Doorgaan naar hoofdcontent

Vraagkoorts

Q-koorts lijkt misschien wel op een reclamecampagne van radio Q-Music, maar dat is het niet. Het is een zoönose, een infectieziekte die voornamelijk wordt overgedragen van dieren op mensen. Dat is niet zo uitzonderlijk. Het jaarlijkse influenzaseizoen bijvoorbeeld start meestal bij Chinese varkens. De klem, hondsdolheid, de pest zijn enkele andere voorbeelden.

Om terug te komen op Q-koorts. Toen ik deze term tijdens mijn opleiding voor de eerste maal hoorde, vroeg ik me af of er ook een A-, B-,... koorts bestond. Je weet wel, naar analogie van de "vijfde ziekte", erythema infectiosum. Naast de vier meest voorkomende kinderziekten, zijnde mazelen, bof, rubella en waterpokken, heb je dus ook de vijfde ziekte. En er is nog een zesde ziekte ook (exanthema subitum). Maar ik dwaal af.

Q-koorts, "Q-fever", is geen aandoening in een opgesomde reeks. De Q staat voor "Query" (vraagstelling), omdat men aanvankelijk niet wist wat de aandoening veroorzaakte. Nu dus wel, en dan staat het behoorlijk stom om het te hebben over een "vraagkoorts". Aan de andere kant, men heeft het wel nog altijd over atomen ("niet deelbaar"), terwijl men nu aan de lopende band die spullen zit te splijten. Maar dat terzijde.

Q-koorts geeft nogal eens een klinisch beeld dat wat lijkt op griep, met slechts uitzonderlijk een dodelijke afloop. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, Coxiella burnetii. Honden, katten en vogels kunnen de drager zijn van deze bacterie, maar doorgaans wordt de mens besmet via koeien, schapen en geiten. Q-koorts is dan ook voornamelijk gekend als een beroepsziekte bij veehouders. Die krijgen de aandoening door inademing van besmet stof van stallen, weilanden, ruwe wol en dierhuiden, door direct contact met besmette dieren, of door drinken van besmette rauwe melk(producten). De aandoening is niet van mens op mens overdraagbaar.

Normaal gezien komt Q-koorts niet vaak voor. In Nederland bijvoorbeeld worden jaarlijks gemiddeld 15 gevallen gemeld. Maar daar is de laatste tijd een ware epidemie opgetreden van de aandoening, met dit jaar al 432 meldingen! Je zou je beginnen af te vragen wat ze daar met die beesten aan het uitspoken zijn. Maar meer waarschijnlijk is er een agressievere variant ontstaan van de bacterie Coxiella burnetii, zodat we in de toekomst nog vaker van Q-koorts zullen horen.

Informatie over te nemen acties bij Q-koorts terug te vinden op deze pagina (in pdf).

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...