Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijstelling van vakbekwaamheid

Wow, mijn aantal blogberichten is de laatste jaren exponentieel gedaald! Met deze tekst evenaar ik alvast het resultaat van 2010 *yay*.
Ja, ik heb besloten om mijn ouwe blog weer wat nieuw leven in te blazen. Pure egotripperij hoor, ik heb gewoon de laatste tijd weer gemerkt dat de oude artikels nog steeds veel gelezen worden en ik dacht "waarom niet opnieuw een aantal nieuwe schrijven". Mijn uitgebreide schare fans kan dus een gezamenlijke zucht van verlichting slaken :-P.

Ik zal beginnen met een kort bericht dat ik nog in een schuif liggen had, over het KB van 25 Januari 2011 tot wijziging van het KB van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D + E en de subcategorieën C1, C1 + E, D1, D1+E, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7.2.2011.
Als je dit al een lange en moeilijke zin vond, wacht dan op de volgende.

Want krachtens dit KB zijn bestuurders van voertuigen (of combinaties van voertuigen) met een maximaal toegelaten massa van meer dan 7,5 ton die gebruikt worden voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en waarbij dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is (en daaronder vallen ook de medische cars), voortaan vrijgesteld van de vakbekwaamheidsvereisten.

Wat betekent dit nu precies?

Wel, een paar jaar geleden zijn er op basis van een Europese Richtlijn extra eisen gesteld aan het behalen van het rijbewijs voor nieuwe beroepschauffeurs. Deze richtlijn verplicht actieve vrachtwagenchauffeurs (rijbewijs C) en buschauffeurs (rijbewijs D) onder meer om nascholing te volgen in een erkend opleidingscentrum: 35 uur over een periode van 5 jaar. Dit is dus het principe van de vakbekwaamheid. Dit is NIET hetzelfde als de medische schifting! De laatste wijzigingen hiervan heb ik uitgelegd in mijn blogartikel "niet meer geschift".

Maar terug naar de vakbekwaamheid. Dit gaf ellende alom natuurlijk. De rijscholen kregen opeens een hoop extra werk, de bedrijven wisten niet wat er gebeurde, en de vrachtwagen- en buschauffeurs nog minder. Ze doen het werk al 30 jaar, en nu moeten ze ineens bijscholing gaan volgen? Ja, het was hilarisch. Tot je het uit moet leggen aan een kwade, bezwete vrachtwagenchauffeur van 120 kg die van kop tot teen bedekt is met tatoeages van bebloede doodskoppen. Dat was minder leuk.
Enfin, er is nog behoorlijk wat aan gesleuteld aan de originele richtlijn. Ik ga niet uitweiden over alle details hiervan (voornamelijk omdat ik ze niet ken). Ik geef je enkel de huidige richtlijnen.

De eis tot vakbekwaamheid geldt voor alle professionele bestuurders van voertuigen bestemd voor goederen- of personenvervoer. Maar voor de volgende voertuigen dient de bestuurder GEEN vakbekwaamheid te hebben en volstaat dus het gewone rijbewijs (al dan niet met medische schifting):
  • voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur (welke ze, van mijn part, gewoonweg mochten verbieden - bloody tractors);
  • voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde;
  • voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie, onderhoud, en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht;
  • voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties;
  • voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel goederen- en personenvervoer voor privé-doeleinden;
  • voertuigen of combinaties van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en op voorwaarde dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is.
En wat is er nu recent precies veranderd? De laatste categorie hierboven, voertuigen of combinaties van (blah blah), dit geldt nu dus voor ALLE voertuigen in plaats van, tot voor kort, voertuigen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 7,5 ton.

Saai he? Wel, hiermee hebben wij dus dagelijks te maken. Wel, misschien niet dagelijks, maar toch vaak. Mijn volgende artikel zal minder saai zijn. Hoop ik.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...