Doorgaan naar hoofdcontent

Moet je nóg meer groenten en fruit eten om gezond te blijven?

Het huidige gezondheidsadvies van vijf porties groenten en fruit per dag is volledig achterhaald! Je hebt minstens tien porties per dag nodig om je oude dag te halen! Althans volgens de populaire pers. Maar klopt dit?


Uiteraard niet.

Gezonde leefgewoontes zijn geen alles-of-niets verhaal, zoals trouwens ook duidelijk wordt aangegeven in de oorspronkelijke tekst die verschenen is in het International Journal of Epidemiology.

Onderzoekers van het Imperial College te London hebben een meta-analyse gedaan van 95 uitgebreide studies over fruit- en groenteninname. Hierdoor konden ze een totaal van bijna 2 miljoen mensen bestuderen, en een inschatting maken van 43.000 gevallen van hartaandoeningen, 47.000 beroertes, 81.000 cardiovasculaire aandoeningen, 112.000 kankerincidenties en 94.000 vroegtijdige sterftes.

Uit deze meta-analyse blijkt dat, hoe meer groenten en fruit je eet, hoe groter het positieve gezondheidseffect. Bijvoorbeeld 200 gram groenten en fruit per dag leidt al tot een significante daling van hart- en vaataandoeningen, kankers en vroegtijdige sterftes. Het verschil is het grootst is bij de lagere dosissen (“In most of the analyses the reductions in risk were steeper at the lower range of intake”). Met andere woorden: hoe meer groenten en fruit je eet, hoe beter; maar het bijkomend effect is minder groot. Zie ter illustratie onderstaande grafiek voor vroegtijdige sterfte.


Het cumulatief gezondheidseffect is grosso modo het grootst wanneer men 800 gram groenten en fruit per dag eet. Behalve bij kanker in het algemeen, waar er boven 600 gram per dag geen extra gezondheidseffect is.
En wanneer men enkel fruit bekijkt, gaat de curve bij beroertes weer omhoog vanaf 400 gram.
Dus zeker geen alles-of-niets verhaal.

En de vijf naar tien porties? De onderzoekers hanteren naast de grammen ook porties van 80 gram per portie. In Engeland is het huidige gezondheidsadvies vijf porties (van 80 gram) groenten en fruit per dag. De onderzoekers zeggen dat het nog beter is om dagelijks tien porties te nuttigen (800 gram).
In België beveelt de actieve voedingsdriehoek aan dat je 300 gram groenten en 250-375 gram fruit (2-3 stukken) eet. Dit is een totaal van 550-675 gram groenten en fruit.
Dus wanneer een aantal persartikels beweren dat wij onze intake van groenten en fruit zullen moeten verdubbelen, zitten ze (pardon the pun) appelen met peren te vergelijken.


Conclusie? Het onderzoek bevestigt nog maar eens dat veel groenten en fruit eten gezond is. En het huidige advies van de actieve gezondheidsdriehoek is nog steeds heel correct. En de media zou beter de artikels ten gronde lezen in plaats van te helpen in het verspreiden van fake news.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...