Doorgaan naar hoofdcontent

Corona - Advies voor zwangere vrouwen

Ik heb onderstaand advies al in drie talen gegeven, zowel aan werkgevers als aan individuele werkneemsters. Zal ik het hier ook eens delen voor collega's arbeidsartsen.
Based on what we now know, pregnant women do not have an increased risk of complications due to an infection with the new coronavirus SARS-Cov-2.
There are not yet many pregnant women who have contracted Covid-19, and those who did get it did not become very ill.
I do advise pregnant women to follow the general guidelines: stay away from people who cough or sneeze and wash your hands regularly.

If an employee feels that she could have a high individual risk for other reasons, I advise her to contact her gynecologist, who knows her medical file best, for an advice.


D'après ce que nous savons maintenant, les femmes enceintes n'ont pas de risque accru de complications dues à une infection par le nouveau coronavirus SARS-Cov-2.
Il n'y a pas encore beaucoup de femmes enceintes qui ont contracté Covid-19, et celles qui l'ont contracté ne sont pas tombées très malades.
Je conseille aux femmes enceintes de suivre les directives générales: éloignez-vous des personnes qui toussent ou éternuez et lavez-vous régulièrement les mains.

Si une employée estime qu'elle pourrait avoir un risque individuel élevé pour d'autres raisons, je lui conseille de contacter son gynécologue, qui connaît le mieux son dossier médical, pour un avis.


Op basis van wat we nu weten, hebben zwangere vrouwen geen verhoogd risico op complicaties als gevolg van een infectie met het nieuwe coronavirus SARS-Cov-2.
Er zijn nog niet veel zwangere vrouwen die Covid-19 hebben opgelopen en degenen die het hebben gekregen, werden niet erg ziek.
Ik raad zwangere vrouwen wel aan om de algemene richtlijnen te volgen: blijf uit de buurt van mensen die hoesten of niezen en was regelmatig uw handen.

Als de werkneemster denkt dat ze om andere redenen een hoog individueel risico zou kunnen hebben, dan raad ik haar aan om voor advies contact op te nemen met haar gynaecoloog, die haar medisch dossier het beste kent.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m