Doorgaan naar hoofdcontent

Zonnebankbruin

Tijdens het klinisch onderzoek van de werknemers bestudeer ik altijd automatisch ook de huid (voor zover die zichtbaar is, zie mijn blogartikel "functioneel naakt").

Als er niets speciaals te zien was, zette ik in het elektronisch gezondheidsdossier onder deze categorie "Geen afwijkingen evident." De laatste tijd zet ik er gewoonweg "nl" (da's sneller getypt).Ik noteer het steeds als iemand veel moedervlekken heeft. Hen raad ik een regelmatig nazicht bij de huidspecialist aan. Binnenkort is het trouwens weer melanomendag, op 19 mei. Dermatologen maken zich dan vrij om gratis pigmentvlekken na te kijken bij patiënten, met de bedoeling huidkanker of melanomen vroegtijdig op te sporen. Vorig jaar was Jean Luc Dehaene nog het boegbeeld. (nota: bij hem zou ik onder de categorie huid de melding "gynaecomastie" zetten - borstontwikkeling bij de man, hier door vetophoping).

De aanwezigheid van tatoeages meld ik soms ook. Je komt werkelijk alle vormen en soorten tegen. Een man die een aantal jaren in Thailand heeft gewoond, had na de tsunami in 2004 een aantal locale tatoeëerders van de hongersnood gered door toeristen naar hun zaak te leiden. En als dankbaarheid hadden ze zijn ganse bovenlichaam volgetatoeëerd volgens de traditionele methode, met bamboestokjes. Mmh, voor mij zou een "dank je" volstaan. Maar het waren wel bijzonder mooie tatoeages. Je komt ook het andere eind van het spectrum tegen. Voor mij was het absolute uiterste een redelijk degoutant uitziende tatoeage, met een tekening die door een kind van drie gemaakt had kunnen worden, en een aantal plekken die er redelijk verlittekend uitzagen. De man gaf beschaamd toe dat hij zelf had geprobeerd om een tatoeage te maken, gebruik makend van gewone naalden. Ik herinner me niet meer of ik bij de anamnese de opmerking "onnozel kieken" heb geplaatst.

Spider naevi (spinadertjes) vermeld ik enkel wanneer het relevant is, zoals bij (vermoedelijke) alcoholici. Spider naevi zijn stervormige verwijdingen van bloedvaatjes, met een centrale vaatknoop en zich van daaruit verspreidende fijne vaten. Mensen met levercirrose krijgen een heel kluwen van gesprongen adertjes op en rond de neus. Bij een overactieve schildklier kunnen ook spinadertjes ontstaan trouwens.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere huidafwijkingen zoals psoriasis, acne, varices, en ga zo maar door, maar die ga ik hier niet allemaal opsommen.

Er is wel een fenomeen waarover ik nog even wil uitweiden. Het viel me bij het onderzoek van de rug soms op dat er ter hoogte van de onderkant van de schouderbladen twee verticale vage strepen van blekere huid aanwezig waren op een voor het overige normale huid. Da's curieus, dacht ik dan, maar ik maakte er niet veel van. Op een dag meldde ik dit klinisch beeld wel aan mijn vrouw - zij is ook bedrijfsarts. En zij kwam onmiddellijk met de verklaring van het voor mij onoplosbaar enigma: "Dat is toch gewoon van de zonnebank. Deuh!" De plaatsen waar de huid de zonnebank raakt, worden om de een of andere reden minder bruin, wat dus vage strepen van minder gebruinde huid geeft. Eureka! Tja, eenmaal dat ik het wist, was het duidelijk. En vanaf toen zet ik bij die mensen in hun dossier de melding "Zonnebankbruin".

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal