Doorgaan naar hoofdcontent

Mag je een werknemer die terugkeert uit een corona risicogebied verplichten om thuis te blijven?

Deze vraag heb ik de voorbije dagen al tig keren voorgelegd gekregen van bezorgde werkgevers, aangespoord door nog veel bezorgder werknemers.

Het antwoord is neen.

In België wordt elke maatregel overwogen door een comité van wetenschappelijke deskundigen en door alle bevoegde gezondheidsautoriteiten. Zij hebben besloten om mensen die terugkeren uit de getroffen landen niet in quarantaine te plaatsen wanneer ze geen symptomen hebben, omdat de kans dat ze zelf besmet zijn nog steeds bijzonder laag is. Dit advies is in overeenstemming met de richtlijnen van de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie).


Wanneer organisatorisch mogelijk kan de werkgever wel voorzien dat werknemers die terugkeren uit een risicogebied de eerste twee weken telewerk kunnen verrichten.

Ook geldt het advies dat deze werknemers zichzelf de eerste twee weken na terugkeer moeten monitoren op symptomen van COVID-19 (hoesten, ademhalingsmoeilijkheden), en tweemaal daags hun temperatuur moeten nemen.

Mochten ze binnen de twee weken ziek worden, dan moeten ze uiteraard wél thuis blijven. Ze moeten hun huisarts bellen en hun reisgeschiedenis en symptomen vermelden. Dan moeten ze ook de werkgever verwittigen.


Voor het overige gelden algemene maatregelen zoals zorgvuldig wassen van de handen, voldoende afstand houden en hoesten/niezen in de elleboog of in een wegwerpzakdoekje.


En misschien kan men de betrokken werknemers ook een bel of een klapper bezorgen, en verzoeken dat ze "unclean" roepen wanneer een collega in de buurt komt…

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m