Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe oud ben jij?

Mijn vader is 18 jaar. Dat zegt hij regelmatig, half schertsend. “Ik ben geen 80 jaar, ik ben 18.” Waarop hij een selfie van zichzelf op zijn hoverboard op Snapchat post, voordat hij zijn bingewatching van Stranger Things op Netflix verderzet.


Okee, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Maar de uitspraak over zijn leeftijd wel. En eigenlijk meent hij het ook. Natuurlijk beseft en voelt hij fysiek dat hij tachtig rondjes rond de zon erop zitten heeft, maar in zijn geest voelt hij zich nog steeds achttien. Ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar ik heb mezelf ook jarenlang 27 gevoeld, ook al benaderde ik met rasse schreden tram vier. It’s just one of those things.
De globetrottende consultant Martin Lindstrom beschrijft dit fenomeen in zijn boek “Small Data: The Tiny Clues that Uncover Huge Trends”. Volgens hem heeft iedereen een fysieke en een mentale leeftijd, die niet noodzakelijk gelijklopen. Een belangrijke wijziging in je leven, zoals de dag dat je onafhankelijk gaat wonen, fixeert in je geest het beeld dat je van jezelf hebt en waarnaar je onbewust verwijst, met de corresponderende leeftijd. Zo zegt hij van zichzelf dat hij een mentale leeftijd heeft van 14 jaar, het levensjaar waarin hij zijn eerste bedrijf heeft opgestart (de opschepper).
Toen mijn vader 18 jaar was, is hij met de Mercator vertrokken naar West-Afrika. Dus de hypothese van Lindstrom kan in dit geval wel kloppen. Ik was 27 jaar toen ik trouwde, nu bijna 13 jaar geleden. Met de geboorte van mijn eerste, en daarna mijn tweede dochter, is mijn mentale leeftijd mee versprongen. Ze zeggen wel dat kinderen je jong houden; ik hoop nu alleszins dat ik me tot op mijn oude dag 39 zal blijven voelen.
Ga maar zelf eens na wat jouw mentale leeftijd is. Verschilt ze van je fysieke leeftijd? En is er dan ook iets bijzonders gebeurd?

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal