Doorgaan naar hoofdcontent

Vier kookplaten

"Ik heb nooit enige liefde van mijn papa gekregen!" huilde Emma. Ik was versteend, had geen idee hoe te reageren. Wist ik veel wat te zeggen of doen, als 18-jarige student.
Ik was net de loftrompet aan het steken over haar vader, een van onze professors. Een referentie in zijn vakgebied, en een begeesterd lesgever. Maar dat succes had blijkbaar voor mijn medestudente een zware tol geëist. Emma's papa was de grote afwezige in het gezin. Altijd consultaties aan het uitvoeren, aan het lesgeven of aan het spreken op een of ander exotisch congres. Zijn kinderen echter zag hij niet staan. Geen slaapverhaaltjes of spelletjes met hun poppen toen ze klein waren. Geen hulp bij moeilijke oefeningen. Geen troost bij hartzeer. Het bleek zelfs teveel moeite om de verjaardagen van zijn eigen kinderen te onthouden, laat staan erop aanwezig te zijn.


Je leven is vier kookplaten

De humoristische auteur David Sedaris beschreef in een stuk voor de New Yorker je leven als vier (gas)kookplaten, die elk een aspect van je leven vertegenwoordigen: je carrière, je familie, je vrienden en je gezondheid. Maar je hebt slechts één gastoevoer naar die vier kookplaten. Dus als je wilt uitblinken in één van deze vier aspecten en dus die kookplaat op volle vlam zet, dan zul je één van de andere platen op een lager pitje moeten zetten. Of zelfs twee.

Je maakt keuzes

Emma's papa had de kookplaat van familie bijna volledig uitgeschakeld, en de tijd die hiermee vrijkwam, heeft hij gestoken in zijn carrière. Dat was zijn keuze. Zo ben ik in de voorbije kwarteeuw nog tal van mensen tegengekomen; succesvolle carrièrebeesten die dan wel gescheiden waren, of met een bedenkelijke gezondheid. Maar bon, dat is dan ook hun keuze.
En dat kan ook jouw keuze zijn.
Met social media zijn er steeds vaker mensen ongelukkig, omdat ze zich met anderen gaan vergelijken. Die ex-klasgenoot gaat continu uit eten met vrienden, die verre nicht is echt wel het toonbeeld van een supermama, die collega heeft weer een marathon gelopen. En jij, jij moddert maar wat aan. Wat scheelt er toch met jou?
Niets. Je hebt ervoor gekozen om een bepaald evenwicht te houden tussen je vier kookplaten. Die andere op social media hebben een ander evenwicht, maar dat is niet altijd even zichtbaar. De ex-klasgenoot heeft een vervette lever door al die etentjes, en wanneer is eigenlijk de laatste keer dat hij een foto van zijn kinderen op Facebook heeft gepost? De supermama heeft haar carrière op een lager pitje gezet, en heeft dus de tijd om die zelfgemaakte kleedjes op haar Instagram te tonen. De supergezonde collega tweet niet over zijn familieconflicten.

Dus misschien is het niet zo een slecht idee om wat meer tevreden te zijn met je eigen keuzes, in plaats van je negatief te gaan vergelijken met de zichtbare successen van anderen?

Ik maak ook keuzes

Het gaat uiteraard een beetje kort door de bocht om de complexiteit van een menselijk leven te reduceren tot vier "kookplaten". Maar ik vind het wel een interessante metafoor om eens bij stil te staan.
Zo heb ik de voorbije tien jaren de "vrienden" kookplaat op een heel laag pitje gezet. Ik gebruik deze vrijgekomen tijd om onder meer tekstjes zoals deze te schrijven, en ik steek ook behoorlijk wat tijd in mijn functie als medisch directeur. Misschien dat ik op termijn een nieuw evenwicht zal zoeken, je prioriteiten kunnen met de jaren uiteraard ook veranderen.
Maar hoe dan ook, de kookplaat "familie", en dan specifiek van betrekking op mijn gezin, die zal voor mij altijd wel volop blijven branden. Ik wil niet dat mijn dochters later het gevoel zouden hebben dat ik er niet voor hen ben geweest, zoals de papa van Emma.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal