Doorgaan naar hoofdcontent

Cannabis en werk: prevalentie, effecten en aanpak (synthese presentatie)

Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, heb ik een aantal syntheses gemaakt van presentaties op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde.
De presentatie van Marie-Claire Lambrechts over cannabis en werk staat online. De aandachtspunten geef ik hieronder weer.

Het VAD-dossier over cannabis is in 2019 geüpdatet. Dit geeft een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen. NB Op 16/12/2019 is er ook een overzicht verschenen in de e-Folia.

Algemeen

De effecten van hennepplanten kunnen worden onderverdeeld in twee grote groepen: de psychoactieve effecten (belangrijkste: THC) en niet-psychoactieve effecten (belangrijkste: CBD).
De medicinale effecten van cannabis zijn bewezen bij twee zeldzame gevallen van ernstige epilepsie (herinner je je nog, die hele heisa toen Maggie De Block zei dat de ouders van dat epilepsiepatiëntje dan maar in Nederland hun cannabisolie moesten gaan halen). Ook als middel tegen misselijkheid bij chemotherapie heeft het bewezen effect (NB toch eerder beperkt volgens het artikel in de e-Folia). Voor het overige zijn de effecten een stuk minder tot heel beperkt (bvb. voor glaucoom).


Antwerpen is een van de plaatsen in de wereld waar cannabis het goedkoopst is: 4,29 $/g (vgl. Tokio: 32,66 $/g).

Prevalentie

Gebruik van cannabis in België neemt toe, bvb. ooit gebruikt: van 11% in 2001 naar 22% in 2018 (of ze geven het gemakkelijker toe). Internationale cijfers (2013): België 15%, Nederland 25%, Frankrijk 41%!
Bij werknemers zijn het voornamelijk mannen jonger dan 36 jaar die gebruiken; meest in de sectoren horeca, industrie en bouw.

Negatieve effecten

Cannabis verdubbelt het risico op een auto-ongeval. Het risico vertienvoudigt bij gebruik van alcohol. De combinatie cannabis en alcohol zorgen voor een risico x15.
Voornamelijk na zwaar, chronisch of regelmatig gebruik heeft cannabis negatieve gezondheidseffecten. Momenteel wel onderzoek naar meer dan 100 dodelijke slachtoffers in Amerika gelinkt aan vaping van cannabis.

Aanpak

Een integraal alcohol- en drugbeleid is nodig, met sensibilisering en opleiding. Er is een belangrijke rol van leidinggevenden bij signalen van verminderd functioneren.
Drugstesten op urine hebben slechts een beperkte waarde in dit beleid: weinig effect om verhogen van de veiligheid op de werkvloer; dus niet aanbevolen als diagnostisch middel.
Deze presentatie ging nu over cannabis, maar de spreker gaf aan dat de negatieve effecten van alcohol nog veel belangrijker zijn.


Update 02/01: Danny De Baere, de beheerder van Beswic, wees me op interessante verwijzing naar het boek "Se doper pour travailler".

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal