Doorgaan naar hoofdcontent

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt.


Groeiende behoefte aan bescherming

Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.

 

Opleiding en begeleiding

Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werknemers jaarlijks twee individuele gesprekken en een groepsgesprek bieden.

 

Ondersteuning voor ervaren huishoudhulpen

Huishoudhulpen die ouder zijn dan 50 kunnen nu optreden als mentor voor hun minder ervaren collega's. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun ervaring en kennis door te geven en tegelijkertijd hun eigen loopbaan iets te verlichten.

 

Zorg voor een veilige werkplek

Een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid van huishoudhulpen is de invoering van een verplicht voorafgaand bezoek aan de woning van elke nieuwe klant. Dit bezoek heeft als doel te controleren of de woning veilig is, of er geschikt materiaal aanwezig is en of de verwachte werkuren overeenkomen met de werkelijke werklast.

Daarnaast zal er een overeenkomst worden opgesteld tussen de klant en het erkende bedrijf, om de verantwoordelijkheden en verplichtingen jegens de huishoudhulpen duidelijk vast te leggen.

 

Sancties voor wangedrag

Klanten die zich niet naar behoren gedragen, riskeren uitsluiting van het gebruik van dienstencheques voor een periode van drie tot vijf jaar, afhankelijk van herhaald wangedrag. Er zijn echter zorgen geuit dat deze maatregelen sommige klanten ertoe kunnen aanzetten om te kiezen voor huishoudhulpen zonder de juiste papieren.

 

Gemengde reacties uit de politiek

Hoewel de ordonnantie met enthousiasme is ontvangen, heeft de oppositie zich onthouden van stemming. Sommigen zijn van mening dat de hervormingen onvoldoende toekomstperspectief bieden voor de sector en vrezen voor de financiële gevolgen voor kleinere dienstenchequebedrijven.

 

Bronnen:

Bruzz - Ordonnantie moet Brusselse huishoudhulpen beterbeschermen

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee