Doorgaan naar hoofdcontent

Mag je een werknemer die terugkeert uit een corona risicogebied verplichten om thuis te blijven?

Deze vraag heb ik de voorbije dagen al tig keren voorgelegd gekregen van bezorgde werkgevers, aangespoord door nog veel bezorgder werknemers.

Het antwoord is neen.

In België wordt elke maatregel overwogen door een comité van wetenschappelijke deskundigen en door alle bevoegde gezondheidsautoriteiten. Zij hebben besloten om mensen die terugkeren uit de getroffen landen niet in quarantaine te plaatsen wanneer ze geen symptomen hebben, omdat de kans dat ze zelf besmet zijn nog steeds bijzonder laag is. Dit advies is in overeenstemming met de richtlijnen van de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie).


Wanneer organisatorisch mogelijk kan de werkgever wel voorzien dat werknemers die terugkeren uit een risicogebied de eerste twee weken telewerk kunnen verrichten.

Ook geldt het advies dat deze werknemers zichzelf de eerste twee weken na terugkeer moeten monitoren op symptomen van COVID-19 (hoesten, ademhalingsmoeilijkheden), en tweemaal daags hun temperatuur moeten nemen.

Mochten ze binnen de twee weken ziek worden, dan moeten ze uiteraard wél thuis blijven. Ze moeten hun huisarts bellen en hun reisgeschiedenis en symptomen vermelden. Dan moeten ze ook de werkgever verwittigen.


Voor het overige gelden algemene maatregelen zoals zorgvuldig wassen van de handen, voldoende afstand houden en hoesten/niezen in de elleboog of in een wegwerpzakdoekje.


En misschien kan men de betrokken werknemers ook een bel of een klapper bezorgen, en verzoeken dat ze "unclean" roepen wanneer een collega in de buurt komt…

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h