Doorgaan naar hoofdcontent

Nucleair risico en jodiumtabletten

De laatste maanden krijg ik regelmatig vragen van ondernemingen over het al dan niet preventief ter beschikking stellen van jodiumtabletten.

Hier is namelijk een tijdje terug een communicatie van de overheid over verschenen, en met de regelmatige meldingen van reactoren die stilgelegd worden, is er toch een zekere mate van ongerustheid.

Het omstandige advies ga ik hier niet delen - dat is enkel voor mijn bedrijven :-D - maar ik ga hier wel even enkele belangrijke aandachtspunten weergeven.



Het principe is dus dat je, door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen,  ervoor zorgt dat de schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt. 
Het teveel aan jodium (niet-radioactief en radioactief) plast je snel uit. Na inname blijf je minstens 24 uur beschermd.

Enkele kritische kanttekeningen hierbij (die ik niet zo expliciet in mijn omstandig advies weergeef als hieronder):

1 Het juiste moment

Het ideale moment om je jodiumpil in te nemen is twee uur vóór de blootstelling aan radioactief jodium in de lucht. Investeer dus in een degelijke glazen bol, en raadpleeg deze regelmatig.


2 De volledige bescherming

De pil beschermt enkel tegen radioactief jodium. Niet tegen alle andere radioactieve shit die er in de lucht zou hangen.


3 De bijwerkingen

Bij personen boven de 40 jaar is de schildklier nogal eens ontregeld, en kunnen de jodiumpillen ongewenste neveneffecten hebben, zoals hartproblemen. Je hebt als 40-plusser dus meer gezondheidsrisico door het nemen van de pillen dan kans op het eventueel later ontwikkelen van schildklierkanker.



Enfin, de conclusie van het officiële advies dan

De overheid adviseert dat op zijn minst bedrijven in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie jodiumtabletten in huis halen.




Om te bepalen hoeveel precies, kan men gebruik maken van het online hulpformulier

Belangrijker is een goede voorbereiding:
Informeer je over het nucleair risico en de juiste reflexen bij een nucleair ongeval.
Hou je intern noodplan up-to-date en oefen het regelmatig.
Schrijf je in op BE-Alert. Zo ben je meteen op de hoogte bij een noodsituatie.
Volg de sociale mediakanalen van je gemeente, gouverneur of het Crisiscentrum.


Maar tot slot wil ik je niet dit nuttige instructiefilmpje van De Ideale Wereld onthouden.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...