Doorgaan naar hoofdcontent

Het geschenk


Een tijdje terug heb ik een verhaal gelezen over Boeddha, met een interessante levensles. Ik herinner me de details niet meer precies, maar het komt op het volgende neer.


Op een dag is de Boeddha met een leerling aan het wandelen. Plots stormt een boze jongeman op hen af en begint allerlei verwensingen te roepen naar de Boeddha. En niet van de minste, het is een shitstorm van jewelste. Met echt wel een aantal inventieve woordspelingen en zo, eigenlijk best goed gevonden. Enfin, je had erbij moeten zijn.

Maar de Boeddha blijft onverstoord glimlachen, en uiteindelijk druipt de jongeman onverrichterzake af.

"Hoe kon je zo rustig blijven?" vraagt de leerling achteraf verbijsterd. "Werd je er niet door geraakt? Die van de mislukte zeeleeuwabortus bijvoorbeeld deed echt mijn bloed koken…"

"Vertel me eens," antwoordt de Boeddha, "als je een geschenk koopt voor iemand, en die persoon wilt het niet aannemen, van wie is dan dat geschenk?"

"Well duh," antwoordt de leerling, "van mij uiteraard, want ik heb het gekocht. Maar je antwoordt niet op mijn vraag."

De Boeddha lacht en zegt: "Toch wel. Het is precies hetzelfde met die jongeman van daarnet. Als hij boos op me wordt en ik laat mij niet beledigen, ik neem zijn 'geschenk' niet aan, dan blijven de verwensingen bij hem. Hij is dan de enige die ongelukkig wordt, niet ik… So whatever, fuck him*."


Dus, de volgende keer dat je om welke reden dan ook allerlei verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgt? Neem dan de wijze woorden van de Boeddha in beschouwing, laat je niet opjutten, en denk minzaam "whatever; fuck you".


* Misschien parafraseer ik hier een beetje.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m