Doorgaan naar hoofdcontent

Een werknemer heeft een coronavirusinfectie opgelopen. Wat moet je dan doen als bedrijf?

Behalve als je de laatste weken onder een steen hebt geleefd, weet je waar ik het over heb. 
In de komende weken gaan bedrijven steeds vaker ermee geconfronteerd worden: een werknemer heeft een coronavirusinfectie opgelopen. Wat moet je dan doen?

"Patient zero"

De werknemer zelf moet uiteraard thuisblijven. Je gaat best zijn/haar werkoppervlak extra ontsmetten (vaak is het virus na twee uur al dood, maar in sommige omstandigheden kan het meerdere dagen overleven).
Welke producten je hiervoor kunt gebruiken (ook voor de regelmatige reiniging van oppervlakten): dat leg ik op vrijdag 6 maart en woensdag 11 maart uit in de webinar van Attentia :-) (misschien dat ik er later nog een apart artikeltje aan ga besteden).

De hopelijk al voorziene algemene maatregelen dienen verder aangescherpt te worden (zoals geen handen geven, regelmatig handen wassen, conference calls voorzien wanneer mogelijk etc.).


Voor de omgeving van de werknemer zou ik het "ringprincipe" toepassen, naar analogie van een bevestigde tuberculosebesmetting.

Eerste ring

Nauwe contactpersonen die dagelijks dezelfde ruimte delen (rechtstreekse collega’s aan landschapsbureel, medependelaars).

Voor hen zou ik sowieso een persoonlijk contact voorzien (intern in de onderneming of via de arbeidsarts) met 

  • informatie over de besmetting
  • geruststelling (zoals ik in een linkedin post heb aangegeven, het gezondheidsrisico voor de doorsnee werknemer is echt heel klein)
  • advies arbeidshygiënische maatregelen (regelmatig wassen van de handen etc) en gedurende 14 dagen zelfmonitoren gezondheid (2x daags temperatuur meten, klinische symptomen volgen).


Werkgevers die echt geen risico willen nemen, kunnen nog een stapje verder gaan en deze groep werknemers telewerk laten verrichten, indien mogelijk natuurlijk. Je kunt de werknemers niet verplichten om in ziekteverlof te gaan (zie mijn eerder artikel hierover), maar je kunt wel proberen om een aanvraag tijdelijke overmacht te doen via de RVA (een artikel op hun website specifiek hierover zie link).

Tweede ring

Minder frequente contactpersonen (collega's op dezelfde verdieping, zelfde vergaderingen).

Hen gaat men uiteraard ook informeren over de besmetting, geruststellen, en het advies van arbeidshygiënische maatregelen + zelfmonitoren nog eens herhalen, maar hier volstaat een algemene interne communicatie.


Derde ring

Eerder zeldzame contacten (de overige werknemers van het bedrijf).

Zij kunnen via de algemene interne communicatie op de hoogte gebracht worden, geen bijkomende stappen nodig.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h