Doorgaan naar hoofdcontent

Zonnebankbruin

Tijdens het klinisch onderzoek van de werknemers bestudeer ik altijd automatisch ook de huid (voor zover die zichtbaar is, zie mijn blogartikel "functioneel naakt").

Als er niets speciaals te zien was, zette ik in het elektronisch gezondheidsdossier onder deze categorie "Geen afwijkingen evident." De laatste tijd zet ik er gewoonweg "nl" (da's sneller getypt).Ik noteer het steeds als iemand veel moedervlekken heeft. Hen raad ik een regelmatig nazicht bij de huidspecialist aan. Binnenkort is het trouwens weer melanomendag, op 19 mei. Dermatologen maken zich dan vrij om gratis pigmentvlekken na te kijken bij patiënten, met de bedoeling huidkanker of melanomen vroegtijdig op te sporen. Vorig jaar was Jean Luc Dehaene nog het boegbeeld. (nota: bij hem zou ik onder de categorie huid de melding "gynaecomastie" zetten - borstontwikkeling bij de man, hier door vetophoping).

De aanwezigheid van tatoeages meld ik soms ook. Je komt werkelijk alle vormen en soorten tegen. Een man die een aantal jaren in Thailand heeft gewoond, had na de tsunami in 2004 een aantal locale tatoeëerders van de hongersnood gered door toeristen naar hun zaak te leiden. En als dankbaarheid hadden ze zijn ganse bovenlichaam volgetatoeëerd volgens de traditionele methode, met bamboestokjes. Mmh, voor mij zou een "dank je" volstaan. Maar het waren wel bijzonder mooie tatoeages. Je komt ook het andere eind van het spectrum tegen. Voor mij was het absolute uiterste een redelijk degoutant uitziende tatoeage, met een tekening die door een kind van drie gemaakt had kunnen worden, en een aantal plekken die er redelijk verlittekend uitzagen. De man gaf beschaamd toe dat hij zelf had geprobeerd om een tatoeage te maken, gebruik makend van gewone naalden. Ik herinner me niet meer of ik bij de anamnese de opmerking "onnozel kieken" heb geplaatst.

Spider naevi (spinadertjes) vermeld ik enkel wanneer het relevant is, zoals bij (vermoedelijke) alcoholici. Spider naevi zijn stervormige verwijdingen van bloedvaatjes, met een centrale vaatknoop en zich van daaruit verspreidende fijne vaten. Mensen met levercirrose krijgen een heel kluwen van gesprongen adertjes op en rond de neus. Bij een overactieve schildklier kunnen ook spinadertjes ontstaan trouwens.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere huidafwijkingen zoals psoriasis, acne, varices, en ga zo maar door, maar die ga ik hier niet allemaal opsommen.

Er is wel een fenomeen waarover ik nog even wil uitweiden. Het viel me bij het onderzoek van de rug soms op dat er ter hoogte van de onderkant van de schouderbladen twee verticale vage strepen van blekere huid aanwezig waren op een voor het overige normale huid. Da's curieus, dacht ik dan, maar ik maakte er niet veel van. Op een dag meldde ik dit klinisch beeld wel aan mijn vrouw - zij is ook bedrijfsarts. En zij kwam onmiddellijk met de verklaring van het voor mij onoplosbaar enigma: "Dat is toch gewoon van de zonnebank. Deuh!" De plaatsen waar de huid de zonnebank raakt, worden om de een of andere reden minder bruin, wat dus vage strepen van minder gebruinde huid geeft. Eureka! Tja, eenmaal dat ik het wist, was het duidelijk. En vanaf toen zet ik bij die mensen in hun dossier de melding "Zonnebankbruin".

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee