Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapapneu en rijden (synthese presentatie)


Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, heb ik een aantal syntheses gemaakt van presentaties op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde.
De presentatie van dr. Bertien Buyse over slaapapneu en rijden staat online. De aandachtspunten geef ik hieronder weer.Definitie slaapapneu

Minstens vijf obstructieve respiratoire events per uur slaap + een van de volgende symptomen: slaperigheid, wakker worden met ademtekort, snurken, diagnose van geassocieerd medische of psychiatrische aandoening.
Of minstens vijftien obstructieve respiratoire events per uur slaap.

Slaperigheid overdag

Bevraagd via de Epworth Sleepiness Scale (ESS). Niet altijd aanwezig bij patiënten met slaapapneu! Ook geen significant klinisch verband tussen de ernst van slaapapneu en slaperigheid.

Verkeersongevallen

Slaapapneu leidt tot 271% meer ongevallen! (NB staat fout in de presentatie). Vergelijk met alcoholisme: geeft 100% meer risico.
Wanneer behandeld met CPAP, daalt dit risico opnieuw tot op het niveau van mensen zonder slaapapneu. Een goede therapietrouw is cruciaal.

Issues

Probleem is dat slaapapneu ook kan voorkomen zonder slaperigheid overdag, maar ook zij hebben een hoger risico op verkeersongevallen.
De ESS bevraagt slaperigheid in passieve situaties, is niet te vergelijken met slaperigheid achter het stuur. Dit kunnen we ook bevragen aan werknemers, maar wanneer ze beseffen dat ze hierdoor hun rijbewijs kunnen verliezen, zullen ze niet waarheidsgetrouw antwoorden.

Rol arbeidsarts

Er zijn een aantal risicofactoren, waarbij een verder onderzoek aangewezen is (zie dia). Best zoveel mogelijk uitgaan van objectieve factoren, niet op subjectieve gemelde symptomen.


Nog dit: dr. Buyse gaf aan dat de activity trackers met slaapregistratie (zoals bvb. de Fitbit) heel veel potentieel kunnen hebben. Probleem is echter dat het  "black boxes" zijn: het is niet duidelijk hoe ze precies hun resultaten bekomen, en wat ze juist meten. Dus dan is het niet mogelijk om er medisch-wetenschappelijk onderzoek over te verzamelen.Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h