Doorgaan naar hoofdcontent

Bereid je voor

Ik ga niet zeggen dat ik het druk heb, want iedereen heeft het tegenwoordig druk, zoals ik enkele maanden terug nog heb aangegeven.


Maar ik hou wel al een 7-tal jaar verschillende parameters consciëntieus bij, zoals het aantal stappen per dag, wat ik lees, wat ik eet, hoe ik slaap, etcetera (wat, obsessief? wat bedoel je?). En na enkele jaren beginnen je wel wat trends op te vallen.

Zo doe ik in de eerste weken van september gemiddeld opvallend minder stappen, lees ik minder, kom ik minder toe aan schrijven en slaap ik ook wat minder. De redenen hiervoor zijn duidelijk, dat ik nog wat vroeger begin te werken en dat het wat langer door blijft gaan. Mijn mailbox is ook voller, met boven de 200 mails per dag die binnen komen, en meer dan 100 uitgaande mails. Iedereen is uit vakantie, en problemen die op zomerreces waren, worden plots weer wakker.

Er zijn zo nog een aantal periodes in het jaar waarop mijn gemiddeldes naar omhoog of omlaag gaan. Op den duur kun je dit al voorspellen, en kun je je er ook wat op voorbereiden. Zo probeer ik voor mijn huidige jaardoel van 12.000 stappen per dag in de zomer al wat voorsprong te halen, omdat ik weet dat ik achterop ga raken in september. En zorg ik er voor om in de herfst al wat meer op mijn eten te letten, omdat ik in de laatste weken van het jaar steevast zondig.

Dergelijke preventeive acties geven een zeker comfort. Want je hebt niet altijd vat op je omgeving, maar je kunt er wel enigszins op anticiperen.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee