Doorgaan naar hoofdcontent

Cannabis en werk: prevalentie, effecten en aanpak (synthese presentatie)

Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, heb ik een aantal syntheses gemaakt van presentaties op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde.
De presentatie van Marie-Claire Lambrechts over cannabis en werk staat online. De aandachtspunten geef ik hieronder weer.

Het VAD-dossier over cannabis is in 2019 geüpdatet. Dit geeft een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen. NB Op 16/12/2019 is er ook een overzicht verschenen in de e-Folia.

Algemeen

De effecten van hennepplanten kunnen worden onderverdeeld in twee grote groepen: de psychoactieve effecten (belangrijkste: THC) en niet-psychoactieve effecten (belangrijkste: CBD).
De medicinale effecten van cannabis zijn bewezen bij twee zeldzame gevallen van ernstige epilepsie (herinner je je nog, die hele heisa toen Maggie De Block zei dat de ouders van dat epilepsiepatiëntje dan maar in Nederland hun cannabisolie moesten gaan halen). Ook als middel tegen misselijkheid bij chemotherapie heeft het bewezen effect (NB toch eerder beperkt volgens het artikel in de e-Folia). Voor het overige zijn de effecten een stuk minder tot heel beperkt (bvb. voor glaucoom).


Antwerpen is een van de plaatsen in de wereld waar cannabis het goedkoopst is: 4,29 $/g (vgl. Tokio: 32,66 $/g).

Prevalentie

Gebruik van cannabis in België neemt toe, bvb. ooit gebruikt: van 11% in 2001 naar 22% in 2018 (of ze geven het gemakkelijker toe). Internationale cijfers (2013): België 15%, Nederland 25%, Frankrijk 41%!
Bij werknemers zijn het voornamelijk mannen jonger dan 36 jaar die gebruiken; meest in de sectoren horeca, industrie en bouw.

Negatieve effecten

Cannabis verdubbelt het risico op een auto-ongeval. Het risico vertienvoudigt bij gebruik van alcohol. De combinatie cannabis en alcohol zorgen voor een risico x15.
Voornamelijk na zwaar, chronisch of regelmatig gebruik heeft cannabis negatieve gezondheidseffecten. Momenteel wel onderzoek naar meer dan 100 dodelijke slachtoffers in Amerika gelinkt aan vaping van cannabis.

Aanpak

Een integraal alcohol- en drugbeleid is nodig, met sensibilisering en opleiding. Er is een belangrijke rol van leidinggevenden bij signalen van verminderd functioneren.
Drugstesten op urine hebben slechts een beperkte waarde in dit beleid: weinig effect om verhogen van de veiligheid op de werkvloer; dus niet aanbevolen als diagnostisch middel.
Deze presentatie ging nu over cannabis, maar de spreker gaf aan dat de negatieve effecten van alcohol nog veel belangrijker zijn.


Update 02/01: Danny De Baere, de beheerder van Beswic, wees me op interessante verwijzing naar het boek "Se doper pour travailler".

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn