren terwijl je andere activiteiten uitvoert, zoals grasmaaien, joggen, de kippen voeren, of terwijl je in een saaie vergadering zit**.

Bonus: die activiteit is dan ook verbonden met het luisterboek. Wanneer ik bijvoorbeeld kijk naar de isolatie op onze zolder, beleef ik ook telkens flarden van J.K. Rowling's Harry Potter, die ik beluisterde terwijl ik de rotswol plaatste. En wanneer ik terugdenk aan The Dark Tower van Stephen King, zie ik voor mijn geestesoog weer de kasseien passeren, die ik destijds uit onze tuin recupereerde.

Voor gevorderden

Audioboeken zijn heel leuk, maar o zo traag. Het duurt een uur voordat de lezer 35 pagina’s heeft voorgelezen; wanneer ik een boek lees, kom ik aan 80 pagina’s per uur. Vroeger had ik een speciale mp3-speler, een Sandisk Clip, waarmee je audioboeken 25% sneller kunt afspelen. En nu zijn er ook prima apps die nog meer tweaking toelaten!
Voor de Android gebruiker kan ik zeker de Smart Audiobook Player aanraden. Momenteel beluister ik hiermee fictieboeken aan 1.6x de normale snelheid, en non-fictie publicaties aan 1.8x. Voor een gebruiker van het iOS-platform is de app Bookmobile een goede optie. Niet zo veelzijdig als de Android app, en een heel gedoe om een audioboek op je iPhone te krijgen, maar al bij al zeker ok.

*Netflix daarentegen, daar ben ik van bij de aanvang een enorme fan van. Een aantal aanraders: Stranger Things, Black Mirror, Luther, Sherlock, House of Cards, Jessica Jones, Broadchurch, River, Breaking Bad.
**Dat laatste valt wel meestal een beetje te veel op, met de oortjes en zo; still working on that.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...