Doorgaan naar hoofdcontent

De arme onzichtbare medemensen

Wat blijkt nu? Het zijn niet alleen de in-your-face klojo's die een (welverdiend) verhoogd risico op een hartaandoening lopen. Ook de verlegen, sociaal onbeholpen stumpertjes komen te snel aan hun eind. Een studie over 30 jaar bij 2100 mannen heeft dit onlangs uitgewezen. Mannen met een type D persoonlijkheid hebben een hoger risico om dood te gaan aan een hartaanval, een beroerte of een andere cardiovasculaire aandoening vergeleken met anderen van dezelfde leeftijd en sociale klasse. Het risico ligt maar liefst 40 percent hoger. Dat is balen.

Maar men valt niet compleet uit de lucht bij het horen van deze nieuwe gegevens. Het is namelijk al langer geweten dat bij timide volwassenen - en kinderen! - een hoger gehalte hebben aan stresshormonen, een hogere bloeddruk en een hogere hartslag. Het was dan ook te verwachten dat dit op lange termijn minder leuke gevolgen zou hebben. Maar nu is dus daadwerkelijk bewezen dat verlegenheid slecht is voor de gezondheid.


Nu ik toch bezig ben, ga ik misschien ook even uitweiden over de verschillende types persoonlijkheid. Er zijn 4 types, gaande van A tot D. De waarde van deze onderverdeling laat ik in het midden - vroeger was het hip om patiënten om de oren te slaan met anale en orale fixaties en zo meer, vandaag de dag heeft men het over A's tot D's. In de toekomst? Geen idee. Je kunt m.i. personen maar tot op zekere hoogte in vakjes plaatsen. Zo simpel zijn de mensen niet. Maar voor statistische bewerkingen, onderverdeling in grote groepen, heeft het zijn nut wel bewezen. Maar ik wijk af.

Onder type A horen de ongeduldige, competitieve workaholics. Zij kunnen niet ontspannen en zijn inherent onzeker. Deze groep mensen lopen een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Onder deze groep vallen de agressieve aso's, maar ook de op zich sympathieke pietje-preciezen. Gaande dus van Edmund Blackadder tot Ross Geller.

Type B - dat is de groep waar je bij wil horen. Geduldig, ontspannen, tevreden met hun leven. Deze groep heeft de beste levensverwachting. Andere factoren buiten beschouwing gelaten, wel te begrijpen. Homer Simpson behoort bij dit select groepje, maar ik zou niet beweren dat hij een laag risico loopt op een hartinfarct - daarvoor houdt hij teveel van donuts. En de olijke kampioen Xavier Waterslaeghers bijvoorbeeld houdt veel te veel van zijn dagelijkse dagschotels (twéé pintjes per dag, Xavier, niet twintig!). Dan is de brave Maurice - de aanhouder van Pascale - misschien nog het beste voorbeeld onder deze categorie.

Type C mensen zijn introvert en gereserveerd. Zij willen graag gezien worden door iedereen. Zij hebben een bijzonder hoog stressgehalte - dit type persoonlijkheid werd het eerst geïdentificeerd met verhoogd risico op kanker. Die informatie was voor mij zelf een onaangename verrassing - ik zie mezelf als een "type C-er". Een bekender voorbeeld? Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral. Of Ned Flanders.

Mensen met een type D persoonlijkheid ten slotte gaan bewust hun emoties onderdrukken. Ze zijn ongerust, onzeker, verlegen, denken negatief, hebben geen assertiviteit en geen zelfzekerheid. Denk aan Marvin the Paranoid Android uit The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (zie ook de foto hierboven), of aan de ezel Lejoor uit Winnie de Pooh. Zij hebben dus dat verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen (in welke mate dat ook opgaat voor een robot en een pluchen ezel laat ik wel terzijde).

Tot welk type denk je zelf te behoren? Waarschijnlijk een beetje van alles. Je kunt mensen nu eenmaal niet zomaar in vakjes plaatsen. Behalve dan voor de wetenschap.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski