Doorgaan naar hoofdcontent

Het belang van leeftijdsinclusief leiderschap

Leeftijdsdiverse teams worden steeds gebruikelijker, met soms tot 35 jaar verschil tussen teamleden. Voor het welzijn en de motivatie van teams is een leiderschapsstijl die deze diversiteit erkent en waardeert essentieel. Een nieuw onderzoek belicht de opkomst van jonge leiders die oudere werknemers aansturen, de uitdagingen en voordelen hiervan en hoe een organisatie effectief leeftijdsinclusief leiderschap kan toepassen.

 

De generatieshift in leiderschap

De generatie geboren tussen 1980 en 1995, vaak aangeduid als “Millennials”, neemt steeds vaker leidinggevende posities in. Het is niet ongewoon dat zij teams leiden met leden die veel ouder zijn dan zijzelf. Deze generatiebrede verandering brengt unieke uitdagingen en kansen met zich mee. Leeftijdsinclusief leiderschap is hierbij essentieel om motivatie en samenwerking te bevorderen. Dit benadrukt onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Antwerp Management School, gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. De resultaten zijn gebaseerd op een mix van vragenlijsten en online experimenten, waarbij de percepties van werknemers centraal stonden.


Afbeelding: Sociale generaties in de Westerse wereld. Bron: Wikipedia.

 

Voordelen en uitdagingen van leeftijdsdiversiteit

Ondanks mogelijke struikelblokken zoals generatiekloven of misverstanden, heeft leeftijdsdiversiteit bewezen voordelen. Verschillende generaties brengen een mix van vaardigheden en kennis mee. Deze variatie kan bijdragen aan een sterke intrinsieke motivatie, waarbij werknemers authentiek plezier en interesse in hun werk ervaren. Leeftijdsinclusief leiderschap speelt een sleutelrol in het bevorderen van deze intrinsieke motivatie.

 

Aandacht voor leeftijdsverschillen

Een bewustzijn van leeftijdsverschillen, vooral tussen managers en hun teams, is essentieel. Grote leeftijdsverschillen kunnen communicatie en integratie belemmeren. Dit kan leiden tot gevoelens van uitsluiting of onderwaardering. Een leeftijdsinclusieve aanpak waarbij alle werknemers worden gewaardeerd om hun unieke bijdragen kan dit tegenwicht bieden.

 

Praktische stappen naar leeftijdsinclusiviteit

Voor organisaties die streven naar leeftijdsinclusief leiderschap, zijn er enkele concrete acties om te overwegen:

  1. Bevorder tweerichtingscommunicatie tussen generaties.
  2. Waardeer en erken iedereen, ongeacht hun leeftijd.
  3. Creëer een open omgeving waarin alle stemmen worden gehoord.
  4. Wees een rolmodel voor inclusiviteit en diversiteit.

 

Het onderzoek onderstreept het belang van leeftijdsinclusief leiderschap en biedt praktische richtlijnen voor organisaties.


Bronnen:

ZigZagHR - Waarom leeftijdsinclusief leiderschap een must is

AMS - Leeftijdsdiversiteit op werkplek, do's en dont's

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee