Doorgaan naar hoofdcontent

Moet je nóg meer groenten en fruit eten om gezond te blijven?

Het huidige gezondheidsadvies van vijf porties groenten en fruit per dag is volledig achterhaald! Je hebt minstens tien porties per dag nodig om je oude dag te halen! Althans volgens de populaire pers. Maar klopt dit?


Uiteraard niet.

Gezonde leefgewoontes zijn geen alles-of-niets verhaal, zoals trouwens ook duidelijk wordt aangegeven in de oorspronkelijke tekst die verschenen is in het International Journal of Epidemiology.

Onderzoekers van het Imperial College te London hebben een meta-analyse gedaan van 95 uitgebreide studies over fruit- en groenteninname. Hierdoor konden ze een totaal van bijna 2 miljoen mensen bestuderen, en een inschatting maken van 43.000 gevallen van hartaandoeningen, 47.000 beroertes, 81.000 cardiovasculaire aandoeningen, 112.000 kankerincidenties en 94.000 vroegtijdige sterftes.

Uit deze meta-analyse blijkt dat, hoe meer groenten en fruit je eet, hoe groter het positieve gezondheidseffect. Bijvoorbeeld 200 gram groenten en fruit per dag leidt al tot een significante daling van hart- en vaataandoeningen, kankers en vroegtijdige sterftes. Het verschil is het grootst is bij de lagere dosissen (“In most of the analyses the reductions in risk were steeper at the lower range of intake”). Met andere woorden: hoe meer groenten en fruit je eet, hoe beter; maar het bijkomend effect is minder groot. Zie ter illustratie onderstaande grafiek voor vroegtijdige sterfte.


Het cumulatief gezondheidseffect is grosso modo het grootst wanneer men 800 gram groenten en fruit per dag eet. Behalve bij kanker in het algemeen, waar er boven 600 gram per dag geen extra gezondheidseffect is.
En wanneer men enkel fruit bekijkt, gaat de curve bij beroertes weer omhoog vanaf 400 gram.
Dus zeker geen alles-of-niets verhaal.

En de vijf naar tien porties? De onderzoekers hanteren naast de grammen ook porties van 80 gram per portie. In Engeland is het huidige gezondheidsadvies vijf porties (van 80 gram) groenten en fruit per dag. De onderzoekers zeggen dat het nog beter is om dagelijks tien porties te nuttigen (800 gram).
In België beveelt de actieve voedingsdriehoek aan dat je 300 gram groenten en 250-375 gram fruit (2-3 stukken) eet. Dit is een totaal van 550-675 gram groenten en fruit.
Dus wanneer een aantal persartikels beweren dat wij onze intake van groenten en fruit zullen moeten verdubbelen, zitten ze (pardon the pun) appelen met peren te vergelijken.


Conclusie? Het onderzoek bevestigt nog maar eens dat veel groenten en fruit eten gezond is. En het huidige advies van de actieve gezondheidsdriehoek is nog steeds heel correct. En de media zou beter de artikels ten gronde lezen in plaats van te helpen in het verspreiden van fake news.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m