Doorgaan naar hoofdcontent

Vier kookplaten

"Ik heb nooit enige liefde van mijn papa gekregen!" huilde Emma. Ik was versteend, had geen idee hoe te reageren. Wist ik veel wat te zeggen of doen, als 18-jarige student.
Ik was net de loftrompet aan het steken over haar vader, een van onze professors. Een referentie in zijn vakgebied, en een begeesterd lesgever. Maar dat succes had blijkbaar voor mijn medestudente een zware tol geëist. Emma's papa was de grote afwezige in het gezin. Altijd consultaties aan het uitvoeren, aan het lesgeven of aan het spreken op een of ander exotisch congres. Zijn kinderen echter zag hij niet staan. Geen slaapverhaaltjes of spelletjes met hun poppen toen ze klein waren. Geen hulp bij moeilijke oefeningen. Geen troost bij hartzeer. Het bleek zelfs teveel moeite om de verjaardagen van zijn eigen kinderen te onthouden, laat staan erop aanwezig te zijn.


Je leven is vier kookplaten

De humoristische auteur David Sedaris beschreef in een stuk voor de New Yorker je leven als vier (gas)kookplaten, die elk een aspect van je leven vertegenwoordigen: je carrière, je familie, je vrienden en je gezondheid. Maar je hebt slechts één gastoevoer naar die vier kookplaten. Dus als je wilt uitblinken in één van deze vier aspecten en dus die kookplaat op volle vlam zet, dan zul je één van de andere platen op een lager pitje moeten zetten. Of zelfs twee.

Je maakt keuzes

Emma's papa had de kookplaat van familie bijna volledig uitgeschakeld, en de tijd die hiermee vrijkwam, heeft hij gestoken in zijn carrière. Dat was zijn keuze. Zo ben ik in de voorbije kwarteeuw nog tal van mensen tegengekomen; succesvolle carrièrebeesten die dan wel gescheiden waren, of met een bedenkelijke gezondheid. Maar bon, dat is dan ook hun keuze.
En dat kan ook jouw keuze zijn.
Met social media zijn er steeds vaker mensen ongelukkig, omdat ze zich met anderen gaan vergelijken. Die ex-klasgenoot gaat continu uit eten met vrienden, die verre nicht is echt wel het toonbeeld van een supermama, die collega heeft weer een marathon gelopen. En jij, jij moddert maar wat aan. Wat scheelt er toch met jou?
Niets. Je hebt ervoor gekozen om een bepaald evenwicht te houden tussen je vier kookplaten. Die andere op social media hebben een ander evenwicht, maar dat is niet altijd even zichtbaar. De ex-klasgenoot heeft een vervette lever door al die etentjes, en wanneer is eigenlijk de laatste keer dat hij een foto van zijn kinderen op Facebook heeft gepost? De supermama heeft haar carrière op een lager pitje gezet, en heeft dus de tijd om die zelfgemaakte kleedjes op haar Instagram te tonen. De supergezonde collega tweet niet over zijn familieconflicten.

Dus misschien is het niet zo een slecht idee om wat meer tevreden te zijn met je eigen keuzes, in plaats van je negatief te gaan vergelijken met de zichtbare successen van anderen?

Ik maak ook keuzes

Het gaat uiteraard een beetje kort door de bocht om de complexiteit van een menselijk leven te reduceren tot vier "kookplaten". Maar ik vind het wel een interessante metafoor om eens bij stil te staan.
Zo heb ik de voorbije tien jaren de "vrienden" kookplaat op een heel laag pitje gezet. Ik gebruik deze vrijgekomen tijd om onder meer tekstjes zoals deze te schrijven, en ik steek ook behoorlijk wat tijd in mijn functie als medisch directeur. Misschien dat ik op termijn een nieuw evenwicht zal zoeken, je prioriteiten kunnen met de jaren uiteraard ook veranderen.
Maar hoe dan ook, de kookplaat "familie", en dan specifiek van betrekking op mijn gezin, die zal voor mij altijd wel volop blijven branden. Ik wil niet dat mijn dochters later het gevoel zouden hebben dat ik er niet voor hen ben geweest, zoals de papa van Emma.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m