Doorgaan naar hoofdcontent

Verpleegkundige consultaties, ook in arbeidsgeneeskunde

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) beveelt op basis van een nieuwe studie aan om verpleegkundigen in te zetten voor consultaties. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke werkt aan een wetsontwerp. Ook voor arbeidsgeneeskundige consultaties is dit advies relevant.


De uitdaging van vergrijzing en chronische Ziekten

De vergrijzing en de toename van chronische ziekten brengen complexe zorgvragen met zich mee. Ons huidige gezondheidszorgsysteem is niet optimaal afgestemd op de complexe en langdurige gezondheidsproblemen van de hedendaagse patiëntenpopulatie. Een herverdeling van taken, zoals de inzet van verpleegkundigen voor bepaalde consultaties, kan professionals ontlasten en bijdragen aan een efficiëntere zorg. Verpleegkundige consultaties spelen in verschillende landen al een rol in het ondersteunen van patiënten bij het beheer van hun ziekten, het gebruik van medische hulpmiddelen en het verhogen van hun zelfredzaamheid.

 

Onderzoek en resultaten

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar verpleegkundige consultaties. De resultaten wijzen op de effectiviteit en veiligheid van deze praktijk, en benadrukken de noodzaak van een multidisciplinaire aanpak en integratie in de gezondheidszorg. Voor de effectieve implementatie van verpleegkundige consultaties is een flexibelere wetgeving nodig, evenals duidelijke afspraken binnen de gezondheidszorg. Vertrouwen vanuit zowel zorgverleners als patiënten is essentieel voor het succes van deze verandering.

 

De evoluerende rol van verpleegkundigen in arbeidsgeneeskunde

Dit vraagt echter om een duidelijk kader en integratie met andere zorgberoepen.

Ook het arbeidsgeneeskundige gezondheidstoezicht bevindt zich in een transformatiefase. Waar periodieke controles voorheen voornamelijk bij de arbeidsarts lagen, nemen nu verpleegkundigen deze taak steeds vaker op zich. De traditionele aanpak verandert, met de meest recente wetswijziging in 2019 die “aanvullende medische handelingen” door verpleegkundigen heeft geïntroduceerd.

 

Het tekort aan arbeidsartsen noopt tot een gerichte inzet, waarbij zij zich moeten kunnen concentreren op gerichte, niet-periodieke consultaties. Re-integratie wordt hierbij steeds belangrijker, gezien het toenemende ziekteverzuim. Verpleegkundigen nemen steeds vaker consultatieve taken over, een trend die internationaal positieve resultaten oplevert. Studies tonen aan dat verpleegkundige consultaties vaak gelijkwaardig zijn aan die van artsen. Bovendien kunnen hierdoor de arbeidsartsen vrijgemaakt worden om zowel individuele gevallen als grotere, collectieve gezondheidspatronen in de gaten te houden.


Bronnen:

KCE - Verpleegkundige consultaties voor patiënten met complexe aandoeningen 

News.Belgium - Consultaties door verpleegkundigen, een activiteit die verder moet ontwikkeld worden! 

VRT NWS - Binnenkort op consultatie bij een verpleegkundige? "Hun takenpakket moet worden uitgebreid"

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...