Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2019

Ik heb een ruime keuze dit jaar. 154 boeken, dat is mijn hoogste jaaraantal sinds mijn jeugd (toen las ik vier à vijf boeken per week). Nu heb ik minder tijd, maar compenseer ik door te luisteren naar audioboeken tijdens het autorijden. 51 boeken heb ik vijf sterren op vijf gegeven; het was wederom niet eenvoudig om hieruit een top 10 te distilleren, zoals eerder in 2018, 2017 en 2016. Maar bij deze dus mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, in chronologische volgorde. Iets vroeger dan gewoonlijk, want ik wil begin volgend jaar mijn top 10 van het voorgaande decennium delen.


Het systeem is belangrijker dan het doel, zegt de auteur. Consistentie is belangrijker, het kweken van goede gewoontes. En dan bereik je vanzelf je uiteindelijke doelstellingen.
Deze principes zijn ook al toegelicht in het (nog betere) boek The Power of Habit van Charles Duhigg, maar ook in dit boek staan concrete richtlijnen duidelijk beschreven.

De onderzoeksjournalist geeft een ontnuchterend beeld van de huidige voedingsindustrie. Zelfs labels als "biologisch" of "vrije uitloop" zijn niet wat ze lijken. Een echte eye-opener voor me.

Circe van Madeline Miller
Als kind was ik al fan van mythologie. Briljant verweven in een spannend verhaal door de leerkracht Latijn-Grieks Madeline Miller. Heb vervolgens haar eerste boek, The Song of Achilles, ook gelezen.

Deze in 2017 helaas overleden dokter en statisticus heeft wel nog dit boek kunnen afwerken. Boeiende inzichten in wereldtrends. Als je dit boek niet leest, bekijk dan op zijn minst zijn  TED-talks.

Dit boek is een van mijn all-time favorieten geworden. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen over hoe je best je kinderen opvoedt. Dit boek heeft er mee toe bijgedragen dat we voor onze dochters van school zijn veranderd.

Passion is overrated. Deze auteur heeft me enkele jaren geleden al nieuwe inzichten gegeven, in zijn Deep Work. In dit werk toont hij aan de hand van voorbeelden aan dat passie niet op voorhand al aanwezig is, maar dat het groeit naarmate je meer bezig bent met wat je doet.

Kijk naar de benen. Hoe je non-verbale gedragingen soms kunt interpreteren. Ik ben al meer dan 90% van zijn adviezen vergeten, maar de auteur zegt dan ook dat je constant moet blijven oefenen en observeren. Heel interessant boek.

Heel concrete adviezen om je vet om te zetten in spieren. Er is al zoveel onzin over dit onderwerp gepubliceerd, maar dit boek krijgt absoluut mijn goedkeuring mee. Als je ernstig overweegt om gezonder te eten en leven, dan kun je met dit boek een goede start nemen.

In feite legt dit boek de principes van de filosoof Albert Adler uit. Je maakt je eigen geluk, leef niet om de verwachtingen van anderen te vervullen. Ik kan me daar wel in vinden. Nu het alleen nog toepassen…

Heel interessant. Heel verrassend: blijkbaar zijn mijn doelstellingen rond stappen tellen ook een vorm van verslaving… weet niet goed wat ik daarvan moet denken. Het helpt me wel om meer te bewegen, en dus toch wat gezonder te leven.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m