Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe oud ben jij?

Mijn vader is 18 jaar. Dat zegt hij regelmatig, half schertsend. “Ik ben geen 80 jaar, ik ben 18.” Waarop hij een selfie van zichzelf op zijn hoverboard op Snapchat post, voordat hij zijn bingewatching van Stranger Things op Netflix verderzet.


Okee, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Maar de uitspraak over zijn leeftijd wel. En eigenlijk meent hij het ook. Natuurlijk beseft en voelt hij fysiek dat hij tachtig rondjes rond de zon erop zitten heeft, maar in zijn geest voelt hij zich nog steeds achttien. Ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar ik heb mezelf ook jarenlang 27 gevoeld, ook al benaderde ik met rasse schreden tram vier. It’s just one of those things.
De globetrottende consultant Martin Lindstrom beschrijft dit fenomeen in zijn boek “Small Data: The Tiny Clues that Uncover Huge Trends”. Volgens hem heeft iedereen een fysieke en een mentale leeftijd, die niet noodzakelijk gelijklopen. Een belangrijke wijziging in je leven, zoals de dag dat je onafhankelijk gaat wonen, fixeert in je geest het beeld dat je van jezelf hebt en waarnaar je onbewust verwijst, met de corresponderende leeftijd. Zo zegt hij van zichzelf dat hij een mentale leeftijd heeft van 14 jaar, het levensjaar waarin hij zijn eerste bedrijf heeft opgestart (de opschepper).
Toen mijn vader 18 jaar was, is hij met de Mercator vertrokken naar West-Afrika. Dus de hypothese van Lindstrom kan in dit geval wel kloppen. Ik was 27 jaar toen ik trouwde, nu bijna 13 jaar geleden. Met de geboorte van mijn eerste, en daarna mijn tweede dochter, is mijn mentale leeftijd mee versprongen. Ze zeggen wel dat kinderen je jong houden; ik hoop nu alleszins dat ik me tot op mijn oude dag 39 zal blijven voelen.
Ga maar zelf eens na wat jouw mentale leeftijd is. Verschilt ze van je fysieke leeftijd? En is er dan ook iets bijzonders gebeurd?

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin