Doorgaan naar hoofdcontent

Karma te koop

Gisteren kreeg ik een telefoontje van de school. Mijn zoon heeft een balpen gestolen van een van zijn klasgenootjes, meldde zijn leerkracht. Ik uiteraard met een rode kop. Ik verzekerde de leerkracht dat ik mijn zoon goed de les zou spellen! Toen hij thuis kwam, heb ik meer dan een half uur fulminerend herhaald dat stelen niet mag. Dat hij twee weken huisarrest heeft, géén spelletjes mag spelen op zijn smartphone, en geen snoep krijgt. Dat zal hem leren dat stelen verkeerd is! En wacht maar tot zijn moeder thuis is!
Toen ik uiteindelijk weer wat tot bedaren kwam, bekeek ik zijn betraande gezicht. “Maar waarom toch?” Vroeg ik toen vertwijfeld. “Waarom steel je een balpen? Je weet toch dat je me zoiets gewoon hoeft te vragen? Ik kan heel eenvoudig een hele doos  balpennen van het werk meenemen!”


Okee, full disclosure: bovenstaande is niet gebeurd. Ik heb niet eens een zoon (waarvan ik weet heb, wacka wacka). Maar bovenstaande mop staat als illustratief voorbeeld in het uitmuntende boek “The Honest Truth About Dishonesty: HowWe Lie to Everyone - Especially Ourselves” van Dan Ariely.
Iedereen speelt een beetje vals en steelt een beetje. Uiteraard hebben sommigen totaal geen scrupules en gaan zonder problemen all the way (deze subgroep van mensen worden ook wel psychopaten genoemd, of sociopaten… of topmanagers). Maar een beetje stelen, zoals een balpen of een pakket printerpapier op kantoor of een blikje cola in de gemeenschappelijke koelkast, dat kan iedereen wel nog rechtvaardigen tegenover zichzelf. Eén pakket printerpapier, wie gaat dat nu missen? En bovendien, soms druk thuis ik iets af dat ik voor het werk nodig heb. Ik heb gisteren nog een uur langer gewerkt, dat compenseert toch wel zeker voor die enkele blaadjes. Mijn loon is sowieso te laag. En daarbij, iedereen doet het. Allemaal excuses, waardoor je je nog steeds goed kunt voelen over jezelf.
De mate waarin je vals speelt, hangt ook sterk af van de omstandigheden. Heeft de kassier je wachttijd met 10 seconden verlengd door haar gsm vast te nemen en vrolijk een afspraakje te bevestigen? De kans dat je haar niet gaat zeggen dat ze teveel heeft teruggegeven is net enorm toegenomen. Dat zal haar leren om je kostbare tijd te verspillen! Rijdt iemand vóór jou over de witte streep om al de afrit te nemen? De kans is opeens een stuk groter dat jij dat ook gaat doen! Behalve wanneer de verkeersovertreder iemand is die uitdrukkelijk niet tot jouw sociale groep behoort; afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan dat bijvoorbeeld iemand zijn die met een bmw rijdt. De kans dat je diens gedrag gaat na-apen, wordt dan net een stuk kleiner. Typisch, een asociale beemerboy! Ik volg tenminste de verkeersregels!
Goed gedrag blijkt ook ruilbaar te zijn. Heb je net een goede daad verricht? Dan heb je het gevoel dat je nu het recht hebt verdiend om deze extra karma-punten terug in te wisselen. Ik heb daarnet een oud dametje de straat over geholpen! Dus ik ben een fantastisch persoon! Wat maakt het uit dat ik nu op het examen even spiek? Ik ben nog steeds goed!
Dus, conclusie: heb je net iemands leven gered? Wow, fantastisch! Maar blijf nu even uit mijn buurt!

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i