Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapapneu en rijden (synthese presentatie)


Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, heb ik een aantal syntheses gemaakt van presentaties op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde.
De presentatie van dr. Bertien Buyse over slaapapneu en rijden staat online. De aandachtspunten geef ik hieronder weer.



Definitie slaapapneu

Minstens vijf obstructieve respiratoire events per uur slaap + een van de volgende symptomen: slaperigheid, wakker worden met ademtekort, snurken, diagnose van geassocieerd medische of psychiatrische aandoening.
Of minstens vijftien obstructieve respiratoire events per uur slaap.

Slaperigheid overdag

Bevraagd via de Epworth Sleepiness Scale (ESS). Niet altijd aanwezig bij patiënten met slaapapneu! Ook geen significant klinisch verband tussen de ernst van slaapapneu en slaperigheid.

Verkeersongevallen

Slaapapneu leidt tot 271% meer ongevallen! (NB staat fout in de presentatie). Vergelijk met alcoholisme: geeft 100% meer risico.
Wanneer behandeld met CPAP, daalt dit risico opnieuw tot op het niveau van mensen zonder slaapapneu. Een goede therapietrouw is cruciaal.

Issues

Probleem is dat slaapapneu ook kan voorkomen zonder slaperigheid overdag, maar ook zij hebben een hoger risico op verkeersongevallen.
De ESS bevraagt slaperigheid in passieve situaties, is niet te vergelijken met slaperigheid achter het stuur. Dit kunnen we ook bevragen aan werknemers, maar wanneer ze beseffen dat ze hierdoor hun rijbewijs kunnen verliezen, zullen ze niet waarheidsgetrouw antwoorden.

Rol arbeidsarts

Er zijn een aantal risicofactoren, waarbij een verder onderzoek aangewezen is (zie dia). Best zoveel mogelijk uitgaan van objectieve factoren, niet op subjectieve gemelde symptomen.


Nog dit: dr. Buyse gaf aan dat de activity trackers met slaapregistratie (zoals bvb. de Fitbit) heel veel potentieel kunnen hebben. Probleem is echter dat het  "black boxes" zijn: het is niet duidelijk hoe ze precies hun resultaten bekomen, en wat ze juist meten. Dus dan is het niet mogelijk om er medisch-wetenschappelijk onderzoek over te verzamelen.



Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal