Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapapneu en rijden (synthese presentatie)


Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, heb ik een aantal syntheses gemaakt van presentaties op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde.
De presentatie van dr. Bertien Buyse over slaapapneu en rijden staat online. De aandachtspunten geef ik hieronder weer.Definitie slaapapneu

Minstens vijf obstructieve respiratoire events per uur slaap + een van de volgende symptomen: slaperigheid, wakker worden met ademtekort, snurken, diagnose van geassocieerd medische of psychiatrische aandoening.
Of minstens vijftien obstructieve respiratoire events per uur slaap.

Slaperigheid overdag

Bevraagd via de Epworth Sleepiness Scale (ESS). Niet altijd aanwezig bij patiënten met slaapapneu! Ook geen significant klinisch verband tussen de ernst van slaapapneu en slaperigheid.

Verkeersongevallen

Slaapapneu leidt tot 271% meer ongevallen! (NB staat fout in de presentatie). Vergelijk met alcoholisme: geeft 100% meer risico.
Wanneer behandeld met CPAP, daalt dit risico opnieuw tot op het niveau van mensen zonder slaapapneu. Een goede therapietrouw is cruciaal.

Issues

Probleem is dat slaapapneu ook kan voorkomen zonder slaperigheid overdag, maar ook zij hebben een hoger risico op verkeersongevallen.
De ESS bevraagt slaperigheid in passieve situaties, is niet te vergelijken met slaperigheid achter het stuur. Dit kunnen we ook bevragen aan werknemers, maar wanneer ze beseffen dat ze hierdoor hun rijbewijs kunnen verliezen, zullen ze niet waarheidsgetrouw antwoorden.

Rol arbeidsarts

Er zijn een aantal risicofactoren, waarbij een verder onderzoek aangewezen is (zie dia). Best zoveel mogelijk uitgaan van objectieve factoren, niet op subjectieve gemelde symptomen.


Nog dit: dr. Buyse gaf aan dat de activity trackers met slaapregistratie (zoals bvb. de Fitbit) heel veel potentieel kunnen hebben. Probleem is echter dat het  "black boxes" zijn: het is niet duidelijk hoe ze precies hun resultaten bekomen, en wat ze juist meten. Dus dan is het niet mogelijk om er medisch-wetenschappelijk onderzoek over te verzamelen.Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee