Doorgaan naar hoofdcontent

Karma te koop

Gisteren kreeg ik een telefoontje van de school. Mijn zoon heeft een balpen gestolen van een van zijn klasgenootjes, meldde zijn leerkracht. Ik uiteraard met een rode kop. Ik verzekerde de leerkracht dat ik mijn zoon goed de les zou spellen! Toen hij thuis kwam, heb ik meer dan een half uur fulminerend herhaald dat stelen niet mag. Dat hij twee weken huisarrest heeft, géén spelletjes mag spelen op zijn smartphone, en geen snoep krijgt. Dat zal hem leren dat stelen verkeerd is! En wacht maar tot zijn moeder thuis is!
Toen ik uiteindelijk weer wat tot bedaren kwam, bekeek ik zijn betraande gezicht. “Maar waarom toch?” Vroeg ik toen vertwijfeld. “Waarom steel je een balpen? Je weet toch dat je me zoiets gewoon hoeft te vragen? Ik kan heel eenvoudig een hele doos  balpennen van het werk meenemen!”


Okee, full disclosure: bovenstaande is niet gebeurd. Ik heb niet eens een zoon (waarvan ik weet heb, wacka wacka). Maar bovenstaande mop staat als illustratief voorbeeld in het uitmuntende boek “The Honest Truth About Dishonesty: HowWe Lie to Everyone - Especially Ourselves” van Dan Ariely.
Iedereen speelt een beetje vals en steelt een beetje. Uiteraard hebben sommigen totaal geen scrupules en gaan zonder problemen all the way (deze subgroep van mensen worden ook wel psychopaten genoemd, of sociopaten… of topmanagers). Maar een beetje stelen, zoals een balpen of een pakket printerpapier op kantoor of een blikje cola in de gemeenschappelijke koelkast, dat kan iedereen wel nog rechtvaardigen tegenover zichzelf. Eén pakket printerpapier, wie gaat dat nu missen? En bovendien, soms druk thuis ik iets af dat ik voor het werk nodig heb. Ik heb gisteren nog een uur langer gewerkt, dat compenseert toch wel zeker voor die enkele blaadjes. Mijn loon is sowieso te laag. En daarbij, iedereen doet het. Allemaal excuses, waardoor je je nog steeds goed kunt voelen over jezelf.
De mate waarin je vals speelt, hangt ook sterk af van de omstandigheden. Heeft de kassier je wachttijd met 10 seconden verlengd door haar gsm vast te nemen en vrolijk een afspraakje te bevestigen? De kans dat je haar niet gaat zeggen dat ze teveel heeft teruggegeven is net enorm toegenomen. Dat zal haar leren om je kostbare tijd te verspillen! Rijdt iemand vóór jou over de witte streep om al de afrit te nemen? De kans is opeens een stuk groter dat jij dat ook gaat doen! Behalve wanneer de verkeersovertreder iemand is die uitdrukkelijk niet tot jouw sociale groep behoort; afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan dat bijvoorbeeld iemand zijn die met een bmw rijdt. De kans dat je diens gedrag gaat na-apen, wordt dan net een stuk kleiner. Typisch, een asociale beemerboy! Ik volg tenminste de verkeersregels!
Goed gedrag blijkt ook ruilbaar te zijn. Heb je net een goede daad verricht? Dan heb je het gevoel dat je nu het recht hebt verdiend om deze extra karma-punten terug in te wisselen. Ik heb daarnet een oud dametje de straat over geholpen! Dus ik ben een fantastisch persoon! Wat maakt het uit dat ik nu op het examen even spiek? Ik ben nog steeds goed!
Dus, conclusie: heb je net iemands leven gered? Wow, fantastisch! Maar blijf nu even uit mijn buurt!

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni