Doorgaan naar hoofdcontent

De vijand voor de mensheid

Onlangs lees ik dat er voor het eerst in Nederland onderzoek is gedaan naar de rol van tijd in duurzame inzetbaarheid van personeel. De Stichting Time Design (nog nooit van gehoord) bevroeg 724 Belgen en Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar. Wat blijkt? De manier waarop je tijd beleeft, bepaalt in hoge mate je vermogen om te werken, en je risico op trendy aandoeningen zoals burn-out.
Nu, wanneer ik lees dat de gebruikte vragenlijst stellingen bevraagt zoals “Tijd is een vijand voor de mensheid” (oh, the drama!), heb ik toch mijn bedenkingen. Het feit dat het artikel over het rapport het uitzicht heeft van een klassiek clickbaitartikel (“vijf factoren die in relatie staan met een grotere work-ability”) helpt ook niet echt. Maar ach, aangezien ik zelf tijd als mijn goede vriend beschouw, ga ik toch even wat tijd vrijmaken om die vijf factoren te bespreken.
 

Dus, de vijf beschermende factoren zijn:
1. Een breed positief tijdsperspectief
Wat houdt dit in? Je denkt vaak en graag aan het verleden, je geniet van het moment en je kijkt met plezier uit naar de toekomst. Je hebt een smaller of negatiever tijdsperspectief als je uitsluitend op je toekomst gericht bent, enkel leeft in het nu, of blijft hangen in vroegere tijden. Wat blijkt? Mensen met een breed positief tijdsperspectief slapen beter, zijn gelukkiger, vitaler en hebben meer eigenwaarde. Wel wel.
 
2. Ochtendmens
Ben je een ochtend- of een avondmens? Vroege chronotypes, om het op een verstandig klinkende manier te formuleren, blijken een betere slaapkwaliteit te hebben. Ze hebben ook minder burn-out-symptomen, zijn vitaler en gelukkiger, en beschikken over meer eigenwaarde dan late chronotypes. Eat that, evening chronotype losers! Nu, ander onderzoek – waar ik het nota bene onlangs nog over had – zei daarentegen dat avondmensen intelligenter zijn. Dus: ofwel ben je slim maar miserabel, of dom maar gelukkig. Of beter nog, geef er zoals ik deze draai aan: ik ben van nature een avondmens, maar ik heb mezelf getraind om steeds vroeg uit de veren te zijn. So, I can have my cake and eat it too.
 
3. Goed om kunnen gaan met slaaptekort
Kun je goed omgaan met slaaptekort? Dan heb je een betere slaapkwaliteit, minder burn-outsymptomen en ben je vitaler. Well duh.
 
4. Positief tijdsgericht gedrag
Hoe zijn je time-managementvaardigheden? Meer specifiek je tijdgerichte gedragingen? Als je weinig uitstelgedrag vertoont, stipt bent en goed kunt vasthouden aan taken, heb je volgens de studie meer eigenwaarde en minder burn-outsymptomen. Bovendien ben je vitaler en presteer je beter dan mensen met meer negatief tijdgericht gedrag. Dus waar wacht je nog op?
 
5. De tijd als vriend zien
En tot slot dus deze beruchte vraag: Time. Friend or foe? Zie je de tijd als vriend of als vijand? Poolse wetenschappers* introduceerden dit concept in de psychologie in 2009. In de vragenlijst van de Stichting Time Design stonden vragen als “Tijd is een goede vriend” en “Tijd is een vijand voor de mensheid”. Is tijd je vriend? Dan heb je minder burn-outsymptomen en een betere werk-privébalans.
 
Dus voilà, hiermee heb je ze gehad. De vijf factoren van tijd die je geluk en gezondheid bepalen. Heeft tijd effectief een dergelijk grote impact? Wel, de tijd zal het ons leren. Maar ik denk eigenlijk dat het allemaal relatief is.
 
* Het was eigenlijk een Belgisch project, maar het bleek goedkoper en sneller om het in onderaanneming door Poolse werkkrachten te laten uitvoeren.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h