Doorgaan naar hoofdcontent

Moet je nóg meer groenten en fruit eten om gezond te blijven?

Het huidige gezondheidsadvies van vijf porties groenten en fruit per dag is volledig achterhaald! Je hebt minstens tien porties per dag nodig om je oude dag te halen! Althans volgens de populaire pers. Maar klopt dit?


Uiteraard niet.

Gezonde leefgewoontes zijn geen alles-of-niets verhaal, zoals trouwens ook duidelijk wordt aangegeven in de oorspronkelijke tekst die verschenen is in het International Journal of Epidemiology.

Onderzoekers van het Imperial College te London hebben een meta-analyse gedaan van 95 uitgebreide studies over fruit- en groenteninname. Hierdoor konden ze een totaal van bijna 2 miljoen mensen bestuderen, en een inschatting maken van 43.000 gevallen van hartaandoeningen, 47.000 beroertes, 81.000 cardiovasculaire aandoeningen, 112.000 kankerincidenties en 94.000 vroegtijdige sterftes.

Uit deze meta-analyse blijkt dat, hoe meer groenten en fruit je eet, hoe groter het positieve gezondheidseffect. Bijvoorbeeld 200 gram groenten en fruit per dag leidt al tot een significante daling van hart- en vaataandoeningen, kankers en vroegtijdige sterftes. Het verschil is het grootst is bij de lagere dosissen (“In most of the analyses the reductions in risk were steeper at the lower range of intake”). Met andere woorden: hoe meer groenten en fruit je eet, hoe beter; maar het bijkomend effect is minder groot. Zie ter illustratie onderstaande grafiek voor vroegtijdige sterfte.


Het cumulatief gezondheidseffect is grosso modo het grootst wanneer men 800 gram groenten en fruit per dag eet. Behalve bij kanker in het algemeen, waar er boven 600 gram per dag geen extra gezondheidseffect is.
En wanneer men enkel fruit bekijkt, gaat de curve bij beroertes weer omhoog vanaf 400 gram.
Dus zeker geen alles-of-niets verhaal.

En de vijf naar tien porties? De onderzoekers hanteren naast de grammen ook porties van 80 gram per portie. In Engeland is het huidige gezondheidsadvies vijf porties (van 80 gram) groenten en fruit per dag. De onderzoekers zeggen dat het nog beter is om dagelijks tien porties te nuttigen (800 gram).
In België beveelt de actieve voedingsdriehoek aan dat je 300 gram groenten en 250-375 gram fruit (2-3 stukken) eet. Dit is een totaal van 550-675 gram groenten en fruit.
Dus wanneer een aantal persartikels beweren dat wij onze intake van groenten en fruit zullen moeten verdubbelen, zitten ze (pardon the pun) appelen met peren te vergelijken.


Conclusie? Het onderzoek bevestigt nog maar eens dat veel groenten en fruit eten gezond is. En het huidige advies van de actieve gezondheidsdriehoek is nog steeds heel correct. En de media zou beter de artikels ten gronde lezen in plaats van te helpen in het verspreiden van fake news.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels