Doorgaan naar hoofdcontent

Bereid je voor

Ik ga niet zeggen dat ik het druk heb, want iedereen heeft het tegenwoordig druk, zoals ik enkele maanden terug nog heb aangegeven.


Maar ik hou wel al een 7-tal jaar verschillende parameters consciëntieus bij, zoals het aantal stappen per dag, wat ik lees, wat ik eet, hoe ik slaap, etcetera (wat, obsessief? wat bedoel je?). En na enkele jaren beginnen je wel wat trends op te vallen.

Zo doe ik in de eerste weken van september gemiddeld opvallend minder stappen, lees ik minder, kom ik minder toe aan schrijven en slaap ik ook wat minder. De redenen hiervoor zijn duidelijk, dat ik nog wat vroeger begin te werken en dat het wat langer door blijft gaan. Mijn mailbox is ook voller, met boven de 200 mails per dag die binnen komen, en meer dan 100 uitgaande mails. Iedereen is uit vakantie, en problemen die op zomerreces waren, worden plots weer wakker.

Er zijn zo nog een aantal periodes in het jaar waarop mijn gemiddeldes naar omhoog of omlaag gaan. Op den duur kun je dit al voorspellen, en kun je je er ook wat op voorbereiden. Zo probeer ik voor mijn huidige jaardoel van 12.000 stappen per dag in de zomer al wat voorsprong te halen, omdat ik weet dat ik achterop ga raken in september. En zorg ik er voor om in de herfst al wat meer op mijn eten te letten, omdat ik in de laatste weken van het jaar steevast zondig.

Dergelijke preventeive acties geven een zeker comfort. Want je hebt niet altijd vat op je omgeving, maar je kunt er wel enigszins op anticiperen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h