Doorgaan naar hoofdcontent

Actieve minuten (in het kort)

Arme blog. Ik merk dat ik hier de laatste tijd minder berichten op post. We zitten (bijna) op de helft van het jaar, en dat is voor mij de tijd voor een extra blik voor- en achteruit (zoals ik bv. heb beschreven in dit artikel). Zal ik een half uur vrijmaken om er nog eens een blogartikeltje van te maken.


Momenteel sta ik alleszins op schema voor al mijn doelstellingen. Een aantal (zoals schrijven) heb ik aan het begin van dit jaar hoger gesteld dan de voorgaande jaren, andere (zoals lezen) dan weer lager; aangepast aan de gewijzigde omstandigheden en waar ik me op wil focussen.

Ja, ik gebruik nog steeds jaardoelen als kapstok, en ik hou deze nog altijd dagelijks bij.

Ik heb mijn "blad" ondertussen herwerkt trouwens, waarbij ik nu mijn weekoverzichten heb geïntegreerd in mijn detailblad, en uitgebreid tot een overzicht gaande van 2013 tot nu. En nee, dat is geen teken van obsessief-compulsief gedrag.

Sinds kort ben ik ook mijn "actieve minuten" aan het bijhouden, omdat mijn Fitbit Charge 4 dat nu ook registreert. Dit zijn momenten van fysieke activiteit, waarbij je hartslag wat hoger gaat. De WHO raadt minimaal 150 minuten matige activiteit per week aan, of 75 minuten intensieve activiteit, of een combinatie van beide. Mijn activiteitstracker gaat daar slim mee om, door de intensief actieve minuten dubbel te tellen. 

Het is bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het voorkomen en beheersen van niet-overdraagbare ziekten zoals hartaandoeningen, beroertes, diabetes en verschillende vormen van kanker. Het helpt ook hoge bloeddruk te voorkomen, een gezond lichaamsgewicht te behouden en kan de geestelijke gezondheid, kwaliteit van leven en welzijn verbeteren.

Het was een aangename verrassing voor me om te zien dat ik op een week meer dan het dubbele van de minimum richtlijnen haal. En te denken dat ik in mijn schooltijd meestal de minst sportieve van de klas was, en dus ook steevast als laatste werd gekozen bij een teamverdeling; nu zie ik de sportievelingen van toen rondlopen met een bierbuikje. Lees je hier tussen de regels door een beetje Schadenfreude? Nee hoor.

Ok, een moraal van het verhaal. Ik wil niet de boodschap geven dat je obsessief moet bezig zijn met je activiteiten. Het lijkt misschien zo, maar ik besteed daar zelf eigenlijk echt niet veel tijd aan, misschien enkele minuten per dag; zeker niet meer dan vijf. Het is wél zinvol om die bij te houden, op een eenvoudige en laagdrempelige manier. Zo krijg je inzicht in wat je doet (of niet doet), en waar je best een beetje bijstuurt. De principes zijn eigenlijk zoals die van een dynamisch risicobeheersingssysteem, maar dan voor jezelf: bepaal wat belangrijk is voor je, bekijk hoe je dat (gemakkelijk) meetbaar maakt, hou het bij en stuur bij indien nodig. Het is echt geen rocket science. En zo geraak je opnieuw van dat bierbuikje af!

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin