Doorgaan naar hoofdcontent

Griepspuitjes: 2B or not 2B?

Het is binnen een aantal weken weer tijd voor het jaarlijks griepspuitje. Meestal begint men eind september al te vaccineren, maar aangezien het griepseizoen eigenlijk pas start in januari, heb je nog wel even tijd om het te laten zetten.

Maar welk spuitje moet je kiezen? Sinds vorig jaar is er namelijk naast het “traditionele” trivalente vaccin (met twee A-stammen en één B-stam; in België de keuze tussen Vaxigrip en Influvac S) ook een tetravalent vaccin (twee A- en twee B-stammen; in België α-RIX-Tetra) op de markt. Vier is beter dan drie, niet? Lijkt me toch logisch. Als ik de tablets voor de vaatwasser kies, neem ik ook bij voorkeur datgene met het grootst aantal actieve bestanddelen. Het product dat een maand terug nog bejubeld werd als “de nieuwe generatie van wasproducten” blijkt achterhaalde rommel, nu een heus nieuw universum van wasmiddelen beschikbaar is gekomen.

Wat is nu eigenlijk het verschil?

Okee, ik ga proberen om het heel kort uit te leggen (ook omdat ik probeer maximaal een half uur te besteden aan elk blogartikel). Het griepvirus muteert voortdurend, en elk jaar moeten de wetenschappers kijken welke nieuwe types circuleren. De meest voorkomende types zijn type A en B. Deze zijn verder opgedeeld in stammen. Momenteel komen bij de A-stammen meestal H3N2 en H1N1 voor, dus deze gaan alvast in de vaccinstamppot. Er zijn ook twee B-stammen, Victoria of Yamagata. Men gaat trachten te voorspellen welk van de twee het nieuwe seizoen gaat domineren, en dat steekt men in het (trivalente, want drie stammen) vaccin. Bij het tetravalente pakt men beide stammen, en is men dus altijd zeker.

Vorig jaar zat men er bij de aanmaak van de trivalente vaccins compleet naast. Men had gegokt op Victoria, maar nee hoor, het was all Yamagata wat de klok sloeg. De trivalente vaccins gaven dus geen volledige bescherming. Dit bleek echter niet veel verschil te maken op het aantal vroegtijdige overlijdens of zware zieken. Que pasa?

Wel, de B-stammen zijn minder “gevaarlijk”. Het zijn vooral de A-stammen die muteren en dodelijk kunnen zijn. De meeste mensen zijn in hun leven al aan beide B-stammen blootgesteld, en hebben voldoende immuniteit. Uitzondering hierop zijn (uiteraard) kleine kinderen en pasgeborenen – zij zijn nog niet blootgesteld aan enig griepvirus. De Hoge Gezondheidsraad heeft onlangs een advies geformuleerd voor het komende griepseizoen, waarbij ze het tetravalente vaccin aanraden bij zwangere vrouwen, en bij kinderen ouder dan 3 jaar* die een risico lopen.

Dus: ben je zwanger of een ziekelijk kind ouder dan 3? Kies dan het tetravalente. Voor al de rest onder jullie maakt het niet zoveel uit welk type je krijgt.

Mijn eerdere blogartikels over griep:
* Omdat in de bijsluiter van het tetravalente vaccin staat dat de "doeltreffendheid en veiligheid van het vaccin niet zijn vastgesteld bij kinderen jonger dan 3 jaar". Maar eigenlijk wordt het griepvaccin wel aangeraden vanaf 6 maanden, zoals het BCFI op hun website nog aangeeft.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal