Doorgaan naar hoofdcontent

De valse ontvoering

De ontvoering in Willebroek blijkt dus verzonnen. Het is uiteraard maar al te gemakkelijk om het na te feiten te zeggen, maar: I knew it all along*. De statistische onwaarschijnlijkheid nog buiten beschouwing gelaten, vond ik het verhaal een te hoog Hollywood-gehalte hebben.


Statistische onwaarschijnlijkheid?

We zijn als volk nog niet helemaal over ons gezamenlijk Dutroux-trauma heen, het is uiteindelijk nog maar twintig jaar geleden gebeurd (okee, ik heb dat moeten googelen, en het blijkt van langer geleden dan ik dacht; maar toch). Maar ontvoeringen door wildvreemden gebeuren nu eenmaal niet zo vaak.

In een artikel van Slate uit 2007 geeft men een aantal statistieken voor de Verenigde Staten. Van al de verdwenen kinderen op een jaar waren 203.900 familie-ontvoeringen, 58.200 waren ontvoeringen door vrienden of kennissen, en slechts 115 waren de "klassieke" kidnappings, zoals die van Willebroek zou geweest zijn. Dat is dus 0,04% van het totaal.

In 2011 waren er volgens een artikel in de Knack in België 521 geregistreerde ontvoeringen van minderjarigen in België, en dat was het hoogste aantal sinds 2007. Er was geen concrete onderverdeling qua cijfers, maar wanneer ik die van de Verenigde Staten extrapoleer, kom ik uit op één ontvoering in België door een wildvreemde om de vijf jaar. Dus zeker niet ondenkbaar, maar wel onwaarschijnlijk.

Ik ben wel blij dat de politie de getuigenis van het meisje au sérieux genomen heeft, en met man en macht gezocht heeft naar de vermeende kidnapper. Beter een false positive dan een false negative.

* Misschien moet ik, voordat het te laat is, er ook eens over uitweiden waarom ik denk dat Elon Musk een moderne Howard Hughes is, en waarom dat geen goede zaak is (ondanks diens faam, was het een mislukte zakenman).

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski