Doorgaan naar hoofdcontent

Vraagkoorts

Q-koorts lijkt misschien wel op een reclamecampagne van radio Q-Music, maar dat is het niet. Het is een zoönose, een infectieziekte die voornamelijk wordt overgedragen van dieren op mensen. Dat is niet zo uitzonderlijk. Het jaarlijkse influenzaseizoen bijvoorbeeld start meestal bij Chinese varkens. De klem, hondsdolheid, de pest zijn enkele andere voorbeelden.

Om terug te komen op Q-koorts. Toen ik deze term tijdens mijn opleiding voor de eerste maal hoorde, vroeg ik me af of er ook een A-, B-,... koorts bestond. Je weet wel, naar analogie van de "vijfde ziekte", erythema infectiosum. Naast de vier meest voorkomende kinderziekten, zijnde mazelen, bof, rubella en waterpokken, heb je dus ook de vijfde ziekte. En er is nog een zesde ziekte ook (exanthema subitum). Maar ik dwaal af.

Q-koorts, "Q-fever", is geen aandoening in een opgesomde reeks. De Q staat voor "Query" (vraagstelling), omdat men aanvankelijk niet wist wat de aandoening veroorzaakte. Nu dus wel, en dan staat het behoorlijk stom om het te hebben over een "vraagkoorts". Aan de andere kant, men heeft het wel nog altijd over atomen ("niet deelbaar"), terwijl men nu aan de lopende band die spullen zit te splijten. Maar dat terzijde.

Q-koorts geeft nogal eens een klinisch beeld dat wat lijkt op griep, met slechts uitzonderlijk een dodelijke afloop. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, Coxiella burnetii. Honden, katten en vogels kunnen de drager zijn van deze bacterie, maar doorgaans wordt de mens besmet via koeien, schapen en geiten. Q-koorts is dan ook voornamelijk gekend als een beroepsziekte bij veehouders. Die krijgen de aandoening door inademing van besmet stof van stallen, weilanden, ruwe wol en dierhuiden, door direct contact met besmette dieren, of door drinken van besmette rauwe melk(producten). De aandoening is niet van mens op mens overdraagbaar.

Normaal gezien komt Q-koorts niet vaak voor. In Nederland bijvoorbeeld worden jaarlijks gemiddeld 15 gevallen gemeld. Maar daar is de laatste tijd een ware epidemie opgetreden van de aandoening, met dit jaar al 432 meldingen! Je zou je beginnen af te vragen wat ze daar met die beesten aan het uitspoken zijn. Maar meer waarschijnlijk is er een agressievere variant ontstaan van de bacterie Coxiella burnetii, zodat we in de toekomst nog vaker van Q-koorts zullen horen.

Informatie over te nemen acties bij Q-koorts terug te vinden op deze pagina (in pdf).

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i