Doorgaan naar hoofdcontent

Alcoholscreening: de nieuwe richtlijn

Het interuniversitair onderzoeksproject UP-TO-DATE heeft in november 2017 een nieuwe richtlijn opgesteld van screening naar alcoholgebruik, voor de arbeidsarts. Deze heeft de onderzoeker en referentie ter zake Marie-Claire Lambrechts vorig jaar ook op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde gepresenteerd (link naar de powerpoint).

Nu zal die een dezer dagen ook gevalideerd worden door CEBAM; hoog tijd om er eens een blogartikel aan te wijden.


Het systeem zit best wel goed in elkaar. De AUDIT heeft tien vragen met elk een score van 0 tot 4; de totaalscore bepaalt het risico. Het acroniem staat voor "Alcohol Use Disorders Identification Test".

Tien vragen? Wie heeft tijd om bij iedereen tijdens een toch al zo kort periodiek onderzoek tien vragen te stellen, alleen maar over alcoholgebruik? Geen nood, er is een screening voor de screening: het volstaat al om drie eenvoudige vragen te stellen; dit is de AUDIT-C.


 • Hoe vaak drink je alcohol?
  • 0  Nooit
  • 1  Maandelijks of minder
  • 2  2 à 4 keer per maand
  • 3  2 à 3 keer per week
  • 4  4 of meer keer per week
 • Wanneer je drinkt, hoeveel standaardglazen drink je dan gewoonlijk op een dag?
  • 0  1 of 2
  • 1  3 of 4
  • 2  5 of 6
  • 3  7 of 9
  • 4  10 of meer
 • Hoe vaak gebeurt het dat je zes of meer standaard-glazen drinkt bij één enkele gelegenheid?
  • 0  Nooit
  • 1  Minder dan maandelijks
  • 2  Maandelijks
  • 3  Wekelijks
  • 4  Dagelijks of bijna dagelijks

Tel de scores op. Is de totaalscore ≥5 voor mannen of ≥4 voor vrouwen? Dan stel je de overige zeven vragen van de AUDIT.

Ik voelde me nog eens ijverig, en heb een Excel gemaakt waarmee je de scores kunt ingeven en op basis hiervan een advies krijgt.

Nu, de scores zijn enkel een indicatie van problematisch gebruik. Uiteraard blijft het nodig om bij mogelijke problemen verdere vragen stellen over het functioneren en mogelijke functioneringsproblemen.

UP-TO-DATE geeft nog verdere richtlijnen afhankelijk van de setting: gaat het om een aanwervingsonderzoek of een periodieke gezondheidsbeoordeling; betreft het een rijgeschiktheidsonderzoek of is het eerder een werkhervattingsonderzoek na tijdelijke ongeschiktheid door alcoholgebruik of bij functioneringsproblemen? Dan gelden andere adviezen. Maar voor die details verwijs ik naar het gedetailleerd rapport.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m