Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe oud ben jij?

Mijn vader is 18 jaar. Dat zegt hij regelmatig, half schertsend. “Ik ben geen 80 jaar, ik ben 18.” Waarop hij een selfie van zichzelf op zijn hoverboard op Snapchat post, voordat hij zijn bingewatching van Stranger Things op Netflix verderzet.


Okee, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Maar de uitspraak over zijn leeftijd wel. En eigenlijk meent hij het ook. Natuurlijk beseft en voelt hij fysiek dat hij tachtig rondjes rond de zon erop zitten heeft, maar in zijn geest voelt hij zich nog steeds achttien. Ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar ik heb mezelf ook jarenlang 27 gevoeld, ook al benaderde ik met rasse schreden tram vier. It’s just one of those things.
De globetrottende consultant Martin Lindstrom beschrijft dit fenomeen in zijn boek “Small Data: The Tiny Clues that Uncover Huge Trends”. Volgens hem heeft iedereen een fysieke en een mentale leeftijd, die niet noodzakelijk gelijklopen. Een belangrijke wijziging in je leven, zoals de dag dat je onafhankelijk gaat wonen, fixeert in je geest het beeld dat je van jezelf hebt en waarnaar je onbewust verwijst, met de corresponderende leeftijd. Zo zegt hij van zichzelf dat hij een mentale leeftijd heeft van 14 jaar, het levensjaar waarin hij zijn eerste bedrijf heeft opgestart (de opschepper).
Toen mijn vader 18 jaar was, is hij met de Mercator vertrokken naar West-Afrika. Dus de hypothese van Lindstrom kan in dit geval wel kloppen. Ik was 27 jaar toen ik trouwde, nu bijna 13 jaar geleden. Met de geboorte van mijn eerste, en daarna mijn tweede dochter, is mijn mentale leeftijd mee versprongen. Ze zeggen wel dat kinderen je jong houden; ik hoop nu alleszins dat ik me tot op mijn oude dag 39 zal blijven voelen.
Ga maar zelf eens na wat jouw mentale leeftijd is. Verschilt ze van je fysieke leeftijd? En is er dan ook iets bijzonders gebeurd?

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...