Doorgaan naar hoofdcontent

We zien wel

In de boeken over zelfontwikkeling die ik lees (of beluister) komen nogal eens dezelfde adviezen of wijsheden terug. De parabel van de Chinese boer is er zo eentje; ik vind hem leuk genoeg om hier eens te delen.


In een Chinees dorpje leeft een boer met zijn zoon. Naast hun hut en het land dat ze bewerken is hun enige bezit een paard.

Op een dag breekt dat paard door de omheining en vlucht weg.

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun medelijden te betuigen. "Je paard kwijt. Hoe ga je nu je land bewerken? Wat een ongeluk!"

Waarop de boer: "Ongeluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat ik mijn paard kwijt ben. We zien wel."

Enkele weken later komt het paard weer terug naar de boer. En blijkbaar heeft hij een kudde ontdekt, want het paard heeft drie wilde paarden bij zich.

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun gelukswensen te brengen. "Drie extra paarden. Nu ga je veel sneller je land kunnen bewerken. Wat een geluk!"

Waarop de boer: "Geluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat ik drie extra paarden heb. We zien wel."

In de volgende weken is de zoon van de boer de wilde paarden aan het temmen. Maar een van de paarden werpt hem van zijn rug. Het gevolg? Een complexe beenbreuk; de zoon zal minstens een half jaar niet kunnen lopen. 

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun medelijden te betuigen. "Je zoon heeft zijn been gebroken. Hoe gaat hij je nu kunnen helpen? Wat een ongeluk!"

Waarop de boer: "Ongeluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat mijn zoon zijn been gebroken heeft. We zien wel."

Enkele weken later komt een koerier van de keizer van China. Hij wilt ten oorlog gaan met Mongolië, en alle jonge mannen moeten mee gaan vechten; voor velen betekent dit een doodvonnis. Maar de zoon van de boer kan door zijn gebroken been niet mee gaan vechten.


De moraal van het verhaal: het leven is lang, en tijdens een leven gebeuren vele dingen. Sommige voorvallen lijken op het eerste zicht tegenslagen te zijn, of gelukstreffers, maar uiteindelijk weet je het niet. Stel gewoon vast wat er gebeurt, leef je leven en maak er het beste van. Doe niet teveel aan interpretatie of toekomstvoorspelling. Want je weet nooit hoe alles uitdraait, of wat er allemaal nog zal gebeuren.

We zien wel.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski