Doorgaan naar hoofdcontent

Love potion nr. 9

Ik herinner me de film “Love potion nr. 9” nog levendig. Deze pretentieloze film handelt over een liefdeselixir, nummer acht (nee, niet nummer negen – je moet de film maar zien).

Dit middel beïnvloedt de stembanden, waardoor deze bij het spreken microtremoren voortbrengen die specifieke haarcellen van het binnenoor stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat het de spreker onweerstaanbaar maakt voor het andere geslacht. Het maakt luisteraars van dezelfde sekse vijandig. Het effect duurt wel slechts vier uren.
Ja, je merkt het, de film was op wetenschappelijk vlak zeer goed uitgewerkt. In die mate zelfs, dat ik me deze technische uitleg na vijftien jaar nog steeds vlekkeloos voor de geest kan halen (en ik heb de informatie ook gegoogeld. Maar ik herinnerde het me nog correct. Je ziet, belangrijke dingen onthou ik wel!).
Maar ook al was het concept wetenschappelijk degelijk onderbouwd, toch had ik enige twijfels over zulk een gedurfde hypothese. Feromonen tot daar aan toe, maar geluidsgolven?

Maar wat lees ik nu in een recent artikel? De stem van een vrouw wordt aantrekkelijker tijdens haar vruchtbare periode. Op haar meest vruchtbare moment is de stem van een vrouw het aantrekkelijkst.
De onderzoekers namen de stemmen op van een groep vrouwen op vier verschillende momenten gedurende hun menstruatiecyclus. Die opnames werden beoordeeld door mannen en vrouwen. Beide groepen vonden de stemmen het meest sexy als ze opgenomen waren in de piek van de menstruatiecyclus. En andersom bleek het ook te kloppen. De stemmen werden het onaantrekkelijkst gevonden in niet-vruchtbare periodes.
De onderzoekers suggereren dat het verschil in stemkleur veroorzaakt wordt door het verschil in het aantal sekshormonen.

Nu die sekshormonen in een flesje gieten, en laat het geld maar binnenstromen! (gepatenteerd idee)

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m