Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapapneu en rijden (synthese presentatie)


Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, heb ik een aantal syntheses gemaakt van presentaties op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde.
De presentatie van dr. Bertien Buyse over slaapapneu en rijden staat online. De aandachtspunten geef ik hieronder weer.Definitie slaapapneu

Minstens vijf obstructieve respiratoire events per uur slaap + een van de volgende symptomen: slaperigheid, wakker worden met ademtekort, snurken, diagnose van geassocieerd medische of psychiatrische aandoening.
Of minstens vijftien obstructieve respiratoire events per uur slaap.

Slaperigheid overdag

Bevraagd via de Epworth Sleepiness Scale (ESS). Niet altijd aanwezig bij patiënten met slaapapneu! Ook geen significant klinisch verband tussen de ernst van slaapapneu en slaperigheid.

Verkeersongevallen

Slaapapneu leidt tot 271% meer ongevallen! (NB staat fout in de presentatie). Vergelijk met alcoholisme: geeft 100% meer risico.
Wanneer behandeld met CPAP, daalt dit risico opnieuw tot op het niveau van mensen zonder slaapapneu. Een goede therapietrouw is cruciaal.

Issues

Probleem is dat slaapapneu ook kan voorkomen zonder slaperigheid overdag, maar ook zij hebben een hoger risico op verkeersongevallen.
De ESS bevraagt slaperigheid in passieve situaties, is niet te vergelijken met slaperigheid achter het stuur. Dit kunnen we ook bevragen aan werknemers, maar wanneer ze beseffen dat ze hierdoor hun rijbewijs kunnen verliezen, zullen ze niet waarheidsgetrouw antwoorden.

Rol arbeidsarts

Er zijn een aantal risicofactoren, waarbij een verder onderzoek aangewezen is (zie dia). Best zoveel mogelijk uitgaan van objectieve factoren, niet op subjectieve gemelde symptomen.


Nog dit: dr. Buyse gaf aan dat de activity trackers met slaapregistratie (zoals bvb. de Fitbit) heel veel potentieel kunnen hebben. Probleem is echter dat het  "black boxes" zijn: het is niet duidelijk hoe ze precies hun resultaten bekomen, en wat ze juist meten. Dus dan is het niet mogelijk om er medisch-wetenschappelijk onderzoek over te verzamelen.Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal