Doorgaan naar hoofdcontent

We zien wel

In de boeken over zelfontwikkeling die ik lees (of beluister) komen nogal eens dezelfde adviezen of wijsheden terug. De parabel van de Chinese boer is er zo eentje; ik vind hem leuk genoeg om hier eens te delen.


In een Chinees dorpje leeft een boer met zijn zoon. Naast hun hut en het land dat ze bewerken is hun enige bezit een paard.

Op een dag breekt dat paard door de omheining en vlucht weg.

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun medelijden te betuigen. "Je paard kwijt. Hoe ga je nu je land bewerken? Wat een ongeluk!"

Waarop de boer: "Ongeluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat ik mijn paard kwijt ben. We zien wel."

Enkele weken later komt het paard weer terug naar de boer. En blijkbaar heeft hij een kudde ontdekt, want het paard heeft drie wilde paarden bij zich.

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun gelukswensen te brengen. "Drie extra paarden. Nu ga je veel sneller je land kunnen bewerken. Wat een geluk!"

Waarop de boer: "Geluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat ik drie extra paarden heb. We zien wel."

In de volgende weken is de zoon van de boer de wilde paarden aan het temmen. Maar een van de paarden werpt hem van zijn rug. Het gevolg? Een complexe beenbreuk; de zoon zal minstens een half jaar niet kunnen lopen. 

Die avond komen de dorpelingen bij de boer om hun medelijden te betuigen. "Je zoon heeft zijn been gebroken. Hoe gaat hij je nu kunnen helpen? Wat een ongeluk!"

Waarop de boer: "Ongeluk? Misschien wel, misschien niet. Ik stel alleen vast dat mijn zoon zijn been gebroken heeft. We zien wel."

Enkele weken later komt een koerier van de keizer van China. Hij wilt ten oorlog gaan met Mongolië, en alle jonge mannen moeten mee gaan vechten; voor velen betekent dit een doodvonnis. Maar de zoon van de boer kan door zijn gebroken been niet mee gaan vechten.


De moraal van het verhaal: het leven is lang, en tijdens een leven gebeuren vele dingen. Sommige voorvallen lijken op het eerste zicht tegenslagen te zijn, of gelukstreffers, maar uiteindelijk weet je het niet. Stel gewoon vast wat er gebeurt, leef je leven en maak er het beste van. Doe niet teveel aan interpretatie of toekomstvoorspelling. Want je weet nooit hoe alles uitdraait, of wat er allemaal nog zal gebeuren.

We zien wel.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m