Doorgaan naar hoofdcontent

De arme onzichtbare medemensen

Wat blijkt nu? Het zijn niet alleen de in-your-face klojo's die een (welverdiend) verhoogd risico op een hartaandoening lopen. Ook de verlegen, sociaal onbeholpen stumpertjes komen te snel aan hun eind. Een studie over 30 jaar bij 2100 mannen heeft dit onlangs uitgewezen. Mannen met een type D persoonlijkheid hebben een hoger risico om dood te gaan aan een hartaanval, een beroerte of een andere cardiovasculaire aandoening vergeleken met anderen van dezelfde leeftijd en sociale klasse. Het risico ligt maar liefst 40 percent hoger. Dat is balen.

Maar men valt niet compleet uit de lucht bij het horen van deze nieuwe gegevens. Het is namelijk al langer geweten dat bij timide volwassenen - en kinderen! - een hoger gehalte hebben aan stresshormonen, een hogere bloeddruk en een hogere hartslag. Het was dan ook te verwachten dat dit op lange termijn minder leuke gevolgen zou hebben. Maar nu is dus daadwerkelijk bewezen dat verlegenheid slecht is voor de gezondheid.


Nu ik toch bezig ben, ga ik misschien ook even uitweiden over de verschillende types persoonlijkheid. Er zijn 4 types, gaande van A tot D. De waarde van deze onderverdeling laat ik in het midden - vroeger was het hip om patiënten om de oren te slaan met anale en orale fixaties en zo meer, vandaag de dag heeft men het over A's tot D's. In de toekomst? Geen idee. Je kunt m.i. personen maar tot op zekere hoogte in vakjes plaatsen. Zo simpel zijn de mensen niet. Maar voor statistische bewerkingen, onderverdeling in grote groepen, heeft het zijn nut wel bewezen. Maar ik wijk af.

Onder type A horen de ongeduldige, competitieve workaholics. Zij kunnen niet ontspannen en zijn inherent onzeker. Deze groep mensen lopen een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Onder deze groep vallen de agressieve aso's, maar ook de op zich sympathieke pietje-preciezen. Gaande dus van Edmund Blackadder tot Ross Geller.

Type B - dat is de groep waar je bij wil horen. Geduldig, ontspannen, tevreden met hun leven. Deze groep heeft de beste levensverwachting. Andere factoren buiten beschouwing gelaten, wel te begrijpen. Homer Simpson behoort bij dit select groepje, maar ik zou niet beweren dat hij een laag risico loopt op een hartinfarct - daarvoor houdt hij teveel van donuts. En de olijke kampioen Xavier Waterslaeghers bijvoorbeeld houdt veel te veel van zijn dagelijkse dagschotels (twéé pintjes per dag, Xavier, niet twintig!). Dan is de brave Maurice - de aanhouder van Pascale - misschien nog het beste voorbeeld onder deze categorie.

Type C mensen zijn introvert en gereserveerd. Zij willen graag gezien worden door iedereen. Zij hebben een bijzonder hoog stressgehalte - dit type persoonlijkheid werd het eerst geïdentificeerd met verhoogd risico op kanker. Die informatie was voor mij zelf een onaangename verrassing - ik zie mezelf als een "type C-er". Een bekender voorbeeld? Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral. Of Ned Flanders.

Mensen met een type D persoonlijkheid ten slotte gaan bewust hun emoties onderdrukken. Ze zijn ongerust, onzeker, verlegen, denken negatief, hebben geen assertiviteit en geen zelfzekerheid. Denk aan Marvin the Paranoid Android uit The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (zie ook de foto hierboven), of aan de ezel Lejoor uit Winnie de Pooh. Zij hebben dus dat verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen (in welke mate dat ook opgaat voor een robot en een pluchen ezel laat ik wel terzijde).

Tot welk type denk je zelf te behoren? Waarschijnlijk een beetje van alles. Je kunt mensen nu eenmaal niet zomaar in vakjes plaatsen. Behalve dan voor de wetenschap.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i