Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2019

Ik heb een ruime keuze dit jaar. 154 boeken, dat is mijn hoogste jaaraantal sinds mijn jeugd (toen las ik vier à vijf boeken per week). Nu heb ik minder tijd, maar compenseer ik door te luisteren naar audioboeken tijdens het autorijden. 51 boeken heb ik vijf sterren op vijf gegeven; het was wederom niet eenvoudig om hieruit een top 10 te distilleren, zoals eerder in 2018, 2017 en 2016. Maar bij deze dus mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, in chronologische volgorde. Iets vroeger dan gewoonlijk, want ik wil begin volgend jaar mijn top 10 van het voorgaande decennium delen.


Het systeem is belangrijker dan het doel, zegt de auteur. Consistentie is belangrijker, het kweken van goede gewoontes. En dan bereik je vanzelf je uiteindelijke doelstellingen.
Deze principes zijn ook al toegelicht in het (nog betere) boek The Power of Habit van Charles Duhigg, maar ook in dit boek staan concrete richtlijnen duidelijk beschreven.

De onderzoeksjournalist geeft een ontnuchterend beeld van de huidige voedingsindustrie. Zelfs labels als "biologisch" of "vrije uitloop" zijn niet wat ze lijken. Een echte eye-opener voor me.

Circe van Madeline Miller
Als kind was ik al fan van mythologie. Briljant verweven in een spannend verhaal door de leerkracht Latijn-Grieks Madeline Miller. Heb vervolgens haar eerste boek, The Song of Achilles, ook gelezen.

Deze in 2017 helaas overleden dokter en statisticus heeft wel nog dit boek kunnen afwerken. Boeiende inzichten in wereldtrends. Als je dit boek niet leest, bekijk dan op zijn minst zijn  TED-talks.

Dit boek is een van mijn all-time favorieten geworden. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen over hoe je best je kinderen opvoedt. Dit boek heeft er mee toe bijgedragen dat we voor onze dochters van school zijn veranderd.

Passion is overrated. Deze auteur heeft me enkele jaren geleden al nieuwe inzichten gegeven, in zijn Deep Work. In dit werk toont hij aan de hand van voorbeelden aan dat passie niet op voorhand al aanwezig is, maar dat het groeit naarmate je meer bezig bent met wat je doet.

Kijk naar de benen. Hoe je non-verbale gedragingen soms kunt interpreteren. Ik ben al meer dan 90% van zijn adviezen vergeten, maar de auteur zegt dan ook dat je constant moet blijven oefenen en observeren. Heel interessant boek.

Heel concrete adviezen om je vet om te zetten in spieren. Er is al zoveel onzin over dit onderwerp gepubliceerd, maar dit boek krijgt absoluut mijn goedkeuring mee. Als je ernstig overweegt om gezonder te eten en leven, dan kun je met dit boek een goede start nemen.

In feite legt dit boek de principes van de filosoof Albert Adler uit. Je maakt je eigen geluk, leef niet om de verwachtingen van anderen te vervullen. Ik kan me daar wel in vinden. Nu het alleen nog toepassen…

Heel interessant. Heel verrassend: blijkbaar zijn mijn doelstellingen rond stappen tellen ook een vorm van verslaving… weet niet goed wat ik daarvan moet denken. Het helpt me wel om meer te bewegen, en dus toch wat gezonder te leven.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i