Doorgaan naar hoofdcontent

Draag comfortabele schoenen

Dat gezondheidsadvies heb ik opgepikt in The End of Illness van David B. Agus, MD. De constante lokale fysieke stress die oncomfortabele schoenen geven, zouden leiden tot een (niet uitgesproken, maar desalniettemin aanwezige) chronische inflammatoire reactie. De energie die je lichaam hieraan besteedt, kan het niet aanwenden om andere agressors te bestrijden.

Ik zie hier wel de logica van in. Het geeft de term “killer heels” alleszins een nieuwe dimensie.
Misschien vind ik de comfortabele-schoenen-hypothese wel aantrekkelijk als concept, omdat ik deze raad zelf al verschillende jaren in de praktijk breng. Ik heb namelijk een aantal jaar geleden een heel comfortabel paar schoenen gevonden; het model wordt zelfs aan diabetespatiënten aangeraden.
Ik heb uiteindelijk zes paar van deze schoenen gekocht. Wanneer het ene paar versleten is, ga ik over op het volgende.
Een tijd terug heb ik toch eens een ander model uitgeprobeerd. Na één dag ben ik terug overgestapt op mijn vertrouwde schoeisel.
En ik heb met mijn huidige paar dit jaar alleen al meer dan 2,5 miljoen stappen gedaan, dus ze worden ook intensief gebruikt. Een degelijk paar schoenen lijkt me dus effectief een goede investering.
En de hypothese dat comfortabele schoenen ook de levenskwaliteit en misschien zelfs de levensverwachting verhoogt? Se non è vero, è ben trovato*.
*Als het niet waar is, is het wel goed gevonden.
 

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i