Doorgaan naar hoofdcontent

Feel the burn


Ik voelde een plotse stekende pijn in mijn hartstreek, was lichthoofdig en kon amper nog naar lucht happen. "Dat is het dan," dacht ik. "Een hartinfarct. Ik heb een gevuld leven gehad en heb er vrede mee, maar wat een helse manier om dit aardse bestaan te verlaten."


Mijn hartslagmeter was het niet eens met mijn eerder dramatische inschatting. Met 143 slagen per minuut zat ik zelfs nog onder het vereiste minimum voor een effectieve cardiotraining.


Sinds kort trachtte ik mijn conditie op te bouwen. Al jaren zat ik met gezwinde pas boven de 10.000 stappen per dag, maar volgens een check-up was er toch nog werk aan de winkel. Dus kreeg ik een hartslagmeter en een trainingsschema mee. En de eerste keer dat ik dit uitprobeerde, was ik compleet van mijn sokken geblazen door het verschil tussen wat ik dacht dat ik kon (niet zo veel) en wat eigenlijk mogelijk was (best wel wat).

Probleem is dat ik teveel "luisterde naar mijn lichaam". Bij het minste sprintje voelde ik mijn hart bonzen in mijn borstkas en hijgde ik de longen uit mijn lijf, en dacht ik dat ik aan mijn limieten zat. Blijkt dat mijn lichaam een vuile leugenaar is. "Brein, stop, stop! Dit is echt teveel! Ik kan niet meer, straks vallen we dood neer!"

Niet dus.

Na enkele dergelijke sessies kon ik drie maal per week 10 tot 15 km lopen, en toch voelde het elke keer bij de start alsof ik aan het doodgaan was.


Het advies "luister naar je lichaam" is dus een verkeerde benadering. Uiteraard moet je niet zomaar plots een marathon willen lopen. Er zijn limieten aan je lichaam, en daar moet je rekening mee houden. Maar die limieten zitten doorgaans een stuk verder dan je lichaam je wilt doen geloven. Via een goede begeleiding door een coach, en na een grondige medische check-up om eventuele onbekende afwijkingen te detecteren, ben je tot veel meer in staat dan wat je zelf denkt. Feel the burn!

Dit geldt niet alleen voor sportbeoefening. Ook bij revalidatie na rugpijn bijvoorbeeld moet je niet "luisteren naar je lichaam". Je lichaam zegt dat je verdomd veel pijn hebt, dus blijf lekker lang in bed met wat extra zachte kussentjes onder je poep en wat extra pijnstillers en ontstekingsremmers achter de kiezen. Niet doen! Laat je begeleiden door een goede kinesist die je uitdaagt om je grenzen te verkennen én verleggen. Twaalf jaar van een dergelijke aanpak via het preventieprogramma lage rugpijn heeft het succes van een dergelijke aanpak ruimschoots bewezen, en Fedris wilt nu hetzelfde doen voor burn-out. Ook hier is de boodschap om niet bij de pakken te blijven zitten.


Full disclosure: na enkele maanden ben ik wel terug gestopt met lopen. Drie maal per week 's avonds een gans uur kwijt aan een eigenlijk toch niet zo aangename ervaring; mijn brein en mijn lichaam hebben in gezamenlijk overleg besloten dat ik nu wel voldoende bewezen heb dat ik het kan, maar dat gewoon stappen voor mij op dit moment wel voldoende is...

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h