Doorgaan naar hoofdcontent

Gesundheit

Een Zwitserse bank maakte zich zorgen over een eventuele pandemie (een epidemie over heel de wereld) door het uitwisselen van geld. Ze lieten een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, en kwamen tot de conclusie dat het griepvirus meer dan twee weken kan overleven op een bankbiljet. Langer nog, wanneer het virus zich vermengde met menselijk slijm. Smakelijk hoor, ik ga nu steeds een beeld voor ogen krijgen van een geel beslijmd biljet wanneer ik wisselgeld krijg. Nu, het is niet door bankbiljetten dat het jaarlijkse griepseizoen plaatsvindt. Het zijn vooral virusdeeltjes in de lucht en directe intermenselijke contacten die aan de basis liggen van de besmetting: niezen en handjes schudden.
Eigenlijk is het redelijk degoutant wat we doen. Een niesbui komt eraan. Geen zakdoek bij de hand - snel je handen voor je mond. Hatsjie! Hehe, dat heeft de fluimpjes goed losgemaakt. Even de handen afvegen aan je broek. Goeiedag, ik ben Jan Peeters. Handje schudden. Leuk.
Of zal ik de toiletgang nog eens vermelden. Bij het arbeidsgeneeskundig onderzoek bijvoorbeeld. Mikken naar het vliegje. De laatste druppels afschudden. De handen wassen? Dat is voor mietjes. Dag dokter. Handje schudden. Prachtig.
De handen zijn de transportmiddelen van zovele ziektekiemen. Onlangs nog heb ik in een artikel gelezen dat de handvatten van winkelkarretjes ware broeihaarden zijn van bacteriƫn. Ze bevatten ruim tweemaal meer bacteriƫnkolonies dan publieke toiletten. Microben kunnen zich zeer vlug verspreiden. Een televisieprogramma had een speciale fluorescente oplossing op het handvat van een winkelkarretje gedaan. Daarna legden ze een typische winkelroute af, met een kind in het karretje. Na afloop zagen ze met infrarood licht dat het kind volledig onder het fluorescente middel zat. Je zou van minder smetvrees krijgen.
Een aantal eenvoudige maatregelen zouden nochtans zoveel oplossen, moest iedereen ze toepassen. De handen wassen na elk toiletbezoek bijvoorbeeld. En niezen in je elleboog in plaats van je handen. Of doen zoals de Aziaten en met de handen gevouwen buigen in plaats van handjes schudden. Die hebben het nog niet zo slecht bekeken.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in Ć©Ć©n overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieĆ«n: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 Ć  9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...