Doorgaan naar hoofdcontent

Griepspuitjes: 2B or not 2B?

Het is binnen een aantal weken weer tijd voor het jaarlijks griepspuitje. Meestal begint men eind september al te vaccineren, maar aangezien het griepseizoen eigenlijk pas start in januari, heb je nog wel even tijd om het te laten zetten.

Maar welk spuitje moet je kiezen? Sinds vorig jaar is er namelijk naast het “traditionele” trivalente vaccin (met twee A-stammen en één B-stam; in België de keuze tussen Vaxigrip en Influvac S) ook een tetravalent vaccin (twee A- en twee B-stammen; in België α-RIX-Tetra) op de markt. Vier is beter dan drie, niet? Lijkt me toch logisch. Als ik de tablets voor de vaatwasser kies, neem ik ook bij voorkeur datgene met het grootst aantal actieve bestanddelen. Het product dat een maand terug nog bejubeld werd als “de nieuwe generatie van wasproducten” blijkt achterhaalde rommel, nu een heus nieuw universum van wasmiddelen beschikbaar is gekomen.

Wat is nu eigenlijk het verschil?

Okee, ik ga proberen om het heel kort uit te leggen (ook omdat ik probeer maximaal een half uur te besteden aan elk blogartikel). Het griepvirus muteert voortdurend, en elk jaar moeten de wetenschappers kijken welke nieuwe types circuleren. De meest voorkomende types zijn type A en B. Deze zijn verder opgedeeld in stammen. Momenteel komen bij de A-stammen meestal H3N2 en H1N1 voor, dus deze gaan alvast in de vaccinstamppot. Er zijn ook twee B-stammen, Victoria of Yamagata. Men gaat trachten te voorspellen welk van de twee het nieuwe seizoen gaat domineren, en dat steekt men in het (trivalente, want drie stammen) vaccin. Bij het tetravalente pakt men beide stammen, en is men dus altijd zeker.

Vorig jaar zat men er bij de aanmaak van de trivalente vaccins compleet naast. Men had gegokt op Victoria, maar nee hoor, het was all Yamagata wat de klok sloeg. De trivalente vaccins gaven dus geen volledige bescherming. Dit bleek echter niet veel verschil te maken op het aantal vroegtijdige overlijdens of zware zieken. Que pasa?

Wel, de B-stammen zijn minder “gevaarlijk”. Het zijn vooral de A-stammen die muteren en dodelijk kunnen zijn. De meeste mensen zijn in hun leven al aan beide B-stammen blootgesteld, en hebben voldoende immuniteit. Uitzondering hierop zijn (uiteraard) kleine kinderen en pasgeborenen – zij zijn nog niet blootgesteld aan enig griepvirus. De Hoge Gezondheidsraad heeft onlangs een advies geformuleerd voor het komende griepseizoen, waarbij ze het tetravalente vaccin aanraden bij zwangere vrouwen, en bij kinderen ouder dan 3 jaar* die een risico lopen.

Dus: ben je zwanger of een ziekelijk kind ouder dan 3? Kies dan het tetravalente. Voor al de rest onder jullie maakt het niet zoveel uit welk type je krijgt.

Mijn eerdere blogartikels over griep:
* Omdat in de bijsluiter van het tetravalente vaccin staat dat de "doeltreffendheid en veiligheid van het vaccin niet zijn vastgesteld bij kinderen jonger dan 3 jaar". Maar eigenlijk wordt het griepvaccin wel aangeraden vanaf 6 maanden, zoals het BCFI op hun website nog aangeeft.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i