Doorgaan naar hoofdcontent

Het vallen van de bladeren

De dagen zijn aan het korten, de zomervakantie is nu al enkele weken achter de rug. De herfst is in aantocht, en dit alles heeft toch een zekere impact op het gemoed van de mensen.


Ik wil zeker niet veralgemenen, maar elk jaar merk ik dat rond deze periode (september-oktober) werknemers die op arbeidsgeneeskundig consult komen, prikkelbaarder zijn én dat collega's op het werk meer klagen. Ook dit jaar ervaar ik weer een opmerkelijke toename van het aantal klachten dat tot bij mij geraakt.

In de eerste maanden van het kalenderjaar zijn er ook wel gemoedswisselingen, maar dan zie je eerder wat depressieve mensen, een fenomeen dat beschreven staat als Seasonal Affective Disorder (en ik ben er zeker van dat men heeft gezocht tot men de juiste woorden had om "SAD" te vormen). Rond deze tijd vind ik dat men niet zozeer droevig is, maar wel langere tenen heeft.
"Het vallen van de bladeren," placht mijn grootmoeder te zeggen. Zij baatte destijds een winkel uit, en de periode na de zomer en vóór de feestdagen werd ze belaagd door knorrige klanten.
Ik vermoed dat sommige collega-huisartsen momenteel ook een stijgende trend ervaren van patiënten die in de wachtzaal ijsberen, en snedige opmerkingen maken over hoe lang ze hun beurt hebben moeten afwachten. En wellicht is er ook wel een aantal patiënten dat opmerkt dat hun anders zo opgewekte dokter nu met gefronste wenkbrauwen de bloeddruk afneemt, en met wat minder diplomatie dan gewoonlijk een opmerking maakt over de weer licht toegenomen omtrek van hun buik.
Mensen zijn sociale wezens, en zulk gedrag is besmettelijk. Een ongeduldige grimas wordt opgepikt en onbewust geïmiteerd, en een negatieve opmerking wordt met gelijke munt terugbetaald.
En nochtans, als je er even bij stilstaat, waar maken we ons toch druk om? Ja, je hebt weer eens wat langer in de file moeten staan. En ja, je hebt al zo vaak gezegd welke documenten ze moeten invullen, en weer zijn ze het vergeten. So what?
We leven in een tijd van langdurige vrede en welvaart, met zoveel om dankbaar voor te zijn. Wanneer de echt belangrijke dingen van het leven in orde zijn, hebben we de luxe om ons op te vreten over pietluttigheden.
Een bewezen remedie hiertegen is een dankbaarheidsdagboek. Maak elke avond vijf minuutjes vrij, en schrijf drie dingen op die de afgelopen dag gebeurd zijn en waar je dankbaar voor bent. Kleine dingetjes, en elke dag andere. Zoals die keer dat je wat langer in de file hebt moeten staan? Je bent dankbaar dat je wat langer naar muziek op de radio hebt kunnen luisteren. De patiënte die vergeten was om haar documenten in te vullen? Maar ze was zo blij dat je haar ermee hebt geholpen, je bent dankbaar voor de appreciatie.
Dus als je merkt dat je zelf wat korter van stof wordt: doe de oefening, en blijf het volhouden. En je zult merken: na verloop van tijd ga je zelf positiever om met de wereld om je heen, en krijg je meer appreciatie voor de kleurenpracht van de vallende bladeren.
Dit artikel is op 25 september 2019 verschenen als column in de Artsenkrant.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn