Doorgaan naar hoofdcontent

Mag een zwangere werkneemster in het eerste trimester een griepvaccin krijgen?

Met het griepvaccinatieseizoen in full swing, krijg ik vaak vragen over wie wat waar en wanneer mag krijgen. Griepvaccinaties en zwangere vrouwen is zo een klassieker. Maar nu ik in één dag drie keer de vraag kreeg of een zwangere vrouw ook in het eerste trimester van haar zwangerschap een spuitje mag krijgen, vind ik het zinvol om hier eens een blogartikel aan te besteden.

Over griepvaccinaties heb ik al tal van artikels bij elkaar gepend, dus ik zal het je besparen om in deze tekst wederom uit te weiden over de meerwaarde van de griepspuitjes in het algemeen.
Maar wat moeten we doen bij zwangeren? Zetten of uitstellen? Aan te raden of te vermijden?
Nog te vaak is de perceptie, ook bij een aantal collega’s artsen, dat men tijdens een zwangerschap “best het risico niet loopt,” en men het griepspuitje best achterwege laat.
Niet dus! Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad moet elke zwangere vrouw die in het tweede of derde trimester is gedurende het seizoen oktober tot maart gevaccineerd worden. Zij hebben namelijk een verhoogd risico op complicaties wanneer ze de griep krijgen, en hebben bijgevolg meer dan hun niet-zwangere leeftijdsgenoten nood aan een griepprik.
Er is bovendien ruimschoots voldoende wetenschappelijk bewijs dat het vaccin in het tweede en derde trimester geen verhoogd risico geeft voor het ongeboren kind. Meer nog, het zou het kind ook na de bevalling nog een aantal maanden zelf beschermen tegen de griep. Een eenvoudige Google search kan dit advies op tal van gevalideerde websites terugvinden.

Maar wat tijdens het eerste trimester? Dat advies is veel minder eenvoudig terug te vinden.
Bij hoog risico zwangeren, bijvoorbeeld zwangeren met pulmonale problemen, is het advies nog steeds duidelijk: zij moeten altijd, ongeacht het trimester waarin zij zich bevinden, gevaccineerd worden.
Okee, maar wat met de “gewone” zwangeren in het eerste trimester? Influenza.be, BCFI, de Hoge Gezondheidsraad, gezondheid.be, het RIVM en andere gelijkaardige sites laten zich er niet expliciet over uit. Mag het dan? Wellicht wel, maar dat is toch niet als dusdanig letterlijk terug te vinden.
Ik heb moeten zoeken in publicaties op PubMed en de site van het CDC (het Amerikaanse Center for Disease Control) om een fiat terug te vinden. De “klassieke” geïnactiveerde griepvaccins, zijn veilig tijdens de zwangerschap, zelfs tijdens het eerste trimester. Het CDC blijft de groeiende wetenschappelijke kennis monitoren, en maar goed ook. Er is bijvoorbeeld een voorbehoud voor de “nieuwe” vaccins die via een nasale spray worden toegediend (en dan ook voor de ganse zwangerschap); dit zijn verzwakte maar nog levende virussen, en daar is gewoonweg nog te weinig informatie over gekend. Maar in België zijn die sowieso nu niet op de markt.

Dus antwoord: ja, een zwangere werkneemster mag een griepvaccin krijgen, ook in het eerste trimester.


Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h