Doorgaan naar hoofdcontent

Cannabis en werk: prevalentie, effecten en aanpak (synthese presentatie)

Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, heb ik een aantal syntheses gemaakt van presentaties op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde.
De presentatie van Marie-Claire Lambrechts over cannabis en werk staat online. De aandachtspunten geef ik hieronder weer.

Het VAD-dossier over cannabis is in 2019 geüpdatet. Dit geeft een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen. NB Op 16/12/2019 is er ook een overzicht verschenen in de e-Folia.

Algemeen

De effecten van hennepplanten kunnen worden onderverdeeld in twee grote groepen: de psychoactieve effecten (belangrijkste: THC) en niet-psychoactieve effecten (belangrijkste: CBD).
De medicinale effecten van cannabis zijn bewezen bij twee zeldzame gevallen van ernstige epilepsie (herinner je je nog, die hele heisa toen Maggie De Block zei dat de ouders van dat epilepsiepatiëntje dan maar in Nederland hun cannabisolie moesten gaan halen). Ook als middel tegen misselijkheid bij chemotherapie heeft het bewezen effect (NB toch eerder beperkt volgens het artikel in de e-Folia). Voor het overige zijn de effecten een stuk minder tot heel beperkt (bvb. voor glaucoom).


Antwerpen is een van de plaatsen in de wereld waar cannabis het goedkoopst is: 4,29 $/g (vgl. Tokio: 32,66 $/g).

Prevalentie

Gebruik van cannabis in België neemt toe, bvb. ooit gebruikt: van 11% in 2001 naar 22% in 2018 (of ze geven het gemakkelijker toe). Internationale cijfers (2013): België 15%, Nederland 25%, Frankrijk 41%!
Bij werknemers zijn het voornamelijk mannen jonger dan 36 jaar die gebruiken; meest in de sectoren horeca, industrie en bouw.

Negatieve effecten

Cannabis verdubbelt het risico op een auto-ongeval. Het risico vertienvoudigt bij gebruik van alcohol. De combinatie cannabis en alcohol zorgen voor een risico x15.
Voornamelijk na zwaar, chronisch of regelmatig gebruik heeft cannabis negatieve gezondheidseffecten. Momenteel wel onderzoek naar meer dan 100 dodelijke slachtoffers in Amerika gelinkt aan vaping van cannabis.

Aanpak

Een integraal alcohol- en drugbeleid is nodig, met sensibilisering en opleiding. Er is een belangrijke rol van leidinggevenden bij signalen van verminderd functioneren.
Drugstesten op urine hebben slechts een beperkte waarde in dit beleid: weinig effect om verhogen van de veiligheid op de werkvloer; dus niet aanbevolen als diagnostisch middel.
Deze presentatie ging nu over cannabis, maar de spreker gaf aan dat de negatieve effecten van alcohol nog veel belangrijker zijn.


Update 02/01: Danny De Baere, de beheerder van Beswic, wees me op interessante verwijzing naar het boek "Se doper pour travailler".

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m