Doorgaan naar hoofdcontent

Geen troost voor zwangere vrouwen

Uit een studie is nog maar eens gebleken dat het nuttigen van een bakje troost een verhoogd risico geeft op een miskraam. Hoe groot dit risico wel is, dat is nieuw.

Voor het onderzoek werden gedurende twee jaar 1.063 zwangere vrouwen gevolgd. In de eerste groep zaten vrouwen die elke dag minstens 200 mg cafeïne dronken (twee koppen koffie, 2,5 blikjes Red Bull of vijf blikjes cola). Zij liepen twee maal zoveel kans op een miskraam als de groep die geen cafeïnehoudende dranken nuttigde. Zelfs vrouwen die minder cafeïne consumeerden, riskeerden tot 40 procent vaker een miskraam dan diegenen die totaal geen cafeïne gebruikten.

Dit is toch een behoorlijke verhoging van het risico, als je weet dat bij vrouwen onder de 35 jaar gemiddeld één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Twee kopjes koffie per dag, en het is dan al één op de vijf!
Tussen de vijfendertig en veertig jaar eindigt één op de vijf à zes zwangerschappen in een miskraam, en tussen de veertig en vijfenveertig jaar één op drie. Boven de vijfenveertig jaar is dit voor de helft van de zwangerschappen het geval. Tel maar uit welk verschil je kopje koffie maakt.

Cafeïne komt via de placenta bij de ongeboren vrucht die de stof moeilijk kan verwerken door een nog onderontwikkelde stofwisseling. Cafeïne zou ook de celontwikkeling beïnvloeden en de bloedtoevoer naar de baarmoeder verminderen. Dat kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van de foetus.

Het risico blijkt wel degelijk duidelijk verbonden te zijn met cafeïne, want ook thee, frisdrank of chocolade die cafeïne bevatten, verhogen het risico. Zwangere vrouwen gaan dan ook maar beter alle cafeïnehoudende dranken vermijden.

Dit is ietwat ander advies dan in mijn blogartikel "Zwangerschap en dieet", waar ik had vermeld dat minder dan vier koppen koffie per dag niet echt kwaad zouden kunnen. Maar hey, de wetenschap evolueert voortdurend. Schiet niet op de pianist. Daarenboven had ik toch gezegd "hoe minder, hoe beter"... zo heb je altijd gelijk natuurlijk.

O, en het "niet drinken tijdens de zwangerschap" blijft vanzelfsprekend onverminderd gelden.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...