Doorgaan naar hoofdcontent

Wat staat er toch allemaal op mijn blad?

"Wat staat er toch allemaal op jouw blad?" 
Regelmatig krijg ik nieuwsgierige blikken, wanneer ik notities aan het maken ben op mijn Excelblad. Ik loop namelijk altijd rond met een zwarte bindmap met hierin twee afgedrukte Excelpagina's. Nu ga ik op vriendelijk verzoek van een van mijn meest geapprecieerde collega's, in detail uit de doeken doen wat hier nu precies allemaal op staat.


Naar aanleiding van mijn recent gestoef over mijn jaardoelstellingen vraagt men me hoe ik dit zo consistent bijhoud. Mijn geheim is mijn Exceldocument.

Sinds 2001 hou ik mijn dringendste aandachtspunten bij in een Excellijst. Dit gaat een stuk gemakkelijker van toen ik in 2008 met draaitabellen heb leren werken. Van toen ben ik ook een aantal doelstellingen bij gaan houden. Stelselmatig heb ik de invoer vereenvoudigd met geautomatiseerde formules en voorwaardelijke opmaak, gekoppelde afbeeldingen en makro's. In 2011 heb ik mijn Exceldocument grondig herwerkt, ik vul die sedertdien steeds verder aan en breng af en toe kleine verbeteringen aan.

Bovenstaande foto is genomen op 11/12/2019. Hieronder geef ik meer info over de inhoud.

Het linkerblad - de weekoverzichten


Met het linkerblad volg ik mijn jaardoelen op in een overzicht per week, en in vergelijking met het voorgaande jaar. Elke maandagochtend trek ik een half uur uit om de resultaten van de voorgaande week te evalueren, en te kijken waar ik voor de volgende week dien bij te sturen. Zo kan je bijvoorbeeld in de derde rij zien dat ik in de laatste weken van het jaar minder stappen doe. Dat is elk jaar het geval, daarom zet ik mijn doelen eerder in het jaar wat hoger, om reserve te hebben.

Het rechterblad - de details


Met het rechterblad volg ik mijn dagelijkse todo's en afspraken op, en de cumulatieve stand van zaken van mijn doelstellingen.

De linkerkolom: mijn dagelijkse taken. Deze zijn een combinatie van terugkerende taken, reminders en eenmalige acties. De terugkerende taken zet ik in het begin van het jaar in mijn overzichtslijst. Bijvoorbeeld: elke dag "Vier zaken waarvoor ik dankbaar ben", elke zaterdag "Kippenhok uitkuisen", elke maand "Backup mails" etc. Dit jaar heb ik op 1 januari 3468 todo's toegevoegd aan mijn lijst. Dat lijkt veel, maar het bespaart me in de loop van het jaar veel tijd, en helpt me mijn doelstellingen en deadlines halen. Op twee uur heb ik die lijst samengesteld, en hop, ze zit in de draaitabel op mijn Excelblad. Nieuwe todo's komen er in de loop van het jaar stelselmatig bij. Ik heb zo al meer dan 60.000 uitgevoerde acties in mijn overzichtslijst.

De rij rechtsboven: mijn belangrijkste afspraken van de week, via een "gekoppelde afbeelding". Die leg ik elke zondagavond vast, dan weet ik snel waar ik in de volgende week moet zijn en wanneer.

De rechterkolom, bovenste helft: hier volg ik dagdagelijks acht doelen op (de stand van zaken van dankbaarheid bekijk ik 1x per maand). De cijfers tonen mijn jaardoel, richtlijn per week, weekresultaat vorig jaar, huidige stand, verschil met vorig jaar, en stand t.o.v. het jaardoel. De grafiek toont de lijn t.o.v. het gestelde doel, en de resultaten van de drie voorafgaande jaren. Het bijhouden van dit overzicht kost me slechts vijf minuten per dag.

De rechterkolom, onderste helft: het kalenderoverzicht, ook een gekoppelde afbeelding. Heel handig om snel te zien op welke dag een datum in de toekomst valt, en of ik dan bvb. een vakantiedag gepland heb. De huidige dag staat via opmaak automatisch aangevinkt.

De middenkolom, bovenaan: links een foto van mijn gezin, want ik wil me er regelmatig aan herinneren waarvoor ik het allemaal doe. Rechtsboven mijn waarden, om erop te letten dat mijn dagdagelijkse activiteiten hiermee in lijn blijven. En rechtsonder een random "quote van de dag" uit mijn lijst van favoriete quotes (ik heb er een 200-tal).

De middenkolom, onderaan: hier schrijf ik mijn notities. Elke lijn is 15 minuten, dus ik kan ook wanneer nodig aanduiden wanneer ik bvb. gebeld werd of zo.


Dus voilà, nu weet je wat er allemaal op mijn blad staat. Het is mijn (extern) geheugen. Mocht er iets mee gebeuren, zou ik reddeloos verloren zijn. Maar dat zal niet gebeuren, want mijn todolijst herinnert me er tijdig aan om regelmatig back-ups te maken…

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels