Doorgaan naar hoofdcontent

Een werknemer heeft een coronavirusinfectie opgelopen. Wat moet je dan doen als bedrijf?

Behalve als je de laatste weken onder een steen hebt geleefd, weet je waar ik het over heb. 
In de komende weken gaan bedrijven steeds vaker ermee geconfronteerd worden: een werknemer heeft een coronavirusinfectie opgelopen. Wat moet je dan doen?

"Patient zero"

De werknemer zelf moet uiteraard thuisblijven. Je gaat best zijn/haar werkoppervlak extra ontsmetten (vaak is het virus na twee uur al dood, maar in sommige omstandigheden kan het meerdere dagen overleven).
Welke producten je hiervoor kunt gebruiken (ook voor de regelmatige reiniging van oppervlakten): dat leg ik op vrijdag 6 maart en woensdag 11 maart uit in de webinar van Attentia :-) (misschien dat ik er later nog een apart artikeltje aan ga besteden).

De hopelijk al voorziene algemene maatregelen dienen verder aangescherpt te worden (zoals geen handen geven, regelmatig handen wassen, conference calls voorzien wanneer mogelijk etc.).


Voor de omgeving van de werknemer zou ik het "ringprincipe" toepassen, naar analogie van een bevestigde tuberculosebesmetting.

Eerste ring

Nauwe contactpersonen die dagelijks dezelfde ruimte delen (rechtstreekse collega’s aan landschapsbureel, medependelaars).

Voor hen zou ik sowieso een persoonlijk contact voorzien (intern in de onderneming of via de arbeidsarts) met 

  • informatie over de besmetting
  • geruststelling (zoals ik in een linkedin post heb aangegeven, het gezondheidsrisico voor de doorsnee werknemer is echt heel klein)
  • advies arbeidshygiënische maatregelen (regelmatig wassen van de handen etc) en gedurende 14 dagen zelfmonitoren gezondheid (2x daags temperatuur meten, klinische symptomen volgen).


Werkgevers die echt geen risico willen nemen, kunnen nog een stapje verder gaan en deze groep werknemers telewerk laten verrichten, indien mogelijk natuurlijk. Je kunt de werknemers niet verplichten om in ziekteverlof te gaan (zie mijn eerder artikel hierover), maar je kunt wel proberen om een aanvraag tijdelijke overmacht te doen via de RVA (een artikel op hun website specifiek hierover zie link).

Tweede ring

Minder frequente contactpersonen (collega's op dezelfde verdieping, zelfde vergaderingen).

Hen gaat men uiteraard ook informeren over de besmetting, geruststellen, en het advies van arbeidshygiënische maatregelen + zelfmonitoren nog eens herhalen, maar hier volstaat een algemene interne communicatie.


Derde ring

Eerder zeldzame contacten (de overige werknemers van het bedrijf).

Zij kunnen via de algemene interne communicatie op de hoogte gebracht worden, geen bijkomende stappen nodig.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...