Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2019

Ik heb een ruime keuze dit jaar. 154 boeken, dat is mijn hoogste jaaraantal sinds mijn jeugd (toen las ik vier à vijf boeken per week). Nu heb ik minder tijd, maar compenseer ik door te luisteren naar audioboeken tijdens het autorijden. 51 boeken heb ik vijf sterren op vijf gegeven; het was wederom niet eenvoudig om hieruit een top 10 te distilleren, zoals eerder in 2018, 2017 en 2016. Maar bij deze dus mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, in chronologische volgorde. Iets vroeger dan gewoonlijk, want ik wil begin volgend jaar mijn top 10 van het voorgaande decennium delen.


Het systeem is belangrijker dan het doel, zegt de auteur. Consistentie is belangrijker, het kweken van goede gewoontes. En dan bereik je vanzelf je uiteindelijke doelstellingen.
Deze principes zijn ook al toegelicht in het (nog betere) boek The Power of Habit van Charles Duhigg, maar ook in dit boek staan concrete richtlijnen duidelijk beschreven.

De onderzoeksjournalist geeft een ontnuchterend beeld van de huidige voedingsindustrie. Zelfs labels als "biologisch" of "vrije uitloop" zijn niet wat ze lijken. Een echte eye-opener voor me.

Circe van Madeline Miller
Als kind was ik al fan van mythologie. Briljant verweven in een spannend verhaal door de leerkracht Latijn-Grieks Madeline Miller. Heb vervolgens haar eerste boek, The Song of Achilles, ook gelezen.

Deze in 2017 helaas overleden dokter en statisticus heeft wel nog dit boek kunnen afwerken. Boeiende inzichten in wereldtrends. Als je dit boek niet leest, bekijk dan op zijn minst zijn  TED-talks.

Dit boek is een van mijn all-time favorieten geworden. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen over hoe je best je kinderen opvoedt. Dit boek heeft er mee toe bijgedragen dat we voor onze dochters van school zijn veranderd.

Passion is overrated. Deze auteur heeft me enkele jaren geleden al nieuwe inzichten gegeven, in zijn Deep Work. In dit werk toont hij aan de hand van voorbeelden aan dat passie niet op voorhand al aanwezig is, maar dat het groeit naarmate je meer bezig bent met wat je doet.

Kijk naar de benen. Hoe je non-verbale gedragingen soms kunt interpreteren. Ik ben al meer dan 90% van zijn adviezen vergeten, maar de auteur zegt dan ook dat je constant moet blijven oefenen en observeren. Heel interessant boek.

Heel concrete adviezen om je vet om te zetten in spieren. Er is al zoveel onzin over dit onderwerp gepubliceerd, maar dit boek krijgt absoluut mijn goedkeuring mee. Als je ernstig overweegt om gezonder te eten en leven, dan kun je met dit boek een goede start nemen.

In feite legt dit boek de principes van de filosoof Albert Adler uit. Je maakt je eigen geluk, leef niet om de verwachtingen van anderen te vervullen. Ik kan me daar wel in vinden. Nu het alleen nog toepassen…

Heel interessant. Heel verrassend: blijkbaar zijn mijn doelstellingen rond stappen tellen ook een vorm van verslaving… weet niet goed wat ik daarvan moet denken. Het helpt me wel om meer te bewegen, en dus toch wat gezonder te leven.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal