De laatste maanden krijg ik regelmatig vragen van ondernemingen over het al dan niet preventief ter beschikking stellen van jodiumtabletten.
Hier is namelijk een tijdje terug een communicatie van de overheid over verschenen, en met de regelmatige meldingen van reactoren die stilgelegd worden, is er toch een zekere mate van ongerustheid.
Het omstandige advies ga ik hier niet delen - dat is enkel voor mijn bedrijven :-D - maar ik ga hier wel even enkele belangrijke aandachtspunten weergeven.
Het principe is dus dat je, door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen, ervoor zorgt dat de schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt.
Het teveel aan jodium (niet-radioactief en radioactief) plast je snel uit. Na inname blijf je minstens 24 uur beschermd.
Enkele kritische kanttekeningen hierbij (die ik niet zo expliciet in mijn omstandig advies weergeef als hieronder):
1 Het juiste moment
Het ideale moment om je jodiumpil in te nemen is twee uur vóór de blootstelling aan radioactief jodium in de lucht. Investeer dus in een degelijke glazen bol, en raadpleeg deze regelmatig.
2 De volledige bescherming
De pil beschermt enkel tegen radioactief jodium. Niet tegen alle andere radioactieve shit die er in de lucht zou hangen.
3 De bijwerkingen
Bij personen boven de 40 jaar is de schildklier nogal eens ontregeld, en kunnen de jodiumpillen ongewenste neveneffecten hebben, zoals hartproblemen. Je hebt als 40-plusser dus meer gezondheidsrisico door het nemen van de pillen dan kans op het eventueel later ontwikkelen van schildklierkanker.
Enfin, de conclusie van het officiële advies dan
De overheid adviseert dat op zijn minst bedrijven in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie jodiumtabletten in huis halen.
Om te bepalen hoeveel precies, kan men gebruik maken van het online hulpformulier.
Belangrijker is een goede voorbereiding:
• Informeer je over het nucleair risico en de juiste reflexen bij een nucleair ongeval.
• Hou je intern noodplan up-to-date en oefen het regelmatig.
• Schrijf je in op BE-Alert. Zo ben je meteen op de hoogte bij een noodsituatie.
• Volg de sociale mediakanalen van je gemeente, gouverneur of het Crisiscentrum.
Maar tot slot wil ik je niet dit nuttige instructiefilmpje van De Ideale Wereld onthouden.