Met het jaareinde in aantocht even als tussendoortje een operationeel advies over re-integratie: wat doe je wanneer een re-integratietraject lopende is, maar je verandert van externe dienst? Moet het traject opnieuw gestart worden? Opnieuw beoordeeld? Wat als de arbeidsarts nog geen advies heeft geformuleerd? De algemene directie humanisering van de arbeid heeft er een officieel advies over gegeven, dat ik hier graag deel.
Er zijn grosso modo twee mogelijke scenario's.
1 Nog geen FRB
Eigenlijk is dit een no-brainer. De arbeidsarts heeft de werknemer dus wel al gezien op een re-integratieonderzoek, maar heeft nog geen advies opgesteld op een formulier voor de re-integratiebeoordeling (FRB).
Tja, je zou nog kunnen argumenteren dat de nieuwe arbeidsarts zich enkel baseert op de aanwezige informatie in het gezondheidsdossier, en aan de hand hiervan een advies opstelt. Maar je voelt al aan dat dit wringt: de arts gaat een advies opstellen zonder de werknemer zelf gesproken te hebben? Doesn't feel right.
Het advies van de HUA is dan ook als volgt: het is aangewezen om het re-integratietraject opnieuw op te starten bij de arbeidsarts van de nieuwe externe dienst.
2 Wel al een FRB
Ook hier kun je de aangewezen volgende stap al aanvoelen. De arbeidsarts van de vorige externe dienst heeft de werknemer gezien, heeft (indien nodig) overleg gepleegd met de behandelend arts van de werknemer en de adviserend arts van diens ziekenfonds, mogelijk ook nog een werkpostbezoek gedaan, en heeft op basis van dit alles een advies opgesteld dat gecommuniceerd is aan de werkgever en aan de werknemer via het formulier voor de re-integratiebeoordeling.
Wat zou de meerwaarde zijn om dit alles opnieuw te gaan doen? Uiteraard is dit niet nodig. Zo ook de HUA: het is niet nodig om het re-integratietraject opnieuw op te starten bij de arbeidsarts van de nieuwe externe dienst.
De HUA geeft wel bijkomend aan dat de (nieuwe) arbeidsarts wel kan deelnemen aan het overleg in de onderneming met het oog op het opstellen van een re-integratieplan. Daarvoor moet uiteraard het gezondheidsdossier mee zijn overgedragen, maar dat is eigenlijk maar vanzelfsprekend.
Dus ja, dit alles is niet zo contra-intuïtief, en als je je buikgevoel zou volgen, zou je wellicht tot dezelfde conclusies komen. Maar bij deze ben je voor dergelijke dossiers ook geruggensteund door een officieel advies van de HUA.