Doorgaan naar hoofdcontent

Mag men eetgerief afwassen in de WC-ruimtes?

Als ik bekijk hoe vaak ik adviezen geef over gerichte vragen, zou ik er een boek over kunnen schrijven. Of ik kan een aantal ervan lichtjes herwerken en gebruiken als een kort blogartikel. Zal ik dat eens doen.

Zo krijg ik bijvoorbeeld de volgende vraag. Bij een werkgever is er een locatie met een aantal administratieve werknemers. Er is enkel een wasbak in de toiletruimte. De medewerkers kunnen dus enkel hier hun kopjes, borden en bestek afwassen. Kan dit?Mijn gut feeling zegt alleszins dat het niet ideaal is om het servies te wassen in de wastafel van het toilet.

De wetgeving over dit onderwerp is terug te vinden in de Codex over het welzijn op het werk, meer bepaald boek III (arbeidsplaatsen), titel 1 (basiseisen betreffende arbeidsplaatsen). De sociale voorzieningen (sanitaire installaties, refter, rustlokaal en lokaal voor zwangere werknemers en werknemers die borstvoeding geven) staan beschreven in hoofdstuk VI.

In artikel III.1-39 staat dat een refter voorzien moet worden, en in III.1-41 dat die de waarborgen moet bieden inzake hygiëne.

In bijlage III.1-1 staan de minimumvoorschriften beschreven waaraan de sociale voorzieningen moeten beantwoorden. Hier staat dat de toiletten niet rechtstreeks met de arbeidsplaats, de refters of de kleedkamers in verbinding mogen staan; zij mogen enkel op gangen, voor- of trapportalen uitgeven.

Dus als je de wasbak bij of aanpalend aan de toiletten zou gebruiken om kopjes te wassen (en dus als onderdeel van de refter), dan zouden de toiletten volgens deze definitie wel degelijk in rechtstreekse verbinding staan met de refter, en dus niet wettelijk zijn.

Nu kan men volgens III.1-58 afwijken van bovenstaande verplichting. De werkgever moet geen refter voorzien en de werknemers mogen de maaltijd gebruiken in de kantoorruimte zelf voor zover de hygiëne te allen tijde gewaarborgd is en de preventieadviseur-arbeidsarts en het Comité een voorafgaand akkoord hebben gegeven.


Dus: bovenstaande zou nog geregulariseerd kunnen worden, mits de arbeidsarts en het comité akkoord gaan. Maar ik zou adviseren om op zijn minst een aparte wastafel te voorzien; ik zie niet hoe anders de hygiëne "te alle tijde gewaarborgd" zou kunnen worden.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn