Doorgaan naar hoofdcontent

We zien wel

In de boeken over zelfontwikkeling die ik lees (of beluister) komen nogal eens dezelfde adviezen of wijsheden terug. De parabel van de Chinese boer is er zo eentje; ik vind hem leuk genoeg om hier eens te delen.


In een Chinees dorpje leeft een boer met zijn zoon. Naast hun hut en het land dat ze bewerken is hun enige bezit een paard.

Op een dag breekt dat paard door de omheining en vlucht weg.

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun medelijden te betuigen. "Je paard kwijt. Hoe ga je nu je land bewerken? Wat een ongeluk!"

Waarop de boer: "Ongeluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat ik mijn paard kwijt ben. We zien wel."

Enkele weken later komt het paard weer terug naar de boer. En blijkbaar heeft hij een kudde ontdekt, want het paard heeft drie wilde paarden bij zich.

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun gelukswensen te brengen. "Drie extra paarden. Nu ga je veel sneller je land kunnen bewerken. Wat een geluk!"

Waarop de boer: "Geluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat ik drie extra paarden heb. We zien wel."

In de volgende weken is de zoon van de boer de wilde paarden aan het temmen. Maar een van de paarden werpt hem van zijn rug. Het gevolg? Een complexe beenbreuk; de zoon zal minstens een half jaar niet kunnen lopen. 

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun medelijden te betuigen. "Je zoon heeft zijn been gebroken. Hoe gaat hij je nu kunnen helpen? Wat een ongeluk!"

Waarop de boer: "Ongeluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat mijn zoon zijn been gebroken heeft. We zien wel."

Enkele weken later komt een koerier van de keizer van China. Hij wilt ten oorlog gaan met Mongolië, en alle jonge mannen moeten mee gaan vechten; voor velen betekent dit een doodvonnis. Maar de zoon van de boer kan door zijn gebroken been niet mee gaan vechten.


De moraal van het verhaal: het leven is lang, en tijdens een leven gebeuren vele dingen. Sommige voorvallen lijken op het eerste zicht tegenslagen te zijn, of gelukstreffers, maar uiteindelijk weet je het niet. Stel gewoon vast wat er gebeurt, leef je leven en maak er het beste van. Doe niet teveel aan interpretatie of toekomstvoorspelling. Want je weet nooit hoe alles uitdraait, of wat er allemaal nog zal gebeuren.

We zien wel.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i