Doorgaan naar hoofdcontent

Corona - Advies voor zwangere vrouwen

Ik heb onderstaand advies al in drie talen gegeven, zowel aan werkgevers als aan individuele werkneemsters. Zal ik het hier ook eens delen voor collega's arbeidsartsen.




Based on what we now know, pregnant women do not have an increased risk of complications due to an infection with the new coronavirus SARS-Cov-2.
There are not yet many pregnant women who have contracted Covid-19, and those who did get it did not become very ill.
I do advise pregnant women to follow the general guidelines: stay away from people who cough or sneeze and wash your hands regularly.

If an employee feels that she could have a high individual risk for other reasons, I advise her to contact her gynecologist, who knows her medical file best, for an advice.


D'après ce que nous savons maintenant, les femmes enceintes n'ont pas de risque accru de complications dues à une infection par le nouveau coronavirus SARS-Cov-2.
Il n'y a pas encore beaucoup de femmes enceintes qui ont contracté Covid-19, et celles qui l'ont contracté ne sont pas tombées très malades.
Je conseille aux femmes enceintes de suivre les directives générales: éloignez-vous des personnes qui toussent ou éternuez et lavez-vous régulièrement les mains.

Si une employée estime qu'elle pourrait avoir un risque individuel élevé pour d'autres raisons, je lui conseille de contacter son gynécologue, qui connaît le mieux son dossier médical, pour un avis.


Op basis van wat we nu weten, hebben zwangere vrouwen geen verhoogd risico op complicaties als gevolg van een infectie met het nieuwe coronavirus SARS-Cov-2.
Er zijn nog niet veel zwangere vrouwen die Covid-19 hebben opgelopen en degenen die het hebben gekregen, werden niet erg ziek.
Ik raad zwangere vrouwen wel aan om de algemene richtlijnen te volgen: blijf uit de buurt van mensen die hoesten of niezen en was regelmatig uw handen.

Als de werkneemster denkt dat ze om andere redenen een hoog individueel risico zou kunnen hebben, dan raad ik haar aan om voor advies contact op te nemen met haar gynaecoloog, die haar medisch dossier het beste kent.

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels