Doorgaan naar hoofdcontent

Vraagkoorts

Q-koorts lijkt misschien wel op een reclamecampagne van radio Q-Music, maar dat is het niet. Het is een zoönose, een infectieziekte die voornamelijk wordt overgedragen van dieren op mensen. Dat is niet zo uitzonderlijk. Het jaarlijkse influenzaseizoen bijvoorbeeld start meestal bij Chinese varkens. De klem, hondsdolheid, de pest zijn enkele andere voorbeelden.

Om terug te komen op Q-koorts. Toen ik deze term tijdens mijn opleiding voor de eerste maal hoorde, vroeg ik me af of er ook een A-, B-,... koorts bestond. Je weet wel, naar analogie van de "vijfde ziekte", erythema infectiosum. Naast de vier meest voorkomende kinderziekten, zijnde mazelen, bof, rubella en waterpokken, heb je dus ook de vijfde ziekte. En er is nog een zesde ziekte ook (exanthema subitum). Maar ik dwaal af.

Q-koorts, "Q-fever", is geen aandoening in een opgesomde reeks. De Q staat voor "Query" (vraagstelling), omdat men aanvankelijk niet wist wat de aandoening veroorzaakte. Nu dus wel, en dan staat het behoorlijk stom om het te hebben over een "vraagkoorts". Aan de andere kant, men heeft het wel nog altijd over atomen ("niet deelbaar"), terwijl men nu aan de lopende band die spullen zit te splijten. Maar dat terzijde.

Q-koorts geeft nogal eens een klinisch beeld dat wat lijkt op griep, met slechts uitzonderlijk een dodelijke afloop. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, Coxiella burnetii. Honden, katten en vogels kunnen de drager zijn van deze bacterie, maar doorgaans wordt de mens besmet via koeien, schapen en geiten. Q-koorts is dan ook voornamelijk gekend als een beroepsziekte bij veehouders. Die krijgen de aandoening door inademing van besmet stof van stallen, weilanden, ruwe wol en dierhuiden, door direct contact met besmette dieren, of door drinken van besmette rauwe melk(producten). De aandoening is niet van mens op mens overdraagbaar.

Normaal gezien komt Q-koorts niet vaak voor. In Nederland bijvoorbeeld worden jaarlijks gemiddeld 15 gevallen gemeld. Maar daar is de laatste tijd een ware epidemie opgetreden van de aandoening, met dit jaar al 432 meldingen! Je zou je beginnen af te vragen wat ze daar met die beesten aan het uitspoken zijn. Maar meer waarschijnlijk is er een agressievere variant ontstaan van de bacterie Coxiella burnetii, zodat we in de toekomst nog vaker van Q-koorts zullen horen.

Informatie over te nemen acties bij Q-koorts terug te vinden op deze pagina (in pdf).

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal