Het interuniversitair onderzoeksproject UP-TO-DATE heeft in november 2017 een nieuwe richtlijn opgesteld van screening naar alcoholgebruik, voor de arbeidsarts. Deze heeft de onderzoeker en referentie ter zake Marie-Claire Lambrechts vorig jaar ook op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde gepresenteerd (link naar de powerpoint).
Nu zal die een dezer dagen ook gevalideerd worden door CEBAM; hoog tijd om er eens een blogartikel aan te wijden.
Het systeem zit best wel goed in elkaar. De AUDIT heeft tien vragen met elk een score van 0 tot 4; de totaalscore bepaalt het risico. Het acroniem staat voor "Alcohol Use Disorders Identification Test".
Tien vragen? Wie heeft tijd om bij iedereen tijdens een toch al zo kort periodiek onderzoek tien vragen te stellen, alleen maar over alcoholgebruik? Geen nood, er is een screening voor de screening: het volstaat al om drie eenvoudige vragen te stellen; dit is de AUDIT-C.
- Hoe vaak drink je alcohol?
- 0 Nooit
- 1 Maandelijks of minder
- 2 2 Ã 4 keer per maand
- 3 2 Ã 3 keer per week
- 4 4 of meer keer per week
- Wanneer je drinkt, hoeveel standaardglazen drink je dan gewoonlijk op een dag?
- 0 1 of 2
- 1 3 of 4
- 2 5 of 6
- 3 7 of 9
- 4 10 of meer
- Hoe vaak gebeurt het dat je zes of meer standaard-glazen drinkt bij één enkele gelegenheid?
- 0 Nooit
- 1 Minder dan maandelijks
- 2 Maandelijks
- 3 Wekelijks
- 4 Dagelijks of bijna dagelijks
Tel de scores op. Is de totaalscore ≥5 voor mannen of ≥4 voor vrouwen? Dan stel je de overige zeven vragen van de AUDIT.
Ik voelde me nog eens ijverig, en heb een Excel gemaakt waarmee je de scores kunt ingeven en op basis hiervan een advies krijgt.
Nu, de scores zijn enkel een indicatie van problematisch gebruik. Uiteraard blijft het nodig om bij mogelijke problemen verdere vragen stellen over het functioneren en mogelijke functioneringsproblemen.
UP-TO-DATE geeft nog verdere richtlijnen afhankelijk van de setting: gaat het om een aanwervingsonderzoek of een periodieke gezondheidsbeoordeling; betreft het een rijgeschiktheidsonderzoek of is het eerder een werkhervattingsonderzoek na tijdelijke ongeschiktheid door alcoholgebruik of bij functioneringsproblemen? Dan gelden andere adviezen. Maar voor die details verwijs ik naar het gedetailleerd rapport.