Doorgaan naar hoofdcontent

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt.


Groeiende behoefte aan bescherming

Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.

 

Opleiding en begeleiding

Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werknemers jaarlijks twee individuele gesprekken en een groepsgesprek bieden.

 

Ondersteuning voor ervaren huishoudhulpen

Huishoudhulpen die ouder zijn dan 50 kunnen nu optreden als mentor voor hun minder ervaren collega's. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun ervaring en kennis door te geven en tegelijkertijd hun eigen loopbaan iets te verlichten.

 

Zorg voor een veilige werkplek

Een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid van huishoudhulpen is de invoering van een verplicht voorafgaand bezoek aan de woning van elke nieuwe klant. Dit bezoek heeft als doel te controleren of de woning veilig is, of er geschikt materiaal aanwezig is en of de verwachte werkuren overeenkomen met de werkelijke werklast.

Daarnaast zal er een overeenkomst worden opgesteld tussen de klant en het erkende bedrijf, om de verantwoordelijkheden en verplichtingen jegens de huishoudhulpen duidelijk vast te leggen.

 

Sancties voor wangedrag

Klanten die zich niet naar behoren gedragen, riskeren uitsluiting van het gebruik van dienstencheques voor een periode van drie tot vijf jaar, afhankelijk van herhaald wangedrag. Er zijn echter zorgen geuit dat deze maatregelen sommige klanten ertoe kunnen aanzetten om te kiezen voor huishoudhulpen zonder de juiste papieren.

 

Gemengde reacties uit de politiek

Hoewel de ordonnantie met enthousiasme is ontvangen, heeft de oppositie zich onthouden van stemming. Sommigen zijn van mening dat de hervormingen onvoldoende toekomstperspectief bieden voor de sector en vrezen voor de financiële gevolgen voor kleinere dienstenchequebedrijven.

 

Bronnen:

Bruzz - Ordonnantie moet Brusselse huishoudhulpen beterbeschermen

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal