Doorgaan naar hoofdcontent

Het geschenk


Een tijdje terug heb ik een verhaal gelezen over Boeddha, met een interessante levensles. Ik herinner me de details niet meer precies, maar het komt op het volgende neer.


Op een dag is de Boeddha met een leerling aan het wandelen. Plots stormt een boze jongeman op hen af en begint allerlei verwensingen te roepen naar de Boeddha. En niet van de minste, het is een shitstorm van jewelste. Met echt wel een aantal inventieve woordspelingen en zo, eigenlijk best goed gevonden. Enfin, je had erbij moeten zijn.

Maar de Boeddha blijft onverstoord glimlachen, en uiteindelijk druipt de jongeman onverrichterzake af.

"Hoe kon je zo rustig blijven?" vraagt de leerling achteraf verbijsterd. "Werd je er niet door geraakt? Die van de mislukte zeeleeuwabortus bijvoorbeeld deed echt mijn bloed koken…"

"Vertel me eens," antwoordt de Boeddha, "als je een geschenk koopt voor iemand, en die persoon wilt het niet aannemen, van wie is dan dat geschenk?"

"Well duh," antwoordt de leerling, "van mij uiteraard, want ik heb het gekocht. Maar je antwoordt niet op mijn vraag."

De Boeddha lacht en zegt: "Toch wel. Het is precies hetzelfde met die jongeman van daarnet. Als hij boos op me wordt en ik laat mij niet beledigen, ik neem zijn 'geschenk' niet aan, dan blijven de verwensingen bij hem. Hij is dan de enige die ongelukkig wordt, niet ik… So whatever, fuck him*."


Dus, de volgende keer dat je om welke reden dan ook allerlei verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgt? Neem dan de wijze woorden van de Boeddha in beschouwing, laat je niet opjutten, en denk minzaam "whatever; fuck you".


* Misschien parafraseer ik hier een beetje.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee