Doorgaan naar hoofdcontent

Vier kookplaten

"Ik heb nooit enige liefde van mijn papa gekregen!" huilde Emma. Ik was versteend, had geen idee hoe te reageren. Wist ik veel wat te zeggen of doen, als 18-jarige student.
Ik was net de loftrompet aan het steken over haar vader, een van onze professors. Een referentie in zijn vakgebied, en een begeesterd lesgever. Maar dat succes had blijkbaar voor mijn medestudente een zware tol geëist. Emma's papa was de grote afwezige in het gezin. Altijd consultaties aan het uitvoeren, aan het lesgeven of aan het spreken op een of ander exotisch congres. Zijn kinderen echter zag hij niet staan. Geen slaapverhaaltjes of spelletjes met hun poppen toen ze klein waren. Geen hulp bij moeilijke oefeningen. Geen troost bij hartzeer. Het bleek zelfs teveel moeite om de verjaardagen van zijn eigen kinderen te onthouden, laat staan erop aanwezig te zijn.


Je leven is vier kookplaten

De humoristische auteur David Sedaris beschreef in een stuk voor de New Yorker je leven als vier (gas)kookplaten, die elk een aspect van je leven vertegenwoordigen: je carrière, je familie, je vrienden en je gezondheid. Maar je hebt slechts één gastoevoer naar die vier kookplaten. Dus als je wilt uitblinken in één van deze vier aspecten en dus die kookplaat op volle vlam zet, dan zul je één van de andere platen op een lager pitje moeten zetten. Of zelfs twee.

Je maakt keuzes

Emma's papa had de kookplaat van familie bijna volledig uitgeschakeld, en de tijd die hiermee vrijkwam, heeft hij gestoken in zijn carrière. Dat was zijn keuze. Zo ben ik in de voorbije kwarteeuw nog tal van mensen tegengekomen; succesvolle carrièrebeesten die dan wel gescheiden waren, of met een bedenkelijke gezondheid. Maar bon, dat is dan ook hun keuze.
En dat kan ook jouw keuze zijn.
Met social media zijn er steeds vaker mensen ongelukkig, omdat ze zich met anderen gaan vergelijken. Die ex-klasgenoot gaat continu uit eten met vrienden, die verre nicht is echt wel het toonbeeld van een supermama, die collega heeft weer een marathon gelopen. En jij, jij moddert maar wat aan. Wat scheelt er toch met jou?
Niets. Je hebt ervoor gekozen om een bepaald evenwicht te houden tussen je vier kookplaten. Die andere op social media hebben een ander evenwicht, maar dat is niet altijd even zichtbaar. De ex-klasgenoot heeft een vervette lever door al die etentjes, en wanneer is eigenlijk de laatste keer dat hij een foto van zijn kinderen op Facebook heeft gepost? De supermama heeft haar carrière op een lager pitje gezet, en heeft dus de tijd om die zelfgemaakte kleedjes op haar Instagram te tonen. De supergezonde collega tweet niet over zijn familieconflicten.

Dus misschien is het niet zo een slecht idee om wat meer tevreden te zijn met je eigen keuzes, in plaats van je negatief te gaan vergelijken met de zichtbare successen van anderen?

Ik maak ook keuzes

Het gaat uiteraard een beetje kort door de bocht om de complexiteit van een menselijk leven te reduceren tot vier "kookplaten". Maar ik vind het wel een interessante metafoor om eens bij stil te staan.
Zo heb ik de voorbije tien jaren de "vrienden" kookplaat op een heel laag pitje gezet. Ik gebruik deze vrijgekomen tijd om onder meer tekstjes zoals deze te schrijven, en ik steek ook behoorlijk wat tijd in mijn functie als medisch directeur. Misschien dat ik op termijn een nieuw evenwicht zal zoeken, je prioriteiten kunnen met de jaren uiteraard ook veranderen.
Maar hoe dan ook, de kookplaat "familie", en dan specifiek van betrekking op mijn gezin, die zal voor mij altijd wel volop blijven branden. Ik wil niet dat mijn dochters later het gevoel zouden hebben dat ik er niet voor hen ben geweest, zoals de papa van Emma.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni