Doorgaan naar hoofdcontent

Het geschenk


Een tijdje terug heb ik een verhaal gelezen over Boeddha, met een interessante levensles. Ik herinner me de details niet meer precies, maar het komt op het volgende neer.


Op een dag is de Boeddha met een leerling aan het wandelen. Plots stormt een boze jongeman op hen af en begint allerlei verwensingen te roepen naar de Boeddha. En niet van de minste, het is een shitstorm van jewelste. Met echt wel een aantal inventieve woordspelingen en zo, eigenlijk best goed gevonden. Enfin, je had erbij moeten zijn.

Maar de Boeddha blijft onverstoord glimlachen, en uiteindelijk druipt de jongeman onverrichterzake af.

"Hoe kon je zo rustig blijven?" vraagt de leerling achteraf verbijsterd. "Werd je er niet door geraakt? Die van de mislukte zeeleeuwabortus bijvoorbeeld deed echt mijn bloed koken…"

"Vertel me eens," antwoordt de Boeddha, "als je een geschenk koopt voor iemand, en die persoon wilt het niet aannemen, van wie is dan dat geschenk?"

"Well duh," antwoordt de leerling, "van mij uiteraard, want ik heb het gekocht. Maar je antwoordt niet op mijn vraag."

De Boeddha lacht en zegt: "Toch wel. Het is precies hetzelfde met die jongeman van daarnet. Als hij boos op me wordt en ik laat mij niet beledigen, ik neem zijn 'geschenk' niet aan, dan blijven de verwensingen bij hem. Hij is dan de enige die ongelukkig wordt, niet ik… So whatever, fuck him*."


Dus, de volgende keer dat je om welke reden dan ook allerlei verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgt? Neem dan de wijze woorden van de Boeddha in beschouwing, laat je niet opjutten, en denk minzaam "whatever; fuck you".


* Misschien parafraseer ik hier een beetje.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal