Doorgaan naar hoofdcontent

Vraagkoorts

Q-koorts lijkt misschien wel op een reclamecampagne van radio Q-Music, maar dat is het niet. Het is een zoönose, een infectieziekte die voornamelijk wordt overgedragen van dieren op mensen. Dat is niet zo uitzonderlijk. Het jaarlijkse influenzaseizoen bijvoorbeeld start meestal bij Chinese varkens. De klem, hondsdolheid, de pest zijn enkele andere voorbeelden.

Om terug te komen op Q-koorts. Toen ik deze term tijdens mijn opleiding voor de eerste maal hoorde, vroeg ik me af of er ook een A-, B-,... koorts bestond. Je weet wel, naar analogie van de "vijfde ziekte", erythema infectiosum. Naast de vier meest voorkomende kinderziekten, zijnde mazelen, bof, rubella en waterpokken, heb je dus ook de vijfde ziekte. En er is nog een zesde ziekte ook (exanthema subitum). Maar ik dwaal af.

Q-koorts, "Q-fever", is geen aandoening in een opgesomde reeks. De Q staat voor "Query" (vraagstelling), omdat men aanvankelijk niet wist wat de aandoening veroorzaakte. Nu dus wel, en dan staat het behoorlijk stom om het te hebben over een "vraagkoorts". Aan de andere kant, men heeft het wel nog altijd over atomen ("niet deelbaar"), terwijl men nu aan de lopende band die spullen zit te splijten. Maar dat terzijde.

Q-koorts geeft nogal eens een klinisch beeld dat wat lijkt op griep, met slechts uitzonderlijk een dodelijke afloop. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, Coxiella burnetii. Honden, katten en vogels kunnen de drager zijn van deze bacterie, maar doorgaans wordt de mens besmet via koeien, schapen en geiten. Q-koorts is dan ook voornamelijk gekend als een beroepsziekte bij veehouders. Die krijgen de aandoening door inademing van besmet stof van stallen, weilanden, ruwe wol en dierhuiden, door direct contact met besmette dieren, of door drinken van besmette rauwe melk(producten). De aandoening is niet van mens op mens overdraagbaar.

Normaal gezien komt Q-koorts niet vaak voor. In Nederland bijvoorbeeld worden jaarlijks gemiddeld 15 gevallen gemeld. Maar daar is de laatste tijd een ware epidemie opgetreden van de aandoening, met dit jaar al 432 meldingen! Je zou je beginnen af te vragen wat ze daar met die beesten aan het uitspoken zijn. Maar meer waarschijnlijk is er een agressievere variant ontstaan van de bacterie Coxiella burnetii, zodat we in de toekomst nog vaker van Q-koorts zullen horen.

Informatie over te nemen acties bij Q-koorts terug te vinden op deze pagina (in pdf).

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal