Doorgaan naar hoofdcontent

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀.


Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de tienduizend stappen deed.

Dringend tijd om mijn aanpak te herzien dus.

Sinds 2012 meet ik mijn stappen en ben ik systematisch begonnen aan het behalen van 10.000 stappen per dag. Dat is me gelukt van 2016 tot en met 2021, met een piek van meer dan 13.000 stappen per dag in 2020 (toen iedereen in quarantaine zat en ik al mijn virtuele vergaderingen al lopend deed). Ik heb verschillende methoden geprobeerd, waaronder de "Don't Break the Chain" methode van Jerry Seinfeld.

Hiermee ga je opeenvolgende dagen waarop je je doel hebt bereikt, aan elkaar rijgen tot een ketting. En met elke bijkomende dag, wordt je ketting langer. Mis je een dag, dan begin je weer van nul af aan.

Dat laatste deed mij de das om: wanneer ik dan toch door een geval van overmacht een dag miste, en ik dus weer helemaal opnieuw moest beginnen, dan was ik niet echt gemotiveerd om onmiddellijk weer de draad op te pikken.

Maar nu heb ik een nieuwe techniek ontdekt die voor mij werkt en die ik graag met je wil delen. Het heet "Avoid the second mistake" en het concept heb ik gelezen in een blogpost van James Clear, de auteur van Atomic Habits. Hij heeft het idee van een studie uit 2009, gepubliceerd in het European Journal of Social Psychology: het op één dag missen van een bepaalde gewoonte heeft geen invloed op je vermogen om je op lange termijn aan die gewoonte te houden. Dus: als je een gewoonte een dag mist, is dat geen big deal. Maar als je dezelfde gewoonte twee dagen op rij mist, dan heb je een patroon te pakken en dat kan moeilijk te doorbreken zijn.

Dus op 10 januari ben ik gestart met het monitoren van een aantal van mijn doelstellingen (en ben ik gestart met een nieuwe) met deze techniek. Ik tel niet het aantal opeenvolgende dagen waarop ik mijn doelstelling haal, maar zorg ervoor dat ik een doelstelling niet twee dagen op rij mis.


Het is nu bijna het einde van de tweede maand van het jaar en ik kan zeggen dat ik het nog steeds volhoud. Het is een essentiële vaardigheid om goede gewoonten op te bouwen. Ik raad dus iedereen aan om dit uit te proberen.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i