Doorgaan naar hoofdcontent

Zonnebankbruin

Tijdens het klinisch onderzoek van de werknemers bestudeer ik altijd automatisch ook de huid (voor zover die zichtbaar is, zie mijn blogartikel "functioneel naakt").

Als er niets speciaals te zien was, zette ik in het elektronisch gezondheidsdossier onder deze categorie "Geen afwijkingen evident." De laatste tijd zet ik er gewoonweg "nl" (da's sneller getypt).Ik noteer het steeds als iemand veel moedervlekken heeft. Hen raad ik een regelmatig nazicht bij de huidspecialist aan. Binnenkort is het trouwens weer melanomendag, op 19 mei. Dermatologen maken zich dan vrij om gratis pigmentvlekken na te kijken bij patiënten, met de bedoeling huidkanker of melanomen vroegtijdig op te sporen. Vorig jaar was Jean Luc Dehaene nog het boegbeeld. (nota: bij hem zou ik onder de categorie huid de melding "gynaecomastie" zetten - borstontwikkeling bij de man, hier door vetophoping).

De aanwezigheid van tatoeages meld ik soms ook. Je komt werkelijk alle vormen en soorten tegen. Een man die een aantal jaren in Thailand heeft gewoond, had na de tsunami in 2004 een aantal locale tatoeëerders van de hongersnood gered door toeristen naar hun zaak te leiden. En als dankbaarheid hadden ze zijn ganse bovenlichaam volgetatoeëerd volgens de traditionele methode, met bamboestokjes. Mmh, voor mij zou een "dank je" volstaan. Maar het waren wel bijzonder mooie tatoeages. Je komt ook het andere eind van het spectrum tegen. Voor mij was het absolute uiterste een redelijk degoutant uitziende tatoeage, met een tekening die door een kind van drie gemaakt had kunnen worden, en een aantal plekken die er redelijk verlittekend uitzagen. De man gaf beschaamd toe dat hij zelf had geprobeerd om een tatoeage te maken, gebruik makend van gewone naalden. Ik herinner me niet meer of ik bij de anamnese de opmerking "onnozel kieken" heb geplaatst.

Spider naevi (spinadertjes) vermeld ik enkel wanneer het relevant is, zoals bij (vermoedelijke) alcoholici. Spider naevi zijn stervormige verwijdingen van bloedvaatjes, met een centrale vaatknoop en zich van daaruit verspreidende fijne vaten. Mensen met levercirrose krijgen een heel kluwen van gesprongen adertjes op en rond de neus. Bij een overactieve schildklier kunnen ook spinadertjes ontstaan trouwens.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere huidafwijkingen zoals psoriasis, acne, varices, en ga zo maar door, maar die ga ik hier niet allemaal opsommen.

Er is wel een fenomeen waarover ik nog even wil uitweiden. Het viel me bij het onderzoek van de rug soms op dat er ter hoogte van de onderkant van de schouderbladen twee verticale vage strepen van blekere huid aanwezig waren op een voor het overige normale huid. Da's curieus, dacht ik dan, maar ik maakte er niet veel van. Op een dag meldde ik dit klinisch beeld wel aan mijn vrouw - zij is ook bedrijfsarts. En zij kwam onmiddellijk met de verklaring van het voor mij onoplosbaar enigma: "Dat is toch gewoon van de zonnebank. Deuh!" De plaatsen waar de huid de zonnebank raakt, worden om de een of andere reden minder bruin, wat dus vage strepen van minder gebruinde huid geeft. Eureka! Tja, eenmaal dat ik het wist, was het duidelijk. En vanaf toen zet ik bij die mensen in hun dossier de melding "Zonnebankbruin".

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h