Doorgaan naar hoofdcontent

De arme onzichtbare medemensen

Wat blijkt nu? Het zijn niet alleen de in-your-face klojo's die een (welverdiend) verhoogd risico op een hartaandoening lopen. Ook de verlegen, sociaal onbeholpen stumpertjes komen te snel aan hun eind. Een studie over 30 jaar bij 2100 mannen heeft dit onlangs uitgewezen. Mannen met een type D persoonlijkheid hebben een hoger risico om dood te gaan aan een hartaanval, een beroerte of een andere cardiovasculaire aandoening vergeleken met anderen van dezelfde leeftijd en sociale klasse. Het risico ligt maar liefst 40 percent hoger. Dat is balen.

Maar men valt niet compleet uit de lucht bij het horen van deze nieuwe gegevens. Het is namelijk al langer geweten dat bij timide volwassenen - en kinderen! - een hoger gehalte hebben aan stresshormonen, een hogere bloeddruk en een hogere hartslag. Het was dan ook te verwachten dat dit op lange termijn minder leuke gevolgen zou hebben. Maar nu is dus daadwerkelijk bewezen dat verlegenheid slecht is voor de gezondheid.


Nu ik toch bezig ben, ga ik misschien ook even uitweiden over de verschillende types persoonlijkheid. Er zijn 4 types, gaande van A tot D. De waarde van deze onderverdeling laat ik in het midden - vroeger was het hip om patiënten om de oren te slaan met anale en orale fixaties en zo meer, vandaag de dag heeft men het over A's tot D's. In de toekomst? Geen idee. Je kunt m.i. personen maar tot op zekere hoogte in vakjes plaatsen. Zo simpel zijn de mensen niet. Maar voor statistische bewerkingen, onderverdeling in grote groepen, heeft het zijn nut wel bewezen. Maar ik wijk af.

Onder type A horen de ongeduldige, competitieve workaholics. Zij kunnen niet ontspannen en zijn inherent onzeker. Deze groep mensen lopen een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Onder deze groep vallen de agressieve aso's, maar ook de op zich sympathieke pietje-preciezen. Gaande dus van Edmund Blackadder tot Ross Geller.

Type B - dat is de groep waar je bij wil horen. Geduldig, ontspannen, tevreden met hun leven. Deze groep heeft de beste levensverwachting. Andere factoren buiten beschouwing gelaten, wel te begrijpen. Homer Simpson behoort bij dit select groepje, maar ik zou niet beweren dat hij een laag risico loopt op een hartinfarct - daarvoor houdt hij teveel van donuts. En de olijke kampioen Xavier Waterslaeghers bijvoorbeeld houdt veel te veel van zijn dagelijkse dagschotels (twéé pintjes per dag, Xavier, niet twintig!). Dan is de brave Maurice - de aanhouder van Pascale - misschien nog het beste voorbeeld onder deze categorie.

Type C mensen zijn introvert en gereserveerd. Zij willen graag gezien worden door iedereen. Zij hebben een bijzonder hoog stressgehalte - dit type persoonlijkheid werd het eerst geïdentificeerd met verhoogd risico op kanker. Die informatie was voor mij zelf een onaangename verrassing - ik zie mezelf als een "type C-er". Een bekender voorbeeld? Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral. Of Ned Flanders.

Mensen met een type D persoonlijkheid ten slotte gaan bewust hun emoties onderdrukken. Ze zijn ongerust, onzeker, verlegen, denken negatief, hebben geen assertiviteit en geen zelfzekerheid. Denk aan Marvin the Paranoid Android uit The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (zie ook de foto hierboven), of aan de ezel Lejoor uit Winnie de Pooh. Zij hebben dus dat verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen (in welke mate dat ook opgaat voor een robot en een pluchen ezel laat ik wel terzijde).

Tot welk type denk je zelf te behoren? Waarschijnlijk een beetje van alles. Je kunt mensen nu eenmaal niet zomaar in vakjes plaatsen. Behalve dan voor de wetenschap.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h