Doorgaan naar hoofdcontent

Geen troost voor zwangere vrouwen

Uit een studie is nog maar eens gebleken dat het nuttigen van een bakje troost een verhoogd risico geeft op een miskraam. Hoe groot dit risico wel is, dat is nieuw.

Voor het onderzoek werden gedurende twee jaar 1.063 zwangere vrouwen gevolgd. In de eerste groep zaten vrouwen die elke dag minstens 200 mg cafeïne dronken (twee koppen koffie, 2,5 blikjes Red Bull of vijf blikjes cola). Zij liepen twee maal zoveel kans op een miskraam als de groep die geen cafeïnehoudende dranken nuttigde. Zelfs vrouwen die minder cafeïne consumeerden, riskeerden tot 40 procent vaker een miskraam dan diegenen die totaal geen cafeïne gebruikten.

Dit is toch een behoorlijke verhoging van het risico, als je weet dat bij vrouwen onder de 35 jaar gemiddeld één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Twee kopjes koffie per dag, en het is dan al één op de vijf!
Tussen de vijfendertig en veertig jaar eindigt één op de vijf à zes zwangerschappen in een miskraam, en tussen de veertig en vijfenveertig jaar één op drie. Boven de vijfenveertig jaar is dit voor de helft van de zwangerschappen het geval. Tel maar uit welk verschil je kopje koffie maakt.

Cafeïne komt via de placenta bij de ongeboren vrucht die de stof moeilijk kan verwerken door een nog onderontwikkelde stofwisseling. Cafeïne zou ook de celontwikkeling beïnvloeden en de bloedtoevoer naar de baarmoeder verminderen. Dat kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van de foetus.

Het risico blijkt wel degelijk duidelijk verbonden te zijn met cafeïne, want ook thee, frisdrank of chocolade die cafeïne bevatten, verhogen het risico. Zwangere vrouwen gaan dan ook maar beter alle cafeïnehoudende dranken vermijden.

Dit is ietwat ander advies dan in mijn blogartikel "Zwangerschap en dieet", waar ik had vermeld dat minder dan vier koppen koffie per dag niet echt kwaad zouden kunnen. Maar hey, de wetenschap evolueert voortdurend. Schiet niet op de pianist. Daarenboven had ik toch gezegd "hoe minder, hoe beter"... zo heb je altijd gelijk natuurlijk.

O, en het "niet drinken tijdens de zwangerschap" blijft vanzelfsprekend onverminderd gelden.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i