Doorgaan naar hoofdcontent

Corona - Advies voor zwangere vrouwen

Ik heb onderstaand advies al in drie talen gegeven, zowel aan werkgevers als aan individuele werkneemsters. Zal ik het hier ook eens delen voor collega's arbeidsartsen.
Based on what we now know, pregnant women do not have an increased risk of complications due to an infection with the new coronavirus SARS-Cov-2.
There are not yet many pregnant women who have contracted Covid-19, and those who did get it did not become very ill.
I do advise pregnant women to follow the general guidelines: stay away from people who cough or sneeze and wash your hands regularly.

If an employee feels that she could have a high individual risk for other reasons, I advise her to contact her gynecologist, who knows her medical file best, for an advice.


D'après ce que nous savons maintenant, les femmes enceintes n'ont pas de risque accru de complications dues à une infection par le nouveau coronavirus SARS-Cov-2.
Il n'y a pas encore beaucoup de femmes enceintes qui ont contracté Covid-19, et celles qui l'ont contracté ne sont pas tombées très malades.
Je conseille aux femmes enceintes de suivre les directives générales: éloignez-vous des personnes qui toussent ou éternuez et lavez-vous régulièrement les mains.

Si une employée estime qu'elle pourrait avoir un risque individuel élevé pour d'autres raisons, je lui conseille de contacter son gynécologue, qui connaît le mieux son dossier médical, pour un avis.


Op basis van wat we nu weten, hebben zwangere vrouwen geen verhoogd risico op complicaties als gevolg van een infectie met het nieuwe coronavirus SARS-Cov-2.
Er zijn nog niet veel zwangere vrouwen die Covid-19 hebben opgelopen en degenen die het hebben gekregen, werden niet erg ziek.
Ik raad zwangere vrouwen wel aan om de algemene richtlijnen te volgen: blijf uit de buurt van mensen die hoesten of niezen en was regelmatig uw handen.

Als de werkneemster denkt dat ze om andere redenen een hoog individueel risico zou kunnen hebben, dan raad ik haar aan om voor advies contact op te nemen met haar gynaecoloog, die haar medisch dossier het beste kent.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i