Doorgaan naar hoofdcontent

Stimorol Lax

Het periodiek onderzoek houdt meer in dan enkel het beoordelen van de arbeidssituatie en de hieraan verbonden gezondheidsrisico's. Het is een preventief gezondheidsonderzoek. Het is in deze setting dat ook gezondheidsrisico's worden besproken die op zich niets met het werk te maken hebben, zoals roken en overgewicht. Soms blijft het beperkt tot een "uw gewicht is wat te hoog". (Ik blijf meestal erg diplomatisch. "Zeg Dikkertje Dap, klim eens wat vaker op de trap" wordt om de een of andere reden niet echt geapprecieerd.)
Bij sommige obese medemensen moet ik niet de moeite doen om hierover verder uit te weiden, ze hebben namelijk "dikke genen". Case closed. Maar het gebeurt wel eens dat mijn gesprekspartner zich bewust is van de gewichtigheid van de zaak en de zeer concrete vraag stelt "wat moet ik doen"? Afhankelijk van de tijd die ik beschikbaar heb, is mijn antwoord kort of lang (meestal kort), maar de boodschap blijft grotendeels hetzelfde:
- meer beweging ("feel the burn"), en
- anders gaan eten ("accelerando"), best met de hulp van een diëtist of Weight Watchers
Ik heb in feite al zoveel reclame gemaakt voor Weight Watchers, dat ik eigenlijk een percentje zou moeten gaan vragen voor elke klant die ik aanbreng (of zouden ze dan per kilo betalen? Kassa kassa!).
Een praktische tip die ik ook nogal eens meegeef, is het overschakelen op "light" producten i.p.v. suiker. Cola Light, en Pepsi Max, zoetmiddeltjes, en suikervrije kauwgum. Allemaal lege suikercalorieën die je hierdoor vermijdt. En zie dan maar de kilo's er van af vliegen.
Blijkt nu dat dit gewichtsverlies soms ook een andere oorzaak heeft. In een recent artikel las ik over een vrouw die op 8 maanden 12 kg afviel en een man die 25 kg was kwijtgeraakt, gepaard gaande met buikpijn en diarree. En dan heb ik het niet over je alledaagse "mmh, even een Rennietje pakken" of "tiens, dat ging wat vlotter". Nee, het betrof echt een alien-springend-uit-de-buikpijn en spetterpoep.
Nu bleek al die ellende door suikervrije kauwgum te zijn veroorzaakt. Deze bevat namelijk het zoetmiddel sorbitol, en dit kan bij veelvuldig gebruik en grotere gevoeligheid voor de stof nogal wat ongewenste effecten hebben. Gasvorming, darmkrampen, diarree, de mogelijke nevenwerkingen zijn wel al lang gekend. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk, want aanverwante stoffen zoals mannitol en xylitol worden ook wel gebruikt als laxativum. Maar ik ben er redelijk van overtuigd dat de gemiddelde kauwgumliefhebber niet actief op zoek is naar zulk een effect ("Stimorol Lax, nu met extra laxerende werking!")
Hiermee wil ik niet zeggen dat alle zoetmiddelen uit de handel geweerd moeten worden. Teveel suiker is slecht voor de tanden en voor de lijn. En als je na het drinken van enkele glaasjes Pepsi Max wat "actievere darmen" hebt, tja, dan gaat het wellicht enkel voor de andere mensen in je onmiddellijke nabijheid wat minder aangenaam zijn. Maar als je overgevoelig blijkt voor de stof en de gastro-intestinale klachten zich tot op het horrorniveau gaan begeven, ga je misschien toch best dat sorbitolsnoepje laten voor wat het is.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h