Doorgaan naar hoofdcontent

Bedrijfsvisie en interne communicatie

Wil je eens een leuk spelletje doen op een feestje? Kies een (bekend) liedje, en tik de melodie met je hand op de tafel. De theme-song van The A-Team bijvoorbeeld. Tik tik-tik, tik tik-tik. Ti-ti-tik-tik tik-tik, tik ti-ti-tik tik. Piece of cake, right? Iedereen gaat dat onmiddellijk herkennen, niet?


Wel, niet echt. Men heeft dit uitgetest in een onderzoek van Elizabeth Newton van Stanford. De proefpersonen mochten een liedje kiezen uit de volgende lijst: 
  • Happy Birthday
  • Mary Had a Little Lamb
  • Jingle Bells
  • Rock Around the Clock
  • Twinkle, Twinkle Little Star
  • Row, Row, Row Your Boat

Minder cool dan The A-Team, maar bon, wel heel bekende liedjes, in de VS althans. De proefpersonen moesten aangeven hoe groot ze de kans achtten dat een ander het “uitgetikte” liedje zou herkennen. Hun inschatting: de helft zou het raden. De realiteit bleek anders: slechts één op de veertig liedjes werd geraden; 2,5% in plaats van 50%.

Er is dus een hemelsbreed verschil in wat je denkt te vertellen, en wat de ontvanger hoort. "The Curse of Knowledge" wordt dit fenomeen ook wel genoemd.

Zo is het ook met interne communicatie in bedrijven. De directie heeft misschien een duidelijke visie uitgewerkt, een meesterwerk van een symfonie. En omdat ze hier weken, maanden aan hebben gewerkt en bijgewerkt en verfijnd, horen ze deze melodie constant in hun hoofd wanneer ze over deze visie praten. 

De onderbouw van die visie wordt dan onvoldoende uitgelegd. Want zij horen de prachtige melodie, dus zal dat toch voor iedereen het geval zijn, niet?


Als ze er al over praten. Uit een onderzoek van John Kotter van Harvard bleek dat bedrijven hun visie met een factor tien “onder-communiceren”. Medewerkers werden in een periode van drie maanden gemiddeld aan 2,3 miljoen woorden en getallen blootgesteld. Slechts 13.400 woorden en getallen hadden betrekking op de visie dat er zaken moesten veranderen; minder dan 1% van de communicatie dus. 

Je kunt dan ook moeilijk verwachten dat deze medewerkers de visie volledig begrijpen, laat staan die zich eigen hebben gemaakt.


Leg de visie van je onderneming dus goed uit. Wat gaan we doen? Waarom willen we dat doen? En hoe gaan we dat doen? Herhaal, herhaal, herhaal.

Want anders hoor je als directie wel zelf die prachtige symfonie, maar op het jaarlijkse personeelsevent hoort je publiek enkel… wat onsamenhangend getik.


* Meer hierover in “Made to Stick” van Chip & Dan Heath, en “Originals” van Adam Grant.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski