Doorgaan naar hoofdcontent

Nucleair risico en jodiumtabletten

De laatste maanden krijg ik regelmatig vragen van ondernemingen over het al dan niet preventief ter beschikking stellen van jodiumtabletten.

Hier is namelijk een tijdje terug een communicatie van de overheid over verschenen, en met de regelmatige meldingen van reactoren die stilgelegd worden, is er toch een zekere mate van ongerustheid.

Het omstandige advies ga ik hier niet delen - dat is enkel voor mijn bedrijven :-D - maar ik ga hier wel even enkele belangrijke aandachtspunten weergeven.Het principe is dus dat je, door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen,  ervoor zorgt dat de schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt. 
Het teveel aan jodium (niet-radioactief en radioactief) plast je snel uit. Na inname blijf je minstens 24 uur beschermd.

Enkele kritische kanttekeningen hierbij (die ik niet zo expliciet in mijn omstandig advies weergeef als hieronder):

1 Het juiste moment

Het ideale moment om je jodiumpil in te nemen is twee uur vóór de blootstelling aan radioactief jodium in de lucht. Investeer dus in een degelijke glazen bol, en raadpleeg deze regelmatig.


2 De volledige bescherming

De pil beschermt enkel tegen radioactief jodium. Niet tegen alle andere radioactieve shit die er in de lucht zou hangen.


3 De bijwerkingen

Bij personen boven de 40 jaar is de schildklier nogal eens ontregeld, en kunnen de jodiumpillen ongewenste neveneffecten hebben, zoals hartproblemen. Je hebt als 40-plusser dus meer gezondheidsrisico door het nemen van de pillen dan kans op het eventueel later ontwikkelen van schildklierkanker.Enfin, de conclusie van het officiële advies dan

De overheid adviseert dat op zijn minst bedrijven in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie jodiumtabletten in huis halen.
Om te bepalen hoeveel precies, kan men gebruik maken van het online hulpformulier

Belangrijker is een goede voorbereiding:
Informeer je over het nucleair risico en de juiste reflexen bij een nucleair ongeval.
Hou je intern noodplan up-to-date en oefen het regelmatig.
Schrijf je in op BE-Alert. Zo ben je meteen op de hoogte bij een noodsituatie.
Volg de sociale mediakanalen van je gemeente, gouverneur of het Crisiscentrum.


Maar tot slot wil ik je niet dit nuttige instructiefilmpje van De Ideale Wereld onthouden.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski