Doorgaan naar hoofdcontent

Doel van 365 artikelen behaald

Ik heb mijn jaardoelstelling gehaald. Ik had me begin dit jaar aanvankelijk voorgenomen om 350 artikelen te schrijven. Dat leek mij een haalbare doelstelling, omdat ik in 2022 304 artikelen heb gepend. Daarmee had ik mijn  initiële doelstelling van 250 ruimschoots overschreden. Dus dacht ik, 350 zal ook wel gaan. Ik kon het niet laten om de lat nét iets hoger te leggen. Dus, waarom niet voor elke dag van het jaar een artikel? Voilà, 365 werd het nieuwe magische getal.


De meeste van mijn stukken zijn kort, voornamelijk nieuwsartikelen. Deze kosten minder tijd dan diepgaande opiniestukken. Aan de andere kant, nogal wat hiervan zijn samenvattingen van een uitgebreider document, dat ik dan ook wel eerst moet lezen. En ik heb ook een paar zwaargewichten geschreven, zoals een artikel van meer dan 50.000 karakters over gevaarlijke geneesmiddelen voor EU-OSHA. Maar gemiddeld kom ik uit op zo'n 7.000 karakters per stuk, een kleine twee A4 pagina's.

Nu, bij artikel 365 (dit dus 😁), heb ik mijn doel bereikt. En wat denk je? Ik heb er momenteel meer dan tien in de wachtrij staan. Dus ik kon het niet laten om mijn doel steeds bij te stellen: van 370 naar 380, en uiteindelijk 390. Op een gegeven moment droomde ik zelfs van 400. Maar laten we eerlijk zijn, dat wordt krap.

Toen drong het tot me door: ben ik te streng voor mezelf? Wanneer is het genoeg? Begrijp me niet verkeerd, ik schrijf met passie, het geeft me energie. Elke vroege ochtend, 's avonds en elk weekend ben ik aan het tikken. Maar het constant verhogen van mijn doelen is misschien toch niet zo gezond.

Dus nu ik mijn doel van 365 artikelen heb bereikt, is het tijd om dat te vieren. Dit artikel is mijn manier om een beetje op te scheppen en die overwinning te markeren. Voor het komende jaar neem ik me alvast voor om wat milder te zijn voor mezelf en de successen te vieren.

Laat ik afsluiten met een spreuk die mijn vader vaak gebruikt in zijn boeken, van Verinus: "Fine coronato nobilitatur opus." Met ook de Nederlandse versie (uit Frans T'Serstevens, Schat van zedespreuken en lessen. Brussel, 1755): 

Van een begonnen werk is 't licht wat lof te halen, 

Maar als 't voltrokken is, mag men eerst zegepralen.

Precies wat ik ga doen: zegepralen, want dit werk is volbracht!

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...