Doorgaan naar hoofdcontent

De vijand voor de mensheid

Onlangs lees ik dat er voor het eerst in Nederland onderzoek is gedaan naar de rol van tijd in duurzame inzetbaarheid van personeel. De Stichting Time Design (nog nooit van gehoord) bevroeg 724 Belgen en Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar. Wat blijkt? De manier waarop je tijd beleeft, bepaalt in hoge mate je vermogen om te werken, en je risico op trendy aandoeningen zoals burn-out.
Nu, wanneer ik lees dat de gebruikte vragenlijst stellingen bevraagt zoals “Tijd is een vijand voor de mensheid” (oh, the drama!), heb ik toch mijn bedenkingen. Het feit dat het artikel over het rapport het uitzicht heeft van een klassiek clickbaitartikel (“vijf factoren die in relatie staan met een grotere work-ability”) helpt ook niet echt. Maar ach, aangezien ik zelf tijd als mijn goede vriend beschouw, ga ik toch even wat tijd vrijmaken om die vijf factoren te bespreken.
 

Dus, de vijf beschermende factoren zijn:
1. Een breed positief tijdsperspectief
Wat houdt dit in? Je denkt vaak en graag aan het verleden, je geniet van het moment en je kijkt met plezier uit naar de toekomst. Je hebt een smaller of negatiever tijdsperspectief als je uitsluitend op je toekomst gericht bent, enkel leeft in het nu, of blijft hangen in vroegere tijden. Wat blijkt? Mensen met een breed positief tijdsperspectief slapen beter, zijn gelukkiger, vitaler en hebben meer eigenwaarde. Wel wel.
 
2. Ochtendmens
Ben je een ochtend- of een avondmens? Vroege chronotypes, om het op een verstandig klinkende manier te formuleren, blijken een betere slaapkwaliteit te hebben. Ze hebben ook minder burn-out-symptomen, zijn vitaler en gelukkiger, en beschikken over meer eigenwaarde dan late chronotypes. Eat that, evening chronotype losers! Nu, ander onderzoek – waar ik het nota bene onlangs nog over had – zei daarentegen dat avondmensen intelligenter zijn. Dus: ofwel ben je slim maar miserabel, of dom maar gelukkig. Of beter nog, geef er zoals ik deze draai aan: ik ben van nature een avondmens, maar ik heb mezelf getraind om steeds vroeg uit de veren te zijn. So, I can have my cake and eat it too.
 
3. Goed om kunnen gaan met slaaptekort
Kun je goed omgaan met slaaptekort? Dan heb je een betere slaapkwaliteit, minder burn-outsymptomen en ben je vitaler. Well duh.
 
4. Positief tijdsgericht gedrag
Hoe zijn je time-managementvaardigheden? Meer specifiek je tijdgerichte gedragingen? Als je weinig uitstelgedrag vertoont, stipt bent en goed kunt vasthouden aan taken, heb je volgens de studie meer eigenwaarde en minder burn-outsymptomen. Bovendien ben je vitaler en presteer je beter dan mensen met meer negatief tijdgericht gedrag. Dus waar wacht je nog op?
 
5. De tijd als vriend zien
En tot slot dus deze beruchte vraag: Time. Friend or foe? Zie je de tijd als vriend of als vijand? Poolse wetenschappers* introduceerden dit concept in de psychologie in 2009. In de vragenlijst van de Stichting Time Design stonden vragen als “Tijd is een goede vriend” en “Tijd is een vijand voor de mensheid”. Is tijd je vriend? Dan heb je minder burn-outsymptomen en een betere werk-privébalans.
 
Dus voilà, hiermee heb je ze gehad. De vijf factoren van tijd die je geluk en gezondheid bepalen. Heeft tijd effectief een dergelijk grote impact? Wel, de tijd zal het ons leren. Maar ik denk eigenlijk dat het allemaal relatief is.
 
* Het was eigenlijk een Belgisch project, maar het bleek goedkoper en sneller om het in onderaanneming door Poolse werkkrachten te laten uitvoeren.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i