Doorgaan naar hoofdcontent

Een werknemer heeft een coronavirusinfectie opgelopen. Wat moet je dan doen als bedrijf?

Behalve als je de laatste weken onder een steen hebt geleefd, weet je waar ik het over heb. 
In de komende weken gaan bedrijven steeds vaker ermee geconfronteerd worden: een werknemer heeft een coronavirusinfectie opgelopen. Wat moet je dan doen?

"Patient zero"

De werknemer zelf moet uiteraard thuisblijven. Je gaat best zijn/haar werkoppervlak extra ontsmetten (vaak is het virus na twee uur al dood, maar in sommige omstandigheden kan het meerdere dagen overleven).
Welke producten je hiervoor kunt gebruiken (ook voor de regelmatige reiniging van oppervlakten): dat leg ik op vrijdag 6 maart en woensdag 11 maart uit in de webinar van Attentia :-) (misschien dat ik er later nog een apart artikeltje aan ga besteden).

De hopelijk al voorziene algemene maatregelen dienen verder aangescherpt te worden (zoals geen handen geven, regelmatig handen wassen, conference calls voorzien wanneer mogelijk etc.).


Voor de omgeving van de werknemer zou ik het "ringprincipe" toepassen, naar analogie van een bevestigde tuberculosebesmetting.

Eerste ring

Nauwe contactpersonen die dagelijks dezelfde ruimte delen (rechtstreekse collega’s aan landschapsbureel, medependelaars).

Voor hen zou ik sowieso een persoonlijk contact voorzien (intern in de onderneming of via de arbeidsarts) met 

  • informatie over de besmetting
  • geruststelling (zoals ik in een linkedin post heb aangegeven, het gezondheidsrisico voor de doorsnee werknemer is echt heel klein)
  • advies arbeidshygiënische maatregelen (regelmatig wassen van de handen etc) en gedurende 14 dagen zelfmonitoren gezondheid (2x daags temperatuur meten, klinische symptomen volgen).


Werkgevers die echt geen risico willen nemen, kunnen nog een stapje verder gaan en deze groep werknemers telewerk laten verrichten, indien mogelijk natuurlijk. Je kunt de werknemers niet verplichten om in ziekteverlof te gaan (zie mijn eerder artikel hierover), maar je kunt wel proberen om een aanvraag tijdelijke overmacht te doen via de RVA (een artikel op hun website specifiek hierover zie link).

Tweede ring

Minder frequente contactpersonen (collega's op dezelfde verdieping, zelfde vergaderingen).

Hen gaat men uiteraard ook informeren over de besmetting, geruststellen, en het advies van arbeidshygiënische maatregelen + zelfmonitoren nog eens herhalen, maar hier volstaat een algemene interne communicatie.


Derde ring

Eerder zeldzame contacten (de overige werknemers van het bedrijf).

Zij kunnen via de algemene interne communicatie op de hoogte gebracht worden, geen bijkomende stappen nodig.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee