Tijdens het klinisch onderzoek van de werknemers bestudeer ik altijd automatisch ook de huid (voor zover die zichtbaar is, zie mijn blogartikel "functioneel naakt").
Als er niets speciaals te zien was, zette ik in het elektronisch gezondheidsdossier onder deze categorie "Geen afwijkingen evident." De laatste tijd zet ik er gewoonweg "nl" (da's sneller getypt).
Ik noteer het steeds als iemand veel moedervlekken heeft. Hen raad ik een regelmatig nazicht bij de huidspecialist aan. Binnenkort is het trouwens weer melanomendag, op 19 mei. Dermatologen maken zich dan vrij om gratis pigmentvlekken na te kijken bij patiënten, met de bedoeling huidkanker of melanomen vroegtijdig op te sporen. Vorig jaar was Jean Luc Dehaene nog het boegbeeld. (nota: bij hem zou ik onder de categorie huid de melding "gynaecomastie" zetten - borstontwikkeling bij de man, hier door vetophoping).
De aanwezigheid van tatoeages meld ik soms ook. Je komt werkelijk alle vormen en soorten tegen. Een man die een aantal jaren in Thailand heeft gewoond, had na de tsunami in 2004 een aantal locale tatoeëerders van de hongersnood gered door toeristen naar hun zaak te leiden. En als dankbaarheid hadden ze zijn ganse bovenlichaam volgetatoeëerd volgens de traditionele methode, met bamboestokjes. Mmh, voor mij zou een "dank je" volstaan. Maar het waren wel bijzonder mooie tatoeages. Je komt ook het andere eind van het spectrum tegen. Voor mij was het absolute uiterste een redelijk degoutant uitziende tatoeage, met een tekening die door een kind van drie gemaakt had kunnen worden, en een aantal plekken die er redelijk verlittekend uitzagen. De man gaf beschaamd toe dat hij zelf had geprobeerd om een tatoeage te maken, gebruik makend van gewone naalden. Ik herinner me niet meer of ik bij de anamnese de opmerking "onnozel kieken" heb geplaatst.
Spider naevi (spinadertjes) vermeld ik enkel wanneer het relevant is, zoals bij (vermoedelijke) alcoholici. Spider naevi zijn stervormige verwijdingen van bloedvaatjes, met een centrale vaatknoop en zich van daaruit verspreidende fijne vaten. Mensen met levercirrose krijgen een heel kluwen van gesprongen adertjes op en rond de neus. Bij een overactieve schildklier kunnen ook spinadertjes ontstaan trouwens.
Er zijn natuurlijk nog tal van andere huidafwijkingen zoals psoriasis, acne, varices, en ga zo maar door, maar die ga ik hier niet allemaal opsommen.
Er is wel een fenomeen waarover ik nog even wil uitweiden. Het viel me bij het onderzoek van de rug soms op dat er ter hoogte van de onderkant van de schouderbladen twee verticale vage strepen van blekere huid aanwezig waren op een voor het overige normale huid. Da's curieus, dacht ik dan, maar ik maakte er niet veel van. Op een dag meldde ik dit klinisch beeld wel aan mijn vrouw - zij is ook bedrijfsarts. En zij kwam onmiddellijk met de verklaring van het voor mij onoplosbaar enigma: "Dat is toch gewoon van de zonnebank. Deuh!" De plaatsen waar de huid de zonnebank raakt, worden om de een of andere reden minder bruin, wat dus vage strepen van minder gebruinde huid geeft. Eureka! Tja, eenmaal dat ik het wist, was het duidelijk. En vanaf toen zet ik bij die mensen in hun dossier de melding "Zonnebankbruin".