Doorgaan naar hoofdcontent

Stand van zaken - de halfjaarlijkse review

Het jaar is al halfweg! Zoals het beroemde gezegde gaat: Time flies like an arrow*. Tijd om mijn jaardoelen nog eens grondig onder de loep te nemen.


In februari had ik al een stand van zaken gegeven; ik stond toen wat achter met het aantal artikels dat ik geschreven had, en het aantal gelezen boeken . I'm happy to say dat ik momenteel één artikel vóór sta op schema (41 van de 80), en ook 20 boeken vóór (80 van de 120**). Ik sta nu wel licht achter op het aantal uren schrijven (2), en ik heb ook iets teveel gezondigd met calorierijke snacks (32 punten teveel). Maar geen achterstand die ik niet op enkele dagen kan bijwerken.

Het geheim hierachter zit hem natuurlijk niet in halfjaarlijkse of zelfs maandelijkse reviews. Ik hou mezelf op schema door elke ochtend te kijken waar ik sta ten opzichte van mijn jaardoel, om te evalueren waar ik moet bijsturen. En aan het einde van elke week bepaal ik wat ik de volgende week (of maand) ga doen.

Wat ik bijvoorbeeld voorzien heb ter correctie van mijn achterstand:
- Doel schrijven: volgende week ga ik om half zes al naar het werk vertrekken, zodat ik elke dag dat extra half uur kan besteden aan schrijven aan een blogartikel of bijwerken van het dagboek met de belevenissen van onze dochters***.
- Doel punten (voeding): ik heb in mijn todolijst voor de volgende maand elke dag een aparte doelstelling toegevoegd, om die dag geen calorierijke snacks te eten. Ik wil een score halen van minstens 23 op 30.


Dat is waar het vaak misloopt bij goede voornemens, of op het werk bij projecten, deadlines en in het verlegde hiervan, evaluatiegesprekken. We besteden soms wel de nodige aandacht aan het klaar en duidelijk stellen van onze doelen, wat we willen bereiken, wanneer en hoe, maar we volgen te weinig tussentijds op, om tijdig bij te kunnen sturen.

Een volledig fictief voorbeeld van een werksetting.

Evaluatiegesprek voorjaar 2017. Leidinggevende: we gaan je (onder meer) evalueren op het aantal correct geregistreerde codes in het systeem, met een minimale benchmark van 70%, volgens parameters X en Y en blah blah blah. Werknemer: eh, ok. 
Evaluatiegesprek voorjaar 2018. Leidinggevende: je hebt in het voorbijgaande kalenderjaar blijkbaar slechts in 30% van de gevallen correcte codes geregistreerd. Je hebt je jaardoelstellingen dus niet gehaald. Werknemer: oei, heb ik verkeerd geregistreerd?

Ja, dan ben je inderdaad niet goed bezig. Als leidinggevende, evenzeer als werknemer. Uiteraard heeft de werknemer een verantwoordelijkheid om correct te registreren; en bij twijfel, na te vragen of hij/zij het wel juist doet. Maar al te vaak wacht de leidinggevende tot het jaarlijkse evaluatiegesprek om feedback te geven. Tja, dan is het kalf al lang verdronken natuurlijk.

Enfin, dat alles even terzijde. Sta ik bij deze ook opnieuw maar 1,5 uur achter met schrijven...


* And fruit flies like a banana.
** Ik zit de laatste tijd zo vaak in de auto dat ik bijzonder veel tijd heb om audioboeken te beluisteren. Also, ik beluister ze nu op 1,75x normale snelheid.
*** Dat dagboek staat niet online, in case you're wondering :-).

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin