Doorgaan naar hoofdcontent

Nucleair risico en jodiumtabletten

De laatste maanden krijg ik regelmatig vragen van ondernemingen over het al dan niet preventief ter beschikking stellen van jodiumtabletten.

Hier is namelijk een tijdje terug een communicatie van de overheid over verschenen, en met de regelmatige meldingen van reactoren die stilgelegd worden, is er toch een zekere mate van ongerustheid.

Het omstandige advies ga ik hier niet delen - dat is enkel voor mijn bedrijven :-D - maar ik ga hier wel even enkele belangrijke aandachtspunten weergeven.Het principe is dus dat je, door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen,  ervoor zorgt dat de schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt. 
Het teveel aan jodium (niet-radioactief en radioactief) plast je snel uit. Na inname blijf je minstens 24 uur beschermd.

Enkele kritische kanttekeningen hierbij (die ik niet zo expliciet in mijn omstandig advies weergeef als hieronder):

1 Het juiste moment

Het ideale moment om je jodiumpil in te nemen is twee uur vóór de blootstelling aan radioactief jodium in de lucht. Investeer dus in een degelijke glazen bol, en raadpleeg deze regelmatig.


2 De volledige bescherming

De pil beschermt enkel tegen radioactief jodium. Niet tegen alle andere radioactieve shit die er in de lucht zou hangen.


3 De bijwerkingen

Bij personen boven de 40 jaar is de schildklier nogal eens ontregeld, en kunnen de jodiumpillen ongewenste neveneffecten hebben, zoals hartproblemen. Je hebt als 40-plusser dus meer gezondheidsrisico door het nemen van de pillen dan kans op het eventueel later ontwikkelen van schildklierkanker.Enfin, de conclusie van het officiële advies dan

De overheid adviseert dat op zijn minst bedrijven in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie jodiumtabletten in huis halen.
Om te bepalen hoeveel precies, kan men gebruik maken van het online hulpformulier

Belangrijker is een goede voorbereiding:
Informeer je over het nucleair risico en de juiste reflexen bij een nucleair ongeval.
Hou je intern noodplan up-to-date en oefen het regelmatig.
Schrijf je in op BE-Alert. Zo ben je meteen op de hoogte bij een noodsituatie.
Volg de sociale mediakanalen van je gemeente, gouverneur of het Crisiscentrum.


Maar tot slot wil ik je niet dit nuttige instructiefilmpje van De Ideale Wereld onthouden.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m