Doorgaan naar hoofdcontent

Nucleair risico en jodiumtabletten

De laatste maanden krijg ik regelmatig vragen van ondernemingen over het al dan niet preventief ter beschikking stellen van jodiumtabletten.

Hier is namelijk een tijdje terug een communicatie van de overheid over verschenen, en met de regelmatige meldingen van reactoren die stilgelegd worden, is er toch een zekere mate van ongerustheid.

Het omstandige advies ga ik hier niet delen - dat is enkel voor mijn bedrijven :-D - maar ik ga hier wel even enkele belangrijke aandachtspunten weergeven.Het principe is dus dat je, door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen,  ervoor zorgt dat de schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt. 
Het teveel aan jodium (niet-radioactief en radioactief) plast je snel uit. Na inname blijf je minstens 24 uur beschermd.

Enkele kritische kanttekeningen hierbij (die ik niet zo expliciet in mijn omstandig advies weergeef als hieronder):

1 Het juiste moment

Het ideale moment om je jodiumpil in te nemen is twee uur vóór de blootstelling aan radioactief jodium in de lucht. Investeer dus in een degelijke glazen bol, en raadpleeg deze regelmatig.


2 De volledige bescherming

De pil beschermt enkel tegen radioactief jodium. Niet tegen alle andere radioactieve shit die er in de lucht zou hangen.


3 De bijwerkingen

Bij personen boven de 40 jaar is de schildklier nogal eens ontregeld, en kunnen de jodiumpillen ongewenste neveneffecten hebben, zoals hartproblemen. Je hebt als 40-plusser dus meer gezondheidsrisico door het nemen van de pillen dan kans op het eventueel later ontwikkelen van schildklierkanker.Enfin, de conclusie van het officiële advies dan

De overheid adviseert dat op zijn minst bedrijven in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie jodiumtabletten in huis halen.
Om te bepalen hoeveel precies, kan men gebruik maken van het online hulpformulier

Belangrijker is een goede voorbereiding:
Informeer je over het nucleair risico en de juiste reflexen bij een nucleair ongeval.
Hou je intern noodplan up-to-date en oefen het regelmatig.
Schrijf je in op BE-Alert. Zo ben je meteen op de hoogte bij een noodsituatie.
Volg de sociale mediakanalen van je gemeente, gouverneur of het Crisiscentrum.


Maar tot slot wil ik je niet dit nuttige instructiefilmpje van De Ideale Wereld onthouden.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal