Doorgaan naar hoofdcontent

Stand van zaken - de halfjaarlijkse review

Het jaar is al halfweg! Zoals het beroemde gezegde gaat: Time flies like an arrow*. Tijd om mijn jaardoelen nog eens grondig onder de loep te nemen.


In februari had ik al een stand van zaken gegeven; ik stond toen wat achter met het aantal artikels dat ik geschreven had, en het aantal gelezen boeken . I'm happy to say dat ik momenteel één artikel vóór sta op schema (41 van de 80), en ook 20 boeken vóór (80 van de 120**). Ik sta nu wel licht achter op het aantal uren schrijven (2), en ik heb ook iets teveel gezondigd met calorierijke snacks (32 punten teveel). Maar geen achterstand die ik niet op enkele dagen kan bijwerken.

Het geheim hierachter zit hem natuurlijk niet in halfjaarlijkse of zelfs maandelijkse reviews. Ik hou mezelf op schema door elke ochtend te kijken waar ik sta ten opzichte van mijn jaardoel, om te evalueren waar ik moet bijsturen. En aan het einde van elke week bepaal ik wat ik de volgende week (of maand) ga doen.

Wat ik bijvoorbeeld voorzien heb ter correctie van mijn achterstand:
- Doel schrijven: volgende week ga ik om half zes al naar het werk vertrekken, zodat ik elke dag dat extra half uur kan besteden aan schrijven aan een blogartikel of bijwerken van het dagboek met de belevenissen van onze dochters***.
- Doel punten (voeding): ik heb in mijn todolijst voor de volgende maand elke dag een aparte doelstelling toegevoegd, om die dag geen calorierijke snacks te eten. Ik wil een score halen van minstens 23 op 30.


Dat is waar het vaak misloopt bij goede voornemens, of op het werk bij projecten, deadlines en in het verlegde hiervan, evaluatiegesprekken. We besteden soms wel de nodige aandacht aan het klaar en duidelijk stellen van onze doelen, wat we willen bereiken, wanneer en hoe, maar we volgen te weinig tussentijds op, om tijdig bij te kunnen sturen.

Een volledig fictief voorbeeld van een werksetting.

Evaluatiegesprek voorjaar 2017. Leidinggevende: we gaan je (onder meer) evalueren op het aantal correct geregistreerde codes in het systeem, met een minimale benchmark van 70%, volgens parameters X en Y en blah blah blah. Werknemer: eh, ok. 
Evaluatiegesprek voorjaar 2018. Leidinggevende: je hebt in het voorbijgaande kalenderjaar blijkbaar slechts in 30% van de gevallen correcte codes geregistreerd. Je hebt je jaardoelstellingen dus niet gehaald. Werknemer: oei, heb ik verkeerd geregistreerd?

Ja, dan ben je inderdaad niet goed bezig. Als leidinggevende, evenzeer als werknemer. Uiteraard heeft de werknemer een verantwoordelijkheid om correct te registreren; en bij twijfel, na te vragen of hij/zij het wel juist doet. Maar al te vaak wacht de leidinggevende tot het jaarlijkse evaluatiegesprek om feedback te geven. Tja, dan is het kalf al lang verdronken natuurlijk.

Enfin, dat alles even terzijde. Sta ik bij deze ook opnieuw maar 1,5 uur achter met schrijven...


* And fruit flies like a banana.
** Ik zit de laatste tijd zo vaak in de auto dat ik bijzonder veel tijd heb om audioboeken te beluisteren. Also, ik beluister ze nu op 1,75x normale snelheid.
*** Dat dagboek staat niet online, in case you're wondering :-).

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h