Doorgaan naar hoofdcontent

Februari: flitscontrole in de transportsector

De Sociale Inlichtingen- en OpsporingsDienst (SIOD) kondigt op hun website aan dat ze in februari 2023 flitscontroles zullen uitvoeren in de transportsector. SIOD heeft in dit kader ook een bijkomende checklist opgemaakt.


Naast de klassieke controles voeren de sociaal inspecteurs geregeld flitscontroles uit om inbreuken op de sociale wetgeving vast te stellen. Binnen de EU wordt dit gezien als een "best practice" met als bedoeling de compliance te verbeteren. Flitscontroles hebben met name voornamelijk een informatief en preventief karakter en worden voorafgaand op de website van de SIOD gepubliceerd en meegedeeld aan de sociale partners. Bij ernstige en/of herhaaldelijke inbreuken zal er evenwel worden geverbaliseerd.

In het kader van de uitvoering van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2023-2024, wordt in februari 2023 een nationale flitscontrole in de transportsector voorzien. SIOD heeft hiervoor een bijkomende checklist opgemaakt (zie link). Deze checklist is opgesteld in aansluiting op het Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Carwashes, dat meer duidelijkheid en transparantie garandeert aan werkgevers en werknemers. Het moet hen tevens in de gelegenheid stellen om een vorm van zelfcontrole uit te voeren.


In juli 2022 is bijvoorbeeld de horecasector al aan de beurt geweest. 105 ondernemingen, 276 werknemers en 94 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 49 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 26 DIMONA inbreuken, 16 inbreuken op deeltijdse arbeid, en 87 inbreuken op werkloosheid. 35 ondernemingen kregen een Pro-Justitia, 7 kwamen er met een waarschuwing vanaf; voor de overige ondernemingen waren er geen verdere gevolgen.

In september 2022 volgde de land – en tuinbouwsector: 48 ondernemingen, 365 werknemers en 38 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 18 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 7 DIMONA inbreuken, 3 inbreuken op deeltijdse arbeid, en 2 inbreuken op werkloosheid. 7 ondernemingen kregen een Pro-Justitia, 2 kwamen er met een waarschuwing vanaf; voor de overige ondernemingen waren er geen verdere gevolgen.

En in november 2022 werden de grootsteden en carwash onder de loep genomen. 30 ondernemingen, 49 werknemers en 26 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 18 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 6 DIMONA inbreuken, 10 inbreuken op deeltijdse arbeid, 6 inbreuken op illegale arbeid, 1 inbreuk op sociale zekerheid en 1 inbreuk op werkloosheid. 22 Pro-Justitia's werden opgesteld, 2 bedrijven kwamen er met een waarschuwing vanaf.


Op de website van de SIOD staat ook uitgelegd wat de bevoegdheden zijn van de sociaal inspecteur, waarover vragen gesteld kunnen worden aan de werkgever of aan de verantwoordelijke als de werkgever zelf afwezig is, wat met gelegenheidswerknemers, en waarover kunnen vragen gesteld worden aan de werknemer. Met al deze informatie kunnen de betrokken werkgevers zich al goed voorbereiden op een eventueel bezoek.



En ik geef het alvast mee: hier is de volledige lijst van de voorziene flitscontroles in 2023 en 2024:
  • Februari 2023: transportsector
  • April 2023: bouwsector (incl. elektrotechniek en metaal)
  • Juni 2023: horeca
  • Augustus 2023: schoonmaaksector
  • Oktober 2023: groene sectoren
  • December 2023: vleessector
  • Januari 2024: grootsteden (incl. carwash)
  • Maart 2024: verhuissector
  • Mei 2024: transportsector
  • Juli 2024: bewaking
  • September 2024: groene sectoren
  • November 2024: bouwsector (incl. elektrotechniek en metaal)

Bron

SIOD Flitscontroles


Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn