Doorgaan naar hoofdcontent

Gesundheit

Een Zwitserse bank maakte zich zorgen over een eventuele pandemie (een epidemie over heel de wereld) door het uitwisselen van geld. Ze lieten een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, en kwamen tot de conclusie dat het griepvirus meer dan twee weken kan overleven op een bankbiljet. Langer nog, wanneer het virus zich vermengde met menselijk slijm. Smakelijk hoor, ik ga nu steeds een beeld voor ogen krijgen van een geel beslijmd biljet wanneer ik wisselgeld krijg. Nu, het is niet door bankbiljetten dat het jaarlijkse griepseizoen plaatsvindt. Het zijn vooral virusdeeltjes in de lucht en directe intermenselijke contacten die aan de basis liggen van de besmetting: niezen en handjes schudden.
Eigenlijk is het redelijk degoutant wat we doen. Een niesbui komt eraan. Geen zakdoek bij de hand - snel je handen voor je mond. Hatsjie! Hehe, dat heeft de fluimpjes goed losgemaakt. Even de handen afvegen aan je broek. Goeiedag, ik ben Jan Peeters. Handje schudden. Leuk.
Of zal ik de toiletgang nog eens vermelden. Bij het arbeidsgeneeskundig onderzoek bijvoorbeeld. Mikken naar het vliegje. De laatste druppels afschudden. De handen wassen? Dat is voor mietjes. Dag dokter. Handje schudden. Prachtig.
De handen zijn de transportmiddelen van zovele ziektekiemen. Onlangs nog heb ik in een artikel gelezen dat de handvatten van winkelkarretjes ware broeihaarden zijn van bacteriën. Ze bevatten ruim tweemaal meer bacteriënkolonies dan publieke toiletten. Microben kunnen zich zeer vlug verspreiden. Een televisieprogramma had een speciale fluorescente oplossing op het handvat van een winkelkarretje gedaan. Daarna legden ze een typische winkelroute af, met een kind in het karretje. Na afloop zagen ze met infrarood licht dat het kind volledig onder het fluorescente middel zat. Je zou van minder smetvrees krijgen.
Een aantal eenvoudige maatregelen zouden nochtans zoveel oplossen, moest iedereen ze toepassen. De handen wassen na elk toiletbezoek bijvoorbeeld. En niezen in je elleboog in plaats van je handen. Of doen zoals de Aziaten en met de handen gevouwen buigen in plaats van handjes schudden. Die hebben het nog niet zo slecht bekeken.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h