Doorgaan naar hoofdcontent

Moet je nóg meer groenten en fruit eten om gezond te blijven?

Het huidige gezondheidsadvies van vijf porties groenten en fruit per dag is volledig achterhaald! Je hebt minstens tien porties per dag nodig om je oude dag te halen! Althans volgens de populaire pers. Maar klopt dit?


Uiteraard niet.

Gezonde leefgewoontes zijn geen alles-of-niets verhaal, zoals trouwens ook duidelijk wordt aangegeven in de oorspronkelijke tekst die verschenen is in het International Journal of Epidemiology.

Onderzoekers van het Imperial College te London hebben een meta-analyse gedaan van 95 uitgebreide studies over fruit- en groenteninname. Hierdoor konden ze een totaal van bijna 2 miljoen mensen bestuderen, en een inschatting maken van 43.000 gevallen van hartaandoeningen, 47.000 beroertes, 81.000 cardiovasculaire aandoeningen, 112.000 kankerincidenties en 94.000 vroegtijdige sterftes.

Uit deze meta-analyse blijkt dat, hoe meer groenten en fruit je eet, hoe groter het positieve gezondheidseffect. Bijvoorbeeld 200 gram groenten en fruit per dag leidt al tot een significante daling van hart- en vaataandoeningen, kankers en vroegtijdige sterftes. Het verschil is het grootst is bij de lagere dosissen (“In most of the analyses the reductions in risk were steeper at the lower range of intake”). Met andere woorden: hoe meer groenten en fruit je eet, hoe beter; maar het bijkomend effect is minder groot. Zie ter illustratie onderstaande grafiek voor vroegtijdige sterfte.


Het cumulatief gezondheidseffect is grosso modo het grootst wanneer men 800 gram groenten en fruit per dag eet. Behalve bij kanker in het algemeen, waar er boven 600 gram per dag geen extra gezondheidseffect is.
En wanneer men enkel fruit bekijkt, gaat de curve bij beroertes weer omhoog vanaf 400 gram.
Dus zeker geen alles-of-niets verhaal.

En de vijf naar tien porties? De onderzoekers hanteren naast de grammen ook porties van 80 gram per portie. In Engeland is het huidige gezondheidsadvies vijf porties (van 80 gram) groenten en fruit per dag. De onderzoekers zeggen dat het nog beter is om dagelijks tien porties te nuttigen (800 gram).
In België beveelt de actieve voedingsdriehoek aan dat je 300 gram groenten en 250-375 gram fruit (2-3 stukken) eet. Dit is een totaal van 550-675 gram groenten en fruit.
Dus wanneer een aantal persartikels beweren dat wij onze intake van groenten en fruit zullen moeten verdubbelen, zitten ze (pardon the pun) appelen met peren te vergelijken.


Conclusie? Het onderzoek bevestigt nog maar eens dat veel groenten en fruit eten gezond is. En het huidige advies van de actieve gezondheidsdriehoek is nog steeds heel correct. En de media zou beter de artikels ten gronde lezen in plaats van te helpen in het verspreiden van fake news.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels