Doorgaan naar hoofdcontent

Het coronavirus (Covid-19)

Gepubliceerd in de PreventActua 04/2020, versie online op 14/02/2020

Sinds eind december 2019 is er een epidemie gaande in China. In andere landen zijn ondertussen ook verschillende gevallen bevestigd. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus 2019-nCoV en de situatie evolueert snel. Hier volgt een kort overzicht van de aandoening en de maatregelen die bedrijven kunnen treffen.


Wat is het?
Coronavirussen veroorzaken een groot percentage van de gewone verkoudheden bij volwassenen. Het 2019-nCoV-virus is een nieuwe variant van het coronavirus. Twee andere bekende varianten zijn SARS (severe acute respiratory syndrome) en MERS (Middle East respiratory syndrome), die respectievelijk eind 2002 en in 2014 toesloegen.
 
Waar komt het vandaan?
Het 2019-nCoV-virus ontstond op een dierenmarkt in Wuhan, een stad in de Chinese provincie Hubei met elf miljoen inwoners. De precieze bron is waarschijnlijk het Chinees schubdier. De schubben van deze dieren worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Meestal zijn zoogdieren de verspreiders; bij MERS waren het kamelen, bij SARS de civetkat.
 
Hoe wordt het overgedragen?
De ziekte wordt van mens op mens overgedragen via de lucht; hoesten of niezen, via direct contact (handen) of indirect door het aanraken van gecontamineerde voorwerpen en na contact met neus, mond of ogen. ​
Een besmetting via een pakketje uit China is zeer onwaarschijnlijk. Coronavirussen kunnen niet goed overleven buiten het lichaam. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en er is geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus anders is.
 
Hoe besmettelijk is het?
De besmettelijkheid (R0 = het aantal mensen dat door een persoon besmet wordt) is op basis van de huidige inschattingen (2 – 4) in dezelfde grootteorde als die van SARS (3,0).
De incubatieperiode bedraagt twee tot veertien dagen. Dit is de tijd tussen de besmetting en het moment dat men ziek wordt. In deze periode kunnen anderen besmet worden voordat men beseft dat men geïnfecteerd is.
 
Helpen mondmaskers besmetting voorkomen?
Ook een gewoon mondmasker kan nuttig zijn. Het vermindert het risico van besmetting van anderen door de drager van dat masker. Enkel ademhalingsmaskers type FFP2 of FFP3 beschermen de drager zelf tegen besmetting, maar deze zijn door de ademweerstand niet comfortabel om een ganse dag te dragen. De ademweerstand is nog het grootst bij een masker type FFP3.
 
Wat zijn de symptomen?
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten; hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking. Voornamelijk oudere mensen (ouder dan 65 jaar) blijken vatbaar voor complicaties, met een grotere kans op overlijden.
 
Hoe groot is de kans dat het nieuwe coronavirus naar België komt?
Op het moment van schrijven (11 februari 2020) is er één bevestigde besmetting met het 2019-nCoV-virus in België. In totaal zijn er 461 gevallen buiten China, waarvan 41 in Europa. Er is nog geen epidemische verspreiding van het 2019-nCoV-virus buiten China. Bovendien lijkt de incidentie van de aandoening in China nu te stabiliseren.
Mocht er toch een epidemie in België optreden, zou het effect vergelijkbaar kunnen zijn met dat van een griepepidemie. Ter kadering: elk jaar worden meer dan een half miljoen Belgen besmet met de griep en overlijden er gemiddeld 1.000 mensen aan deze infectieziekte; voornamelijk 65-plussers en mensen met een verzwakte weerstand.
 
Reisadvies
De FOD Buitenlandse Zaken heeft in navolging van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) haar reisadvies aangepast. Reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden, evenals niet-essentiële reizen naar de andere Chinese provincies.
Reizigers die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer uit Wuhan symptomen zoals koorts en moeilijke ademhaling ontwikkelen, wordt geadviseerd telefonisch contact op te nemen met een arts en hun reis te vermelden.
 
Maatregelen in bedrijven
Bedrijven kunnen personen die recent van China teruggereisd zijn, niet verplichten om in ziekteverlof te gaan. Men kan wel verzoeken om telewerk te verrichten gedurende de incubatieperiode van twee weken en zich in het geval van optreden van klachten via de behandelend arts te laten testen op een besmetting met het nieuwe coronavirus.
Er bestaat nog geen vaccin of medicijn tegen deze infectieziekte. De onderneming kan de verspreiding van het virus tegengaan door hygiënische maatregelen te bevorderen. Dit kan door het verspreiden van informatie over correcte hand-, hoest- en nieshygiëne via e-mail en/of met posters. 
Ter voorbereiding van een eventuele epidemische uitbraak kunnen bedrijven een business continuity-plan opstellen. Dit is sowieso nuttig. Het houdt in dat men een plan van aanpak uitwerkt met de te nemen acties en communicatie in het geval van een noodsituatie, om toch de dienstverlening te blijven garanderen.
 
Bronnen:
RIVM

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski