Doorgaan naar hoofdcontent

Het vallen van de bladeren

De dagen zijn aan het korten, de zomervakantie is nu al enkele weken achter de rug. De herfst is in aantocht, en dit alles heeft toch een zekere impact op het gemoed van de mensen.


Ik wil zeker niet veralgemenen, maar elk jaar merk ik dat rond deze periode (september-oktober) werknemers die op arbeidsgeneeskundig consult komen, prikkelbaarder zijn én dat collega's op het werk meer klagen. Ook dit jaar ervaar ik weer een opmerkelijke toename van het aantal klachten dat tot bij mij geraakt.

In de eerste maanden van het kalenderjaar zijn er ook wel gemoedswisselingen, maar dan zie je eerder wat depressieve mensen, een fenomeen dat beschreven staat als Seasonal Affective Disorder (en ik ben er zeker van dat men heeft gezocht tot men de juiste woorden had om "SAD" te vormen). Rond deze tijd vind ik dat men niet zozeer droevig is, maar wel langere tenen heeft.
"Het vallen van de bladeren," placht mijn grootmoeder te zeggen. Zij baatte destijds een winkel uit, en de periode na de zomer en vóór de feestdagen werd ze belaagd door knorrige klanten.
Ik vermoed dat sommige collega-huisartsen momenteel ook een stijgende trend ervaren van patiënten die in de wachtzaal ijsberen, en snedige opmerkingen maken over hoe lang ze hun beurt hebben moeten afwachten. En wellicht is er ook wel een aantal patiënten dat opmerkt dat hun anders zo opgewekte dokter nu met gefronste wenkbrauwen de bloeddruk afneemt, en met wat minder diplomatie dan gewoonlijk een opmerking maakt over de weer licht toegenomen omtrek van hun buik.
Mensen zijn sociale wezens, en zulk gedrag is besmettelijk. Een ongeduldige grimas wordt opgepikt en onbewust geïmiteerd, en een negatieve opmerking wordt met gelijke munt terugbetaald.
En nochtans, als je er even bij stilstaat, waar maken we ons toch druk om? Ja, je hebt weer eens wat langer in de file moeten staan. En ja, je hebt al zo vaak gezegd welke documenten ze moeten invullen, en weer zijn ze het vergeten. So what?
We leven in een tijd van langdurige vrede en welvaart, met zoveel om dankbaar voor te zijn. Wanneer de echt belangrijke dingen van het leven in orde zijn, hebben we de luxe om ons op te vreten over pietluttigheden.
Een bewezen remedie hiertegen is een dankbaarheidsdagboek. Maak elke avond vijf minuutjes vrij, en schrijf drie dingen op die de afgelopen dag gebeurd zijn en waar je dankbaar voor bent. Kleine dingetjes, en elke dag andere. Zoals die keer dat je wat langer in de file hebt moeten staan? Je bent dankbaar dat je wat langer naar muziek op de radio hebt kunnen luisteren. De patiënte die vergeten was om haar documenten in te vullen? Maar ze was zo blij dat je haar ermee hebt geholpen, je bent dankbaar voor de appreciatie.
Dus als je merkt dat je zelf wat korter van stof wordt: doe de oefening, en blijf het volhouden. En je zult merken: na verloop van tijd ga je zelf positiever om met de wereld om je heen, en krijg je meer appreciatie voor de kleurenpracht van de vallende bladeren.
Dit artikel is op 25 september 2019 verschenen als column in de Artsenkrant.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal