Doorgaan naar hoofdcontent

Februari: flitscontrole in de transportsector

De Sociale Inlichtingen- en OpsporingsDienst (SIOD) kondigt op hun website aan dat ze in februari 2023 flitscontroles zullen uitvoeren in de transportsector. SIOD heeft in dit kader ook een bijkomende checklist opgemaakt.


Naast de klassieke controles voeren de sociaal inspecteurs geregeld flitscontroles uit om inbreuken op de sociale wetgeving vast te stellen. Binnen de EU wordt dit gezien als een "best practice" met als bedoeling de compliance te verbeteren. Flitscontroles hebben met name voornamelijk een informatief en preventief karakter en worden voorafgaand op de website van de SIOD gepubliceerd en meegedeeld aan de sociale partners. Bij ernstige en/of herhaaldelijke inbreuken zal er evenwel worden geverbaliseerd.

In het kader van de uitvoering van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2023-2024, wordt in februari 2023 een nationale flitscontrole in de transportsector voorzien. SIOD heeft hiervoor een bijkomende checklist opgemaakt (zie link). Deze checklist is opgesteld in aansluiting op het Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Carwashes, dat meer duidelijkheid en transparantie garandeert aan werkgevers en werknemers. Het moet hen tevens in de gelegenheid stellen om een vorm van zelfcontrole uit te voeren.


In juli 2022 is bijvoorbeeld de horecasector al aan de beurt geweest. 105 ondernemingen, 276 werknemers en 94 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 49 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 26 DIMONA inbreuken, 16 inbreuken op deeltijdse arbeid, en 87 inbreuken op werkloosheid. 35 ondernemingen kregen een Pro-Justitia, 7 kwamen er met een waarschuwing vanaf; voor de overige ondernemingen waren er geen verdere gevolgen.

In september 2022 volgde de land – en tuinbouwsector: 48 ondernemingen, 365 werknemers en 38 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 18 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 7 DIMONA inbreuken, 3 inbreuken op deeltijdse arbeid, en 2 inbreuken op werkloosheid. 7 ondernemingen kregen een Pro-Justitia, 2 kwamen er met een waarschuwing vanaf; voor de overige ondernemingen waren er geen verdere gevolgen.

En in november 2022 werden de grootsteden en carwash onder de loep genomen. 30 ondernemingen, 49 werknemers en 26 zelfstandigen kregen een flitscontrole. Hierbij werden 18 ondernemingen in inbreuk gesteld; waarvan 6 DIMONA inbreuken, 10 inbreuken op deeltijdse arbeid, 6 inbreuken op illegale arbeid, 1 inbreuk op sociale zekerheid en 1 inbreuk op werkloosheid. 22 Pro-Justitia's werden opgesteld, 2 bedrijven kwamen er met een waarschuwing vanaf.


Op de website van de SIOD staat ook uitgelegd wat de bevoegdheden zijn van de sociaal inspecteur, waarover vragen gesteld kunnen worden aan de werkgever of aan de verantwoordelijke als de werkgever zelf afwezig is, wat met gelegenheidswerknemers, en waarover kunnen vragen gesteld worden aan de werknemer. Met al deze informatie kunnen de betrokken werkgevers zich al goed voorbereiden op een eventueel bezoek.En ik geef het alvast mee: hier is de volledige lijst van de voorziene flitscontroles in 2023 en 2024:
 • Februari 2023: transportsector
 • April 2023: bouwsector (incl. elektrotechniek en metaal)
 • Juni 2023: horeca
 • Augustus 2023: schoonmaaksector
 • Oktober 2023: groene sectoren
 • December 2023: vleessector
 • Januari 2024: grootsteden (incl. carwash)
 • Maart 2024: verhuissector
 • Mei 2024: transportsector
 • Juli 2024: bewaking
 • September 2024: groene sectoren
 • November 2024: bouwsector (incl. elektrotechniek en metaal)

Bron

SIOD Flitscontroles


Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h