Doorgaan naar hoofdcontent

Re-integratie en het kafkaiaans kb

Waarom heb ik nog niets geschreven over het nakende KB Re-integratie? Ik zit namelijk in verschillende werkgroepen hierover. Waarom hou ik al die informatie voor mezelf?
Wel, om te beginnen moest ik beloven dat ik deze gevoelige informatie confidentieel zou houden, met de impliciete dreiging van verbanning naar Syrië, of erger nog, Nederland. Bovendien gaat het over ontwerp-KB’s die nog in volle ontwikkeling zijn. Dus het heeft weinig zin om de hele procedure al in detail te gaan beschrijven, wanneer het nog helemaal kan wijzigen. En ten slotte vind ik niet echt de tijd om dit met de nodige precisie en detail uit te schrijven.
Ondertussen begint het OKB wel langs alle kanten te lekken, en het advies van de Nationale Arbeidsraad over dit voorontwerp staat ook online. Bovendien heb ik een tijdje terug op mijn blog beloofd om wat minder in te zitten over mooi afgewerkte producten. Zoals de ondernemer en auteur Seth Godin het zei in “Linchpin: Are You Indispensable?”: Real artists ship! Dus what the hell, ik ga hier een half uur voor vrij maken en er iets over zeggen.
Waarom het KB?
Wel, er zijn (te)veel langdurig zieken. Wat veel geld kost. En het zijn tijden van besparing. Dus zoveel mogelijk werknemers moeten terug aan het werk. Er is ook veel in het nieuws geweest over de recente spectaculaire, exponentiële stijging van het aantal langdurig zieken, te wijten aan een algemene malaise in de maatschappij. Maar dat is eigenlijk een beetje bullshit. Mensen die vroeger “gewoon” op brugpensioen gingen bvb., gaan nu door een gewijzigde regelgeving langdurig in ziekteverlof. Dus het is voornamelijk een fictieve stijging.
Hoe gaat dit KB helpen?
Hoe langer je niet werkt, hoe kleiner de kans dat je effectief terug aan de slag gaat. Dus voorziet het KB dat in de eerste maanden van arbeidsongeschiktheid al actie genomen kan worden. De werknemer kan zelf een re-integratietraject aanvragen, eventueel via de huisarts. De adviserend arts kan het ook. Zelfs de werkgever kan (wel pas vanaf vier maanden arbeidsongeschiktheid) een re-integratietraject voor zijn zieke werknemer aanvragen. Werknemers die door medische beperkingen definitief niet meer aan de slag kunnen bij hun huidige werkgever, ook niet in een aangepaste functie, kunnen via de VDAB omgeschoold worden voor inschakeling in een andere job op de arbeidsmarkt.
Maar dat doen we nu toch al?
Gaat het KB effectief meer mensen aan het werk krijgen? Want werknemers die het werk willen hervatten, kunnen hiervoor al een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting aanvragen. Kunnen ze het werk niet meer aan en willen ze een omscholing, dan bestaat nu al de procedure medische overmacht. Dus wat, buiten veel (veel, veel, echt heel veel*) administratieve rompslomp, biedt het KB extra?
Als de werknemer geen zin heeft in een re-integratie, stopt het verhaal. De financiële stok achter de deur die aanvankelijk voorzien was voor de onwillige uitkeringsgerechtigden, is snel weer verwijderd.
En als de werkgever geen zin heeft, moet hij gewoon aangeven dat hij geen aangepast werk heeft. Ja, ik ga hier wat kort door de bocht, maar eigenlijk komt het daar wel op neer. Wat is bovendien de motivatie voor de werkgever? Na de eerste maand gewaarborgd loon heeft hij quasi geen kosten meer aan de zieke werknemer, wat anders kan uitvallen als hij een progressieve werkhervatting moet voorzien. En uiteraard zijn er visionaire werkgevers die hier wel voor openstaan. Maar zij doen dit nu al. Dus opnieuw, wat is de meerwaarde van het KB?
Okee, de werkgever kan nu ook een re-integratietraject aanvragen. Proactief stappen zetten naar een vernieuwde verwelkoming van je werknemer. Of eerder een eenvoudige manier om en masse je langdurig zieke werknemers van je loonlijst te schrappen? Want dat zie ik dus absoluut gaan gebeuren.
Wie gaat dat betalen?
Er is grote politieke druk om het KB zo snel mogelijk te laten verschijnen. Want de besparingen die verwacht worden door de invoering van het KB, zijn al voor een gedeelte voor dit jaar gebudgetteerd. Maar zelfs voor onze ministers staan tussen droom en daad nog wetten en praktische bezwaren. Het belangrijkste bezwaar dat de financiering van dit hele project nog steeds niet duidelijk is. Er moet overleg zijn tussen de bedrijfsarts en de adviserend arts, de behandelende arts, de werkgever en de werknemer. Fijn. Wie betaalt de tijd die hiervoor nodig is? De werkgever zal wellicht via de preventie-eenheden de rekening voor de bedrijfsarts ophoesten. Hier is al voorbereidend werk bezig, door het sleutelen aan de periodiciteit van de periodieke onderzoeken, waardoor meer tijd voor de bedrijfsarts wordt vrijgemaakt. Maar wie betaalt de tijd van de adviserende arts? Van de huisarts? In het nieuwe ontwerp-KB wordt hier nog steeds met geen woord over gerept.
En dan heb ik het nog niet eens over de ontwikkeling van het softwareplatform dat volgens het KB de informatie-uitwisseling tussen de verschillende artsen moet stroomlijnen. Welke codes worden gebruikt? Welk systeem? Hoe wordt deze medische informatie beveiligd?
Ik zou zo nog een tijdje door kunnen gaan, maar ik heb al genoeg gezeverd; time to ship it.
Ik ben alleszins benieuwd wat de nabije toekomst gaat brengen, er is nog veel werk aan de winkel. Misschien kunnen de betrokken kabinetten een aantal langdurig zieke werknemers laten herscholen om hier mee aan te werken…


*Ok, sinds de recentste versie van het ontwerp-KB kun je wel één "veel" weglaten.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...