Doorgaan naar hoofdcontent

Februari: flitscontrole in de transportsector

De Sociale Inlichtingen- en OpsporingsDienst (SIOD) kondigt op hun website aan dat ze in februari 2023 flitscontroles zullen uitvoeren in de transportsector. SIOD heeft in dit kader ook een bijkomende checklist opgemaakt.


Naast de klassieke controles voeren de sociaal inspecteurs geregeld flitscontroles uit om inbreuken op de sociale wetgeving vast te stellen. Binnen de EU wordt dit gezien als een "best practice" met als bedoeling de compliance te verbeteren. Flitscontroles hebben met name voornamelijk een informatief en preventief karakter en worden voorafgaand op de website van de SIOD gepubliceerd en meegedeeld aan de sociale partners. Bij ernstige en/of herhaaldelijke inbreuken zal er evenwel worden geverbaliseerd.

In het kader van de uitvoering van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2023-2024, wordt in februari 2023 een nationale flitscontrole in de transportsector voorzien. SIOD heeft hiervoor een bijkomende checklist opgemaakt (zie link). Deze checklist is opgesteld in aansluiting op het Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Carwashes, dat meer duidelijkheid en transparantie garandeert aan werkgevers en werknemers. Het moet hen tevens in de gelegenheid stellen om een vorm van zelfcontrole uit te voeren.


In juli 2022 is bijvoorbeeld de horecasector al aan de beurt geweest. 105 ondernemingen, 276 werknemers en 94 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 49 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 26 DIMONA inbreuken, 16 inbreuken op deeltijdse arbeid, en 87 inbreuken op werkloosheid. 35 ondernemingen kregen een Pro-Justitia, 7 kwamen er met een waarschuwing vanaf; voor de overige ondernemingen waren er geen verdere gevolgen.

In september 2022 volgde de land – en tuinbouwsector: 48 ondernemingen, 365 werknemers en 38 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 18 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 7 DIMONA inbreuken, 3 inbreuken op deeltijdse arbeid, en 2 inbreuken op werkloosheid. 7 ondernemingen kregen een Pro-Justitia, 2 kwamen er met een waarschuwing vanaf; voor de overige ondernemingen waren er geen verdere gevolgen.

En in november 2022 werden de grootsteden en carwash onder de loep genomen. 30 ondernemingen, 49 werknemers en 26 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 18 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 6 DIMONA inbreuken, 10 inbreuken op deeltijdse arbeid, 6 inbreuken op illegale arbeid, 1 inbreuk op sociale zekerheid en 1 inbreuk op werkloosheid. 22 Pro-Justitia's werden opgesteld, 2 bedrijven kwamen er met een waarschuwing vanaf.


Op de website van de SIOD staat ook uitgelegd wat de bevoegdheden zijn van de sociaal inspecteur, waarover vragen gesteld kunnen worden aan de werkgever of aan de verantwoordelijke als de werkgever zelf afwezig is, wat met gelegenheidswerknemers, en waarover kunnen vragen gesteld worden aan de werknemer. Met al deze informatie kunnen de betrokken werkgevers zich al goed voorbereiden op een eventueel bezoek.En ik geef het alvast mee: hier is de volledige lijst van de voorziene flitscontroles in 2023 en 2024:
 • Februari 2023: transportsector
 • April 2023: bouwsector (incl. elektrotechniek en metaal)
 • Juni 2023: horeca
 • Augustus 2023: schoonmaaksector
 • Oktober 2023: groene sectoren
 • December 2023: vleessector
 • Januari 2024: grootsteden (incl. carwash)
 • Maart 2024: verhuissector
 • Mei 2024: transportsector
 • Juli 2024: bewaking
 • September 2024: groene sectoren
 • November 2024: bouwsector (incl. elektrotechniek en metaal)

Bron

SIOD Flitscontroles


Populaire posts van deze blog

Hoe je duizenden euro's op je boodschappen kunt besparen: Een gedetailleerd overzicht van mijn uitgaven en tips om te besparen

Op de eerste dag van het nieuwe jaar werk ik aan mijn Excelbestand dat al mijn doelstellingen en data bevat. Ik maak een definitieve stand van zaken op van het voorgaande jaar, en maak de grafieken en tabellen klaar voor het nieuwe kalenderjaar. De tellers staan weer op nul. Welke targets wil ik dit jaar halen? Dit werkt voor mij. Al 15 jaar houd ik een Excelbestand bij; ik heb het daar wel al een aantal keer over gehad op mijn blog. Mijn doelstellingen wijzigen wel in de loop der jaren, maar de SMART aanpak blijft hetzelfde.  Ik heb het al gehad over de boeken die ik lees , de stappen die ik zet , de calorieën die ik eet en de artikels die ik schrijf , maar zal ik het nu eens hebben over de boodschappen.  In 2014 ben ik gestart met het bijhouden van de uitgaven van voeding volgens de systematiek van de FOD Economie. Die gebruikt de onderstaande onderverdeling:  20111 Brood en graanproducten 20112 Vlees 20113 Vis en schaaldieren 20114 Melk, kaas, eieren 20115 Eetbare oliën e

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i