Doorgaan naar hoofdcontent

Geen troost voor zwangere vrouwen

Uit een studie is nog maar eens gebleken dat het nuttigen van een bakje troost een verhoogd risico geeft op een miskraam. Hoe groot dit risico wel is, dat is nieuw.

Voor het onderzoek werden gedurende twee jaar 1.063 zwangere vrouwen gevolgd. In de eerste groep zaten vrouwen die elke dag minstens 200 mg cafeïne dronken (twee koppen koffie, 2,5 blikjes Red Bull of vijf blikjes cola). Zij liepen twee maal zoveel kans op een miskraam als de groep die geen cafeïnehoudende dranken nuttigde. Zelfs vrouwen die minder cafeïne consumeerden, riskeerden tot 40 procent vaker een miskraam dan diegenen die totaal geen cafeïne gebruikten.

Dit is toch een behoorlijke verhoging van het risico, als je weet dat bij vrouwen onder de 35 jaar gemiddeld één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Twee kopjes koffie per dag, en het is dan al één op de vijf!
Tussen de vijfendertig en veertig jaar eindigt één op de vijf à zes zwangerschappen in een miskraam, en tussen de veertig en vijfenveertig jaar één op drie. Boven de vijfenveertig jaar is dit voor de helft van de zwangerschappen het geval. Tel maar uit welk verschil je kopje koffie maakt.

Cafeïne komt via de placenta bij de ongeboren vrucht die de stof moeilijk kan verwerken door een nog onderontwikkelde stofwisseling. Cafeïne zou ook de celontwikkeling beïnvloeden en de bloedtoevoer naar de baarmoeder verminderen. Dat kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van de foetus.

Het risico blijkt wel degelijk duidelijk verbonden te zijn met cafeïne, want ook thee, frisdrank of chocolade die cafeïne bevatten, verhogen het risico. Zwangere vrouwen gaan dan ook maar beter alle cafeïnehoudende dranken vermijden.

Dit is ietwat ander advies dan in mijn blogartikel "Zwangerschap en dieet", waar ik had vermeld dat minder dan vier koppen koffie per dag niet echt kwaad zouden kunnen. Maar hey, de wetenschap evolueert voortdurend. Schiet niet op de pianist. Daarenboven had ik toch gezegd "hoe minder, hoe beter"... zo heb je altijd gelijk natuurlijk.

O, en het "niet drinken tijdens de zwangerschap" blijft vanzelfsprekend onverminderd gelden.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h