Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2019

Ik heb een ruime keuze dit jaar. 154 boeken, dat is mijn hoogste jaaraantal sinds mijn jeugd (toen las ik vier à vijf boeken per week). Nu heb ik minder tijd, maar compenseer ik door te luisteren naar audioboeken tijdens het autorijden. 51 boeken heb ik vijf sterren op vijf gegeven; het was wederom niet eenvoudig om hieruit een top 10 te distilleren, zoals eerder in 2018, 2017 en 2016. Maar bij deze dus mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, in chronologische volgorde. Iets vroeger dan gewoonlijk, want ik wil begin volgend jaar mijn top 10 van het voorgaande decennium delen.


Het systeem is belangrijker dan het doel, zegt de auteur. Consistentie is belangrijker, het kweken van goede gewoontes. En dan bereik je vanzelf je uiteindelijke doelstellingen.
Deze principes zijn ook al toegelicht in het (nog betere) boek The Power of Habit van Charles Duhigg, maar ook in dit boek staan concrete richtlijnen duidelijk beschreven.

De onderzoeksjournalist geeft een ontnuchterend beeld van de huidige voedingsindustrie. Zelfs labels als "biologisch" of "vrije uitloop" zijn niet wat ze lijken. Een echte eye-opener voor me.

Circe van Madeline Miller
Als kind was ik al fan van mythologie. Briljant verweven in een spannend verhaal door de leerkracht Latijn-Grieks Madeline Miller. Heb vervolgens haar eerste boek, The Song of Achilles, ook gelezen.

Deze in 2017 helaas overleden dokter en statisticus heeft wel nog dit boek kunnen afwerken. Boeiende inzichten in wereldtrends. Als je dit boek niet leest, bekijk dan op zijn minst zijn  TED-talks.

Dit boek is een van mijn all-time favorieten geworden. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen over hoe je best je kinderen opvoedt. Dit boek heeft er mee toe bijgedragen dat we voor onze dochters van school zijn veranderd.

Passion is overrated. Deze auteur heeft me enkele jaren geleden al nieuwe inzichten gegeven, in zijn Deep Work. In dit werk toont hij aan de hand van voorbeelden aan dat passie niet op voorhand al aanwezig is, maar dat het groeit naarmate je meer bezig bent met wat je doet.

Kijk naar de benen. Hoe je non-verbale gedragingen soms kunt interpreteren. Ik ben al meer dan 90% van zijn adviezen vergeten, maar de auteur zegt dan ook dat je constant moet blijven oefenen en observeren. Heel interessant boek.

Heel concrete adviezen om je vet om te zetten in spieren. Er is al zoveel onzin over dit onderwerp gepubliceerd, maar dit boek krijgt absoluut mijn goedkeuring mee. Als je ernstig overweegt om gezonder te eten en leven, dan kun je met dit boek een goede start nemen.

In feite legt dit boek de principes van de filosoof Albert Adler uit. Je maakt je eigen geluk, leef niet om de verwachtingen van anderen te vervullen. Ik kan me daar wel in vinden. Nu het alleen nog toepassen…

Heel interessant. Heel verrassend: blijkbaar zijn mijn doelstellingen rond stappen tellen ook een vorm van verslaving… weet niet goed wat ik daarvan moet denken. Het helpt me wel om meer te bewegen, en dus toch wat gezonder te leven.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels