Doorgaan naar hoofdcontent

De halfjaarlijkse review - 2019

Vorig jaar heb ik rond deze tijd ook al een tussentijdse stand van zaken gegeven van mijn jaardoelstellingen, en in februari van dit jaar ook al. Ik bekijk sowieso elke ochtend kort hoe ver ik sta, en elke maandagochtend iets uitgebreider; dus zal ik ook even een update schrijven in een kort blogartikel.


Juist is juist, dus ik geef al even mee dat we nog niet helemaal halfweg het jaar zijn; de langste maanden zitten in het tweede jaardeel, dus 181 op 365 dagen = 49,6%. Maar voor het gemak zal ik afronden naar 50%.

 1. Schrijven: 
  1. 130 uren - 60,6 = NIET ok
  2. 85 artikels - 51 = ok
 2. Lezen:
  1. 120 boeken - 79 = ok
  2. 40.000 pagina’s - 28.595 = ok
 3. Bewegen:
  1. 4.380.000 stappen (12.000 stappen per dag) - 2.410.104 = ok
  2. 261 dagen met meer dan 10.000 stappen (5 dagen per week) - 157 = ok
 4. Gewicht:
  1. 9.000 punten (maximaal 25 punten per dag) - 3.962 = ok
  2. 183 dagen met minder dan 25 punten (1 op 2 dagen) - 110 = ok
 5. Welzijn:
  1. 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben (zo'n 3 per dag) - 531 = ok

Dus algemeen beschouwd ben ik tevreden; ik sta enkel achter met mijn doelstelling van schrijven, maar binnenkort heb ik vakantie en zal ik hier wat meer tijd voor kunnen vrijmaken dan sporadisch een zaterdag- of zondagochtend, of een ochtendlijk blogberichtje zoals deze.

Misschien geef ik nog even een powertip mee: voor mijn dagelijkse opvolging stel ik mijn doelen iets hoger. Bijvoorbeeld 100 artikels in plaats van 85, en 150 boeken in plaats van 120. Hierdoor kan ik in het begin van het jaar een voorsprong opbouwen, en dit geeft een reserve voor wanneer ik in de loop van het jaar minder tijd of motivatie zou hebben... Sowieso weet ik uit ervaring dat ik in de laatste weken van het jaar tijdens de kerstvakantie er mijn voeten aan veeg, dus hou ik daar al rekening mee.

Veel succes met jouw doelen!

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal