Doorgaan naar hoofdcontent

Mag men eetgerief afwassen in de WC-ruimtes?

Als ik bekijk hoe vaak ik adviezen geef over gerichte vragen, zou ik er een boek over kunnen schrijven. Of ik kan een aantal ervan lichtjes herwerken en gebruiken als een kort blogartikel. Zal ik dat eens doen.

Zo krijg ik bijvoorbeeld de volgende vraag. Bij een werkgever is er een locatie met een aantal administratieve werknemers. Er is enkel een wasbak in de toiletruimte. De medewerkers kunnen dus enkel hier hun kopjes, borden en bestek afwassen. Kan dit?Mijn gut feeling zegt alleszins dat het niet ideaal is om het servies te wassen in de wastafel van het toilet.

De wetgeving over dit onderwerp is terug te vinden in de Codex over het welzijn op het werk, meer bepaald boek III (arbeidsplaatsen), titel 1 (basiseisen betreffende arbeidsplaatsen). De sociale voorzieningen (sanitaire installaties, refter, rustlokaal en lokaal voor zwangere werknemers en werknemers die borstvoeding geven) staan beschreven in hoofdstuk VI.

In artikel III.1-39 staat dat een refter voorzien moet worden, en in III.1-41 dat die de waarborgen moet bieden inzake hygiëne.

In bijlage III.1-1 staan de minimumvoorschriften beschreven waaraan de sociale voorzieningen moeten beantwoorden. Hier staat dat de toiletten niet rechtstreeks met de arbeidsplaats, de refters of de kleedkamers in verbinding mogen staan; zij mogen enkel op gangen, voor- of trapportalen uitgeven.

Dus als je de wasbak bij of aanpalend aan de toiletten zou gebruiken om kopjes te wassen (en dus als onderdeel van de refter), dan zouden de toiletten volgens deze definitie wel degelijk in rechtstreekse verbinding staan met de refter, en dus niet wettelijk zijn.

Nu kan men volgens III.1-58 afwijken van bovenstaande verplichting. De werkgever moet geen refter voorzien en de werknemers mogen de maaltijd gebruiken in de kantoorruimte zelf voor zover de hygiëne te allen tijde gewaarborgd is en de preventieadviseur-arbeidsarts en het Comité een voorafgaand akkoord hebben gegeven.


Dus: bovenstaande zou nog geregulariseerd kunnen worden, mits de arbeidsarts en het comité akkoord gaan. Maar ik zou adviseren om op zijn minst een aparte wastafel te voorzien; ik zie niet hoe anders de hygiëne "te alle tijde gewaarborgd" zou kunnen worden.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m