Doorgaan naar hoofdcontent

Karma te koop

Gisteren kreeg ik een telefoontje van de school. Mijn zoon heeft een balpen gestolen van een van zijn klasgenootjes, meldde zijn leerkracht. Ik uiteraard met een rode kop. Ik verzekerde de leerkracht dat ik mijn zoon goed de les zou spellen! Toen hij thuis kwam, heb ik meer dan een half uur fulminerend herhaald dat stelen niet mag. Dat hij twee weken huisarrest heeft, géén spelletjes mag spelen op zijn smartphone, en geen snoep krijgt. Dat zal hem leren dat stelen verkeerd is! En wacht maar tot zijn moeder thuis is!
Toen ik uiteindelijk weer wat tot bedaren kwam, bekeek ik zijn betraande gezicht. “Maar waarom toch?” Vroeg ik toen vertwijfeld. “Waarom steel je een balpen? Je weet toch dat je me zoiets gewoon hoeft te vragen? Ik kan heel eenvoudig een hele doos  balpennen van het werk meenemen!”


Okee, full disclosure: bovenstaande is niet gebeurd. Ik heb niet eens een zoon (waarvan ik weet heb, wacka wacka). Maar bovenstaande mop staat als illustratief voorbeeld in het uitmuntende boek “The Honest Truth About Dishonesty: HowWe Lie to Everyone - Especially Ourselves” van Dan Ariely.
Iedereen speelt een beetje vals en steelt een beetje. Uiteraard hebben sommigen totaal geen scrupules en gaan zonder problemen all the way (deze subgroep van mensen worden ook wel psychopaten genoemd, of sociopaten… of topmanagers). Maar een beetje stelen, zoals een balpen of een pakket printerpapier op kantoor of een blikje cola in de gemeenschappelijke koelkast, dat kan iedereen wel nog rechtvaardigen tegenover zichzelf. Eén pakket printerpapier, wie gaat dat nu missen? En bovendien, soms druk thuis ik iets af dat ik voor het werk nodig heb. Ik heb gisteren nog een uur langer gewerkt, dat compenseert toch wel zeker voor die enkele blaadjes. Mijn loon is sowieso te laag. En daarbij, iedereen doet het. Allemaal excuses, waardoor je je nog steeds goed kunt voelen over jezelf.
De mate waarin je vals speelt, hangt ook sterk af van de omstandigheden. Heeft de kassier je wachttijd met 10 seconden verlengd door haar gsm vast te nemen en vrolijk een afspraakje te bevestigen? De kans dat je haar niet gaat zeggen dat ze teveel heeft teruggegeven is net enorm toegenomen. Dat zal haar leren om je kostbare tijd te verspillen! Rijdt iemand vóór jou over de witte streep om al de afrit te nemen? De kans is opeens een stuk groter dat jij dat ook gaat doen! Behalve wanneer de verkeersovertreder iemand is die uitdrukkelijk niet tot jouw sociale groep behoort; afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan dat bijvoorbeeld iemand zijn die met een bmw rijdt. De kans dat je diens gedrag gaat na-apen, wordt dan net een stuk kleiner. Typisch, een asociale beemerboy! Ik volg tenminste de verkeersregels!
Goed gedrag blijkt ook ruilbaar te zijn. Heb je net een goede daad verricht? Dan heb je het gevoel dat je nu het recht hebt verdiend om deze extra karma-punten terug in te wisselen. Ik heb daarnet een oud dametje de straat over geholpen! Dus ik ben een fantastisch persoon! Wat maakt het uit dat ik nu op het examen even spiek? Ik ben nog steeds goed!
Dus, conclusie: heb je net iemands leven gered? Wow, fantastisch! Maar blijf nu even uit mijn buurt!

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski